Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve su rekli

Slavni klub se prekrasnim potezom osvrnuo na smrt koja trese Ameriku

S jednom fotografijom i jednom rečenicom rekli su sve.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Proteklih nekoliko dana grad Minneapolis u američkoj saveznoj državi Minnesota proživljava pravi kaos.

Na ulicama se događaju spontana okupljanja prosvjednika i neredi kao reakcija na ubojstvo Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je umro od posljedica policijske brutalnosti.

Sve se dogodilo nakon što je Floyd navodno pokušao upotrijebiti krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u jednom dućanu. Zaposlenik je pozvao policiju koja je došla na mjesto događaja i privela ga, a pritom je policajac Derek Chauvin nekoliko minuta klečao na Floydovom vratu.

Policajac optužen za ubojstvo

Chauvinove kolege su osiguravale da nitko ne može pristupiti, a Floyd je s poda zapomagao i pritom 11 puta izgovorio rečenicu: "Ne mogu disati!"

Naknadno je u bolnici preminuo, liječnici ga nisu mogli spasiti, a Minneapolis je postao ratna zona zbog velikog vala nezadovoljstva u tom, ali i drugim američkim gradovima. Neredi ne prestaju niti nakon što su četvorica policajaca otpuštena, ni nakon što je Chauvin uhićen i optužen za ubojstvo.

Prosvjednici upozovaraju kako je krajnje vrijeme da se ljude prestane drugačije tretirati zbog njihove boje kože, jer ovo nije prvi slučaj u kojem je od strane bjelačkog policajca upotrijebljena prekomjerna sila nad nekim Afroamerikancem.

Ajax poentirao

Brojni američki sportaši također su apostrofirali tu činjenicu, a svoj osvrt dao je i nizozemski nogometni velikan Ajax.

Kao klub iz multikulturalnog grada, čije su povijesne uspjehe gradili igrači različitih rasa, nacija i religija, Ajax je na svom Twitteru postavio fotografiju petorice dječaka i objavio:

"Naša djeca nisu rođena da mrze. Recite 'ne' rasizmu."

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider