Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kladionice im daju prednost

Analiza uoči utakmice Šahtar - Dinamo: Ukrajinci papirnati favoriti, ali nemaju igrača poput Olma

Dinamov protivnik ovog utorka - Šahtar - momčad je s pregršt iskustva u Ligi prvaka. Koliko su u tom segmentu ispred Modrih i kakav je trenutačni omjer individualne kvalitete ukrajinskog i hrvatskog prvaka, pogledajte u analizi Saše Lugonjića.

Analiza uoči Šahtar - Dinamo (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

U prva dva kola i Dinamo i Šahtar pobijedili su Atalantu i izgubili od Manchester Cityja te ovog utorka igraju utakmicu koja bi mogla imati veliki utjecaj na rasplet skupine.

Na papiru Šahtar je favorit, a i usporedba vrijednosti igračkog kadra na strani je ukrajinskog prvaka. No, ovih 30 milijuna eura viška kod Šahtara daleko je manje od, primjerice prednosti s kojom je Atalanta na tom polju ušla u susret s Dinamom.

Trojica najvrijednijih igrača Šahtara trojica su Brazilaca. Ništa neobično, jer taj klub godinama je okrenut brazilskom tržištu. Lijevi bek Ismaily procjenjen je na 19 milijuna eura, 19-godišnje krilo Tete na 15 milijuna, a kapetan Taison na 12 milijuna eura.

Zanimljivo, Dinamov Dani Olmo uvjerljivo je najvrijedniji igrač u obje momčadi, procjenjen na čak 30 milijuna eura. No, osim Španjolca Modri nemaju igrača kojeg Transfermarkt trenutačno procjenjuje na više od 10 milijuna eura.

Najvrijedniji nakon Olma su hrvatski reprezentativci Livaković i Petković sa po osam milijuna eura.

Iskustvo na strani ukrajinskog prvaka

Iskustvo igranja u Ligi prvaka definitvno je velika prednost Šahtara uoči utakmice s Dinamom. Ukrajinska momčad redoviti je sudionik najelitnijeg europskog natjecanja, a mi smo se u ovoj analizi odlučili fokusirati na aktualno desetljeće. Ova sezona za Šahtar je deveta, a za Dinamo peta u Ligi prvaka od 2010. godine.

U prethodnih osam nastupa, Šahtar je četiri puta prošao skupinu, a jednom čak zaigrao u četvrtfinalu. U tri navrata Ukrajinci su osvajali treće mjesto i nastavljali svoj put u Europskoj ligi, dok su samo jednom završili četvrti i oprostili se od Europe.

Dinamo je, s druge strane, sva četiri puta završavao posljednji.

Kladionice vide Šahtar u osmini finala

I to, sigurno, ima značajnog utjecaja na procjene kladionica o putnicima u ominu finala. Šahtar je prema njima najbliži tome da, uz Manchester City, prođe skupinu. Kladionice ukrajinskom prvaku daju čak 70 posto izgleda da završi na jednom od prva dva mjesta, dok se Dinamove šanse procjenjuju na 20 posto.

No, uoči 3. kola Modri su najbliži pratitelj engleskog prvaka. S jednakim brojem bodova, ali boljom gol-razlikom od Šahtara.

Dvoboji Dinama i Šahtara trebali bi biti ključ borbe za drugo mjesto u skupini. Najprije ovaj u Harkivu, pa 6. studenog uzvrat na Maksimiru.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider