Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
modrić najbolji

Pogledajte kakva je bila 2016. za hrvatske nogometne reprezentativce!

Hrvatska nogometna reprezentacija imala je uspješnu 2016. godinu, no nedostajalo je samo malo sreće da rezultat bude puno, puno bolji

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U 2016. godini Hrvatska nogometna reprezentacija napravila je mali iskorak na FIFA-inoj ljestvici: s 18. preselili su se na 14. poziciju. A tijekom tog razdobolja najefikasniji Vatreni strijelac bio je Nikola Kalinić.

Kombinirano za Fiorentinu i Hrvatsku zabio je 19 pogodaka, jedan više od Mandžukića. U TOP 5 su još Perišić, Čop i Kramarić, a treba istaknuti i značajan golgeterski učinak dvojice veznjaka: Rakitić je zabio 12, Brozović 11.

A Brozović i Perišić u vrhu su kada su u pitanju i asistencije: ubilježili su ih 14, odnosno 13, dok je treći u ovoj kategoriji napadač: Andrej Kramarić.

Modrić pritajen, ali vrijedan više od zlata

Vjerojatno ste primijetili, Luke Modrića nema nigdje. Ovo je njegov učinak u 2016.: 4 gola i 2 asistencije, ali koliko zapravo on Realu i Hrvatskoj donosi mimo tih statistika, najbolje pokazuju njegove nove individualne nagrade. Proglašen je najboljim veznjakom španjolske Primere, prvi put ušao je u užu konkurenciju za Zlatnu loptu: završio kao 17. najbolji igrač svijeta, a godinu će pamtiti po novom osvajanju Lige prvaka.

Modrić tako i dalje vrijedi 50 mil. €, ali na vrhu više nije sam. Ove godine, na istim čudesnim visinama pridružio mu se i Ivan Rakitić. Tržišna vrijednost skočila mu je za 5 mil., no najveći tržišni skok napravio je Marko Pjaca, i to za punih 10 milijuna eura. Odmah do njega su Ivan Perišić: s 9 milijuna i Brozović s povećanjem od 8,5 milijuna €. Kramarić sada vrijedi 9, a Badelj 10 milijuna. Brozović, Perišić i Badelj privlače interes najvećih svjetskih klubova i njihovi veliki transferi, pogotovo kada je Badelj u pitanju, vrlo su izvjesni.

Kovačić i Kramarić rastu iz dana u dan

Pad vrijednosti uočen je samo kod trojice Vatrenih, ali ni kod Ćorluke, Jedvaja i Mandžukića ne radi se o nekim drastičnim promjenama.

Sve u svemu, 2016. donijela je novi iskorak u karijeri Badelju i Vidi koji su se potvrdili i na reprezentativnoj razini, Mateu Kovačiću koji postaje sve veći oslonac i velikom Zidaneu u Realu, a Kramarićev prelazak iz Leicestera u Bundesligu pokazao se kao pun pogodak. Modrić, Rakitić i Subašić zadržali su svoju visoku razinu, dok je određeni upitnik nažalost vezan uz karijere Šime Vrsaljka, Marka Roga i Marka Pjace. Vrsaljko i Rog zbog prelaska u nove klubove u kojima su tek u posljednje vrijeme počeli dobivati pravu minutažu, a Pjaca čisto zbog ozljede koja mu je nažalost bitno usporila napredak koji je iskazao u velikom Juventusu. No, ni ovdje nema razloga za pretjerani strah.

Sve u svemu, 2016-a bila je i više nego solidna za Vatrene. Reklo bi se: odlična kao temelj za napredak u 2017-oj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider