Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni heroj

20 godina od debija koji je šokirao Premierligu: Kako je amater postao legenda

Na današnji je dan prije 20 godina jedan potpuni amater postao legenda engleskog nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnji dan 1996. se dogodio jedan od najšokantnijih trenutaka u povijesti Premierlige. Naizgled obični prvenstveni susret između Leedsa i Southamptona dobio je neočekivani obrat koji je predmet rasprava i 20 godina poslije.

Legenda Svetaca Matt le Tissier se ozlijedio nakon dvadesetak minuta igre, a umjesto njega je ušao potpuno nepoznati Ali Dia. Publika, suigrači i protivnici su u nevjerici gledali igrača koji je izgledao kao da je zalutao sa školskog igrališta.

Njegova avantura nije dugo trajala – zamijenjen je početkom drugog poluvremena nakon što je svima postalo jasno da se radi o amateru koji je zalutao među profesionalce. Bizarni nastup je trajao ukupno 53 minute, a mogao je biti još šokantniji jer se Dia u jednom trenutku našao u dobroj prilici za gol, ali je pucao ravno u golmana.

Kako je potpuni amater dobio priliku debitirati u Premierligi?

Priča počinje oko tjedan dana ranije kada je Dia došao na probu. Njega je telefonski preporučio čovjek koji se predstavio kao George Weah, tadašnja zvijezda Milana i jedan od najboljih igrača svijeta.

Diu je predstavio kao talentiranog mladog nogometaša (iako je tada imao 30 godina) koji je s njim igrao u PSG-u te je navodno upisao 13 nastupa za Senegal. Trener Graeme Souness ga je pozvao na probu, a Dia se pojavio na treningu u petak, dan prije utakmice s Leedsom.

„Navodno je bio rođak Georgea Weaha koji ga je preporučio. Došao je na trening u petak ujutro, igrali smo pet na pet i nije baš bio dobar. Mnogi igrači dođu na probu i brzo odu i mislili smo da ga više nikad nećemo vidjeti,“ prisjeća se događaja Matt le Tissier.

Sljedeći dan smo došli na utakmicu protiv Leedsa, a on je bio na klupi. To mi se činilo prilično čudno. Nakon dvadesetak minuta sam se ozlijedio i ušao je Dia. To je bilo nevjerojatno. Trčao je kao Bambi na ledu, igrao je toliko sramotno da ga je trener morao izvaditi iz igre nakon poluvremena,“ rekao je o događaju Le Tissier čija je ozljeda omogućila neočekivani debi.

Prevarant, ali i legenda među navijačima

Dia je bio potpuni amater – te sezone 1996./97. je igrao za Blyth Spartanse, niželigaški klub koji danas nastupa u sedmoj ligi, za koje je upisao samo jedan nastup. Sezonu ranije je igrao za dva niželigaška finska i jedan njemački klub, a ukupno je upisao 10 nastupa i jedan gol.

Dia je ubrzo nakon debija nestao, a 20 godina kasnije američki Bleacher Report je ušao u trag igraču koji je ponudio svoju verziju priče. Mnoge priče su kružile o njegovoj sudbini uključujući i onu da je postao kriminalac. Međutim, nijedna se nije pokazala istinitom.

Dia se danas predstavlja kao poslovni čovjek i diplomirani ekonomist, a tvrdi da nije prevarant i da se pošteno izborio za mjesto u momčadi. Iako nije zabilježeno da je igrao u PSG-u, on tvrdi da je igrao za mlađe kategorije te da je na spomenutoj probi zabio nekoliko golova u nizu.

Međutim, teško da će mu itko povjerovati budući da je njegovo ime postalo sinonim za sportsku prevaru. Iako se formalno poslužio nečasnim radnjama, Dia je zbog načina na koji je došao do Premierlige ušao u urbanu legendu i postao kultni igrač među navijačima. Legenda o njemu živi i 20 godina poslije, a navijači su mu posvetili pjesmu koja kaže: „Ali Dia, he's a liar, he's a liar“ (Ali Dia, on je lažljivac).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider