Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Da li je moguće?

Ako Laporta postane predsjednik Barcelone, na klupu sjeda - Mourinho!?

Španjolski mediji plasirali su priču prema kojoj bi karizmatični portugalski nogometni trener Jose Mourinho mogao zasjesti na klupu katalonskog diva Barcelone...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zvuči nevjerojatno – Barcelona je morala izvesti 129 kornera da bi konačno na taj način zabila gol. Bilo je to prije tri tjedna kad je Ivan Rakitić na domaćoj utakmici protiv Espanyola nabacio loptu, a branič Gerard Piqué glavom zatresao mrežu. Udarci iz kuta, doduše, već dugo nisu specijalnost Katalonaca, a kada se u igri pojavi bezidejnost, svi traže samo Messija.

Prošlotjednih blijedih 0:0 u madridskom predgrađu protiv Getafea novi su udarac za trenera Luisa Enriquea. No jedan čovjek sve to prati sa smiješkom na licu. Odvjetnik Joan Laporta (52), predsjednik kluba od 2003. do 2010., u tajnosti se sastao s najmoćnijim menadžerom na svijetu Jorgeom Mendesom (48).

Uglađeni portugalski agent pod kontrolom ima najveće globalne zvijezde – Cristiana Ronalda, Joséa Mourinha, Jamesa Rodrígueza, Angela di Mariju... Ljetos je bio uključen u transfere vrijedne oko 250 milijuna eura. Laporta, pak, ima ambiciju ponovno postati predsjednik Barcelone, no za pobjedu na izborima 2016. mora ponuditi nešto veliko. I zato mu je prvi korak bio sastanak sa supermenadžerom.

Ušli su u poznati madridski restoran Filandón gdje stoji natpis: "Sastanci uz vatru gdje se pričaju priče". Zatražili su izolirano mjesto osiguravši se da ih nitko ne može čuti.

Mendes mu je ukratko predstavio situaciju na tržištu, a onda su se, nagađa se, fokusirali na samo jedno ime – Joséa Mourinha.

Portugalac je izabran za najboljeg trenera engleske lige te s Chelseajem juriša po naslov prvaka. Mourinho je već bio na dnevnom redu Laporte i Mendesa. Laporta ga je, naime, tijekom vođenja Barcelone htio na klupi i o tome je vodio pregovore s agentom. Na kraju nisu bili postigli sporazum, što je iskoristio Pep Guardiola (43) i postao trenerom katalonskog kluba.

Mourinho je pak svojedobno bio prevoditelj u Barceloni i pomoćnik treneru Louisu van Gaalu. Do prošle godine bio je trener Real Madrida i nesumnjivo iznimno dobro poznaje Španjolsku.

Kada je otkriven njihov sastanak, Laporta je izjavio:

– Mou je profesionalac kojeg cijenim. No o njemu nisam razgovarao s Mendesom. S njim sam dugo dobar prijatelj i povremeno razgovaramo o svemu.

Predsjedničku kampanju već je počeo kritikom nasljednika, predsjednika Rosella i Bartomeua:

– Uništili su mnogo dobrih stvari. Ugasili su uspješan model poput fokusiranja na domaću školu, na naš podmladak.

Prema anketama Laporta je najveći favorit uoči izbora.

– Više nismo uzor svijetu. Moramo vratiti izgubljenu snagu i imidž – poručuje.

On je 2003. izbacio sa stadiona najžešću navijačku skupinu Boixos Nois, a primjer je lani slijedio predsjednik Real Madrida Florentino Pérez zabranivši članovima Ultras Sur ulazak na utakmice. Prije desetak dana i Atlético Madrid zatvorio je tribinu za najradikalnije navijače.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider