Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Datum koji se pamti

35 godina je prošlo: Kako je veliki Hajduk ponizio Man United

Na današnji dan 1980. odigrana je velika utakmica, jedna od najvećih na Poljudu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tog 27. siječnja 1980. na Poljudu je Hajduk pobijedio Manchester United 6:0 i nanio mu poraz koji je do danas ostao najveći izvan Otoka u 137 godina postojanja i najteži poraz uopće u međunarodnim utakmicama.

Moćni, veliki Hajduk, u sedamdesetim godinama 20. stoljeća bio je uvjerljivo najbolja momčad Jugoslavije, žario je i palio na međunarodnoj sceni.. Tako je 1973. ispao u polufinalu Kupa pobjednika kupova od Leedsa, 1978. u istom natjecanju u četvrtfinalu ih je zaustavila Austrija Beč, dok je 1976. eliminiran u prvom od tri četvrtfinala Kupa/Lige prvaka od nizozemskog PSV-a.

Uvertira u sudare s HSV-om

U zimu 1980. Splićani su se kao tadašnji prvaci Jugoslavije, pripremali za utakmice četvrtfinala Kupa prvaka gdje ih je čekao HSV, od kojeg će kasnije nesretno ispasti, uz pregršt nesretnih okolnosti u oba dvoboja.

Legendarni Tomislav Ivić bio je trener Hajduka, a njegov kolega na klupi Uniteda Roy Atkinson suprotstavio je najjaču postavu sastavljenu mahom od reprezentativaca Engleske i Škotske protiv favoriziranih domaćina. Da, dobro ste pročitali - Hajduk je, što se danas čini nezamislivo, svojedobno bio favorit u utakmici protiv Manchester United.

Sve novije generacije fanova Uniteda na ovaj poraz podsjetili su navijači Benfice 22. studenog 2011. na Old Traffordu, u utakmici skupine Lige prvaka. Benficini navijači No Name Boys njeguju dobre odnose s Torcidom i tijekom dvoboja u Manchesteru izvjesili su poruku: "Sjećate li se 27.01.1980.? Hajduk - Manchester United 6:0".

Sastav Hajduka:

Ivan Budinčević, Boro Primorac, Mišo Krstičević, Šime Luketin, Vedran Rožić, Zoran Vujović, Zlatko Vujović, Dražen Mužinić, Nikica Cukrov, Borislav Đorđević, Ivica Šurjak.

*u nastavku utakmice u igru su ušli Maričić, Bogdanović i Ante Stojan Mamić, stariji brat Zdravka i Zorana Mamića.

Dva gola, oba iz penala, postigao je Primorac u 22. i 58. minuti, a zabili su još Krstičević u 33., Mužinić u 40. Zlatko Vujović u 57. i Bogdanović u 81. minuti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider