Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na Euro uz jedan poraz

ANALIZA: Impresivan učinak Perišića, HNS dobio 12 milijuna eura

Trijumfom na Malti naša je reprezentacija nastavila sjajan niz uspjeha u kvalifikacijama za velika natjecanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Francuskoj sljedeće godine peti ćemo put nastupiti na EURU. Do tog uspjeha vodila su nas dvojica izbornika, a najbolji hrvatski nogometaš na tom putu bio je Ivan Perišić. U Dnevniku Nove TV analizu kvalifikacija napravio je Saša Lugonjić.

Konačni poredak u skupini H ponudio je sliku koju smo, iskreno, i očekivali od starta kvalifikacija. Hrvatska je, zajedno s Italijom, direktno otišla na EURO, a Norveška u dodatne kvalifikacije. Drugi kvalifikacijski ciklus u nizu, u završnici je došlo do promjene na našoj klupi.

Niko Kovač Vatrene je vodio u 8 utakmica i izborio 4 pobjede, 3 remija i 1 poraz. Onaj u Oslu, koji mu je i presudio. U posljednje dvije na klupu je sjeo Ante Čačić i ostvario obje pobjede, bez primljenog pogotka.

Perišić najbolji među nenapadačima

Apsolutno prvo ime hrvatske reprezentacije na putu prema Francuskoj bio je Ivan Perišić. 6 golova i 3 asistencije fantastičan su učinak ofenzivca Intera. Perišić je i uvjerljivo najbolji strijelac skupine, najbliži pratitelji postigli su dvostruko manje pogodaka.

Koliko je zapravo Perišićev učinak impresivan najbolje se vidi kad se zaviri u našu povijest. Više pogodaka u kvalifikacijama postigla su samo tri čovjeka. I to redom klasični napadači. Na vrhu je Davor Šuker s 12 golova u kvalifikacijama za EURO '96, a iza njega su Eduardo Da Silva s 10 i Mladen Petrić sa 7 pogodaka u kampanji za Austriju i Švicarsku 2008.

Hrvatska na 9/11

Uz takva imena u različitim dekadama, ne čudi da je Hrvatska toliko uspješna u kvalifikacijama. Od šest europskih prvenstava, propustili smo samo jedno, ono u Belgiji i Nizozemskoj 2000. Samo jedan kiks upisali smo i u kvalifikacijama za Mundijal, nije nas bilo u Južnoj Africi 2010. Ukupno fascinantnih 9 plasmana u 11 kvalifikacijskih nastupa.

Oni, dakako, donose i veliki financijski dobitak. Samo plasman u Francusku savezu će donijeti 12 milijuna eura, čak četiri više u odnosu na prethodni EURO. Tada su se bogato honorirali i učinci u skupini, nema sumnje da UEFA ni sada neće škrtariti.

Još četiri slobodna mjesta

Za kraj, pogledajmo tko se je sve plasirao na francuski EURO. Uz domaćina, kao pobjednici skupina dolaze Češka, Belgija, Španjolska, Njemačka, Engleska, Sjeverna Irska, Austrija, Italija i Portugal.

Kao drugoplasirani Island, Wales, Slovačka, Poljska, Švicarska, Rumunjska, Rusija, Hrvatska i Albanija, te kao najbolja trećeplasirana - Turska.

Posljednja četiri sudionika dobit ćemo kroz dodatne kvalifikacije. U nedjeljnom ždrijebu nositelji će biti Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Švedska i Mađarska, a nenositelji Danska, Irska, Norveška i Slovenija. Utakmice se igraju sredinom studenog.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider