Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"
Nogomet
vrijeme leti...

Desetorica veličanstvenih kada su bili igrači: Klopp u 'hrvatskom' dresu

Svi više manje znaju uspjehe najboljih trenera današnjice, no koliko zapravo znate o njihovim igračkim danima?

Ove se sezone, više nego ikada prije, priča o trenerima najjačih nogometnih momčadi svijeta. Carlo Ancelotti, Jürgen Klopp, Antonio Conte, Pep Guardiola, Jose Mourinho i drugi, svi su nekoć bili profesionalni igrači, a danas su najuspješniji treneri!

Carlo Ancelotti

Talijan Ancelotti trener je minhenskog Bayerna koji je za vrijeme svojih igračkih dana pokrivao poziciju veznjaka. Igrao je za Parmu, Romu i Milan s kojima je osvojio tri Serie A, četiri Talijanska kupa, dva Kup prvaka (danas Liga prvaka) i još nekoliko manjih titula.

Kao trener je već osvojio veliki broj trofeja, a najviše ih je uzeo s Milanom. Vodio je, između ostalih, Chelsea, PSG, Real Madrid i sada je aktualni trener Bayerna.

Pep Guardiola

Katalonca mnogi vide kao najboljeg trenera današnjice. S Barcelonom je uzeo sve što je mogao, dok mu je na klupi Bayerna jedino izmakla Liga prvaka.

Kao igrač je najdublji trag ostavio u Barceloni, s kojom je osvojio šest naslova prvaka Španjolske, Kup prvaka, Kup pobjednika kupova... Igrao je na poziciji zadnjeg veznog, te je bio neizostavni dio Barcelonine momčadi od 1991. do 1997. godine.

Jürgen Klopp

Menadžer Liverpoola najveći je dio svoje karijere proveo u Mainzu gdje je prvih pet godina igrao na poziciji napadača, a onda je preselio na mjesto stopera! Odigrao je preko 330 utakmica za Mainz, te je postigao 52 pogotka. 

Kao igrač nije nikada osvojio trofej, dok je kao trener Borussije Dortmund prekinuo dominaciju Bayerna u Njemačkoj s dva uzastopna naslova prvaka. Uzeo je i jedan domaći Kup te dva Superkupa.

Luis Enrique

Španjolac koji već treću sezonu sjedi na klupi Barcelone je tijekom karijere igrao za oba najveća španjolska rivala - Real Madrid i Barcu. Enrique je igrajući u vezi pet sezona proveo u 'kraljevskom' klubu, a potom čak osam u Barceloni. Osvojio je tri naslova prvaka Španjolske, jedan s Realom i dva s Barcom, te je na isti način raspodjelio i tri osvojena Kupa kralja.

Kao trener je prije Barcelone vodio Romu i Celtu, no tek je u katalonskom klubu stigao do prvih trofeja. Osvojio je SVE - Primeru, Kup kralja, Ligu prvaka, UEFA-in i španjolski superkup, FIFA klupsko svjetsko prvenstvo.

Massimiliano Allegri

Talijan je u karijeri igrao kao veznjak, a promijenio je čak 13 talijanskih klubova. Najdulje se zadržao u Livornu (tri godine), ali je najviše nastupa upisao za Pescaru (64). Kao igrač nije osvojio nijedan trofej, no zato je kao trener došao na glas kao jedan od najboljih u Italiji.

Najprije je 2011. godine osvojio prvenstvo s Milanom, a posljednje dvije sezone osvaja dvostruke krune (prvenstvo i kup) s Juventusom. 'Stara dama' igrala je i finale Lige prvaka prije dvije sezone u kojem je s 1:3 poražena od Barcelone.

Sir Alex Ferguson

Jedan od najuspješnijih trenera svih vremena! Ferguson je kao igrač zauzimao poziciju napadača, no nije imao nekih pretjeranih uspjeha. Najpoznatiji klub za koji je zaigrao bio je Glasgow Rangers, no zato je manjak igračkog uspjeha nadoknadio u trenerskim vodama.

Najprije se dokazivao u Škotskoj, St. Mirrenu i Aberdeenu, a onda je krenuo njegov legendarni put u Manchester Unitedu. Osvojio je čak 13 titula prvaka Engleske, dvije Lige prvaka, pet FA Cupa i još brojne druge manje titule. Uz klupske titule ugrabio je i pregršt individualnih nagrada.

Antonio Conte

Jedan od rijetkih trenera koji je i kao igrač bio vrlo uspješan. Conte je igrao na poziciji centralnog veznog te je 13 godina svoje karijere proveo u Juventusu. Osvojio je pet naslova prvaka Serie A, Ligu prvaka, Kup UEFA-e, domaći kup te još nekoliko trofeja.

Otkako je 2006. postao trener poslao je Bari iz Serie B u Serie A, te je od 2011. do 2014. godine osvojio tri naslova prvaka Italije i dva domaća kupa. Trenutno je trener Chelseaja.

Diego Simeone

Argentinski trener zaigrao je za sedam klubova u svojoj karijeri i bio je poznat po svojem neumornom borbenom duhu. Tako i danas vodi Atletico Madrid koji je preuzeo 2011. godine i s kojim je prekinuo dominaciju Barcelone i Real Madrida u Primeri.

Kao igrač se okitio trofejima u dresu Intera, Lazija i Atletico Madrida, no zato je kao trener ostavio puno dublji trag. Od Atletica je načinio borbeni stroj koji je sposoban zaustaviti svaku momčad, pa čak i Barcelonu na Nou Campu, Real Madrid na Santiago Bernabeu ili primjerice Bayern na Allianz Areni.

Zinedine Zidane

Najneiskusniji trener ipak je zaslužio mjesto među 10 najboljih stručnjaka današnjice. Zidane je u siječnju preuzeo Real Madrid od Rafe Beniteza i odmah je zamalo stigao do dvostruke krune. Osvojio je Ligu prvaka, ali je ostao kratak u Primeri. No srezao je veliki zaostatak za Barcelonom u prvenstvu na minimum te je slavio na Nou Campu u 'el clasicu'.

Kao igrač se isprofilirao kao jedan od najboljih veznjaka svih vremena, te je kao igrač Juventusa i Real Madrid osvojio brojne domaće i međunarodne titule. Kruna karijere bili su mu pobjednički pogodak u finalu Lige prvaka protiv Bayer Leverkusena, te pogodak u finalu Svjetskog prvenstva 1998. godine koje je Francuska kao domaćin i osvojila.

Jose Mourinho

'Šećer' na kraju. Gospodin 'posebni' praktički nije ni imao igračku karijeru, jer je upisao svega 94 profesionalna nastupa. Igrao je za Rio Ave, Belenenses i dva anonimna portugalska kluba. Njegova igračka karijera trajala je manje od sedam godina.

No zato je kao trener sve to nadoknadio. Šokirao je svijet 2004. godine kada je s Portom otišao do kraja u Ligi prvaka! Nakon toga je preuzeo Chelsea i s njim osvojio sve osim spomenute Lige prvaka. Kasnije je s Interom uzeo trostruku krunu u jednoj sezoni, da bi se potom vratio u Chelsea i ponovno osvojio domaće prvenstvo. Nakon otkaza potpisao je za Manchester United.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider