Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
čeka se ta subota...

Kako će izgledati Kloppov Liverpool i tko su mu mogući ljubimci

Ove subote kreće nova era u Liverpoolu, era Jürgena Kloppa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Grad Beatlesa dobio je još jednu superzvijezdu. Jürgen Klopp stigao je u Liverpool i odmah izazvao veliki 'hype' među navijačima Redsa. Svi pričaju samo o novom treneru, jer s igračima su više-manje razočarani, a Nijemac je definitivno najveća zvijezda u svlačionicama Anfielda.

Pa ako su već uzalud potrošeni silni milijuni na igrače koji nisu top kvaliteta europskog nogometa, američki su gazde barem uspjeli dovesti top trenera, jednog od najpopularnijih u današnjem nogometu. Jer, s Jürgenom Kloppom ne dolazi samo promjena na klupi, već u cijelom klubu i gradu, barem onom dijelu koji živi crveno.

Bliži se ta subota i rano gostovanje u sjevernom Londonu. Za Liverpoolove navijače ova dva reprezentativna tjedna bila su dosada koju su željeli prespavati i probuditi se prvog dana vikenda u 13.45. Novi, Kloppov Liverpool gostuje kod Tottenhama.

No, koliko će to biti 'novi Liverpool' već ove subote, ostaje za vidjeti. Hoće li Klopp do kraja inzistirati u svojoj filozofiji na samom startu i koliko će to nova momčad uspjeti prihvatiti? Ili će pak do 'gegenpressinga' trebati proći određeno vrijeme?

Dobrodošlicu mu spremaju rastrčani Spursi

Analize uoči 'prve utakmice nove ere' uglavnom se bave koga će Klopp dovesti na ljeto, možda čak već ove zime. Uglavnom se piše o lošoj obrani koja je takva dugi niz godina, a jedna od najvećih grešaka Brendana Rodgersa je da to uopće nije ozbiljno shvatio. Nijemac je pak rekao da njega, logično, najviše zanima što tko može iz postojeće momčadi.

I tu su napravljene brojne analize na Otoku. Kao prvo, Liverpool na noge stiže Spursima čiji trener Mauricio Pochetino igra najbliže Kloppovoj filozofiji, barem što se trke tiče. Nitko od dosadašnjih protivnika nije pretrčao Tottenham ove sezone. Jedino je Bournemouth pokrio veći dio terena. Vidjet ćemo kako će se Redsi nositi s takvim presingom koji im može biti dobar pokazatelj što ustvari želi i njihov trener. Dosad su po tom pitanju bili u donjem dijelu ljestvice Premierlige.

Tottenham je pri vrhu ove sezone i u osvojenim duelima i presječenim loptama, a to je također dio Kloppove nogometne filozofije. A do vrha u tom segmentu može se doći samo visokim presingom. Pitanje je koliko i tko od postojećeg kadra Liverpoola to uopće može primijeniti u svojoj igri.

Tko od igrača može ispuniti Kloppove kriterije

Ono što je sigurno je da će glavni protagonist tog novog vala na Anfieldu biti James Milner. Čovjek koji je ove sezone besplatno stigao iz Cityja pretrčao je gotovo 100 kilometara u osam utakmica, najviše u cijeloj ligi. I to ne samo ove sezone, Milner je najviše pretrčao u skoro svim sezonama zadnjih sedam ili osam godina. Nije mu samo tako Rodgers dao ulogu zamjenika kapetana koju sada obnaša u odsustvu Hendersona.

Fizički kapaciteti igrača jedan su od preduvjeta da igrate pod Kloppom. Osim Milnera, to sigurno zadovoljava također ovoljetno pojačanje, desni branič Nathaniel Clyne. Može trčati i može ponavljati sprinteve. Njemu će se sigurno u novoj taktici otvarati dosta prostora i u napadačkim akcijama (npr. kada napadači oduzmu loptu u presingu na suprotnoj strani). On je jedan od najvećih kandidata za Kloppovog mezimca.

Još jedan igrač koji je stigao ovog ljeta, mogao bi imati dobar status kod novog trenera. Roberto Firmino došao je baš iz Bundeslige i jako je dobro poznat Kloppu iz dana u Hoffenheimu. Nije tipični Brazilac, nakon Milnera najviše u prosjeku pretrči po utakmici i ima najviše sprinteva. Takav ofenzivni igrač čini se idealnim za Nijemca.

Pretrči dosta i Adam Lallana, treći po broju kilometara u Liverpoolu, ali nije baš sigurno može li on igrati visoki presing cijelu utakmicu. Oko njega postoji velika dvojba, baš kao i oko najskupljeg pojačanja ove sezone Christiana Bentekea od kojeg trči manje samo stoper Sakho.

Pitanje je kakav će status imati Alberto Moreno. Brz je, može napasti prostor, ali Klopp voli da su njegovi braniči ipak prvenstveno braniči, koji u obrani stoje usko. Moreno na Otoku teško brani svoj dio terena i ističu se prvenstveno njegove ofenzivne mogućnosti. Može li Mamadou Sakho biti 'novi' Mats Hummels i iznositi često loptu prema naprijed? Mnogi su skeptični...

Coutinho nije na prodaju

Jedan od igrača koji je, po pisanjima engleskih medija, označen kao ključnim je Phillipe Coutinho. Navodno ga želi Barcelona, ali Klopp je rekao gazdama da ne dolazi u obzir prodaja ponajboljeg igrača u crvenom dresu. Mladi Brazilac pun je energije i ima sjajan šut iz daljine, a to bi mogao biti recept za brzo završavanje akcije nakon oduzimanja lopte protivniku u njegovoj polovici.

Emre Can bi trebao dobiti svoje mjesto. U vezi je potreban netko kreativan, a Klopp ga dobro poznaje iz Leverkusena. Na njemu je da se izbori za poziciju u sredini veznog reda gdje će, kad se vrati, glavni igrač opet biti kapetan Jordan Henderson.

U napadu će Daniel Sturridge morati poboljšati svoju trku, jer napadači moraju napadati u 'čoporu'. To definitivno već sad može Danny Ings, ali sumnjamo da će dobiti prednost ispred Sturridgea i Firmina.

No, pričekajmo utakmice da vidimo koliko brzo će sve ovo ići. Sigurno je da će se igrači protiv Tottenhama truditi pokazati novom šefu što mogu u sudaru sličnih filozofija visokog presinga. Sve su oči uprte u subotu (13.45) i prvu utakmicu Kloppa na klupi Liverpoola, ne znamo koliko će biti golova, ali će sigurno biti puno  pretrčanih kilometara.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider