Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

VIDEO: Tučnjave u centru Amsterdama, 20 privedenih

Gostovanje BBB-a u Amsterdamu ipak je prošlo bez većih posljedica po grad i usijane glave.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon godina huliganskih ispada BBB-a Dinamo u Europi dočekuju kao 'onaj klub s problematičnim navijačima'. Ma koliko god Mamić pričao o promoviranju hrvatskog nogometa igranjem u Europskoj ligi, Modre se prvenstveno gleda kroz prizmu huliganskih nereda.

>> Jol: Dinamo nas je impresionirao protiv Temišvara

Tako su utakmicu najavljivali Rumunji i nisu pogriješili, a tako su je najavljivali i nizozemski mediji. Dolazimo pomalo do one sablasne činjenice o kojoj se govori zadnjih godina - navijači, točnije huligani postaju svrha sami sebi. I došli smo do toga da se pored nogometa najavljuje još jedan meč - između momčadi BBB-a i navijača Ajaxa.

Policija je od 16 sati pa sve do ponoći uvela strog režim kretanja po centru Amsterdama. Provodile su se najavljene preventivne pretrage zbog 'zloglasnih navijača iz Zagreba poznatih po nasilništvu koji bi mogli kod sebe imati oružje'. Utakmica je već ranije proglašena onom visokog rizika, pa su zato policijske snage u centru grada bile brojne.

Treba reći i kako nizozemska policija nije rumunjska. U Temišvaru su organi reda potpuno zakazali, no ovdje se radilo o puno iskusnijim čuvarima reda.

AŽURIRANO: Nemirna 'crvena četvrt', policija navodi nekoliko tučnjava, 20 uhićenih

Nizozemski mediji od 17 sati javljali su o nemirnoj situaciji u gradu koja srećom nije do kraja eskalirala. Domaći navijači zasuli su u centru grada kamenjem Bad Blue Boyse, no čini se kako je policija brzo riješila stvar.  Nemirno je bilo najviše u 'crvenoj četvrti' i Rembrandtovom trgu.

Kako navodi agencija AP, većina od 20 privedenih su navijači nizozemskog kluba, a privedeni su zbog kršenja javnog reda i mira. Usprkos velikom broju policajaca na nekoliko mjesta u gradu ipak je došlo do tučnjave između Ajaxovih i Dinamovih navijača, a incidente je potvrdio i glasnogovornik amsterdamske policije, Nabil Ou-Aissa.

'Došlo je do nekoliko manjih tučnjava u gradu, a za sada nemamo službenu potvrdu koliko je navijača privedeno', kazao je Ou-Aissa dodavši kako policija nema potpunu kontrolu nad situacijom. 'Još uvijek radimo', dodao je.

Policija je zbog straha od mogućih sukoba potpuno blokirala središte grada, a za mir i red u samom središtu Amsterdama brinulo je oko 300 pripadnika policije.

Kada pogledamo neka druga gostovanja BBB-a i činjenicu da su ih Ajaxovi huligani imali na piku zbog nekih čarki iz prošlosti, do same utakmice je, možemo to slobodno reći, bilo i relativno mirno u Amsterdamu.

Izgleda da se nizozemska praksa kupovanja karata preko vaučera pokazala efikasnom, pa se na put nisu uputili navijači evidentirani kao huliganski nasilnici. Možda je to put koji bi naši klubovi trebali slijediti u europskim i domaćim utakmicama. Vjerojatno će savjet susjeda potražiti u Bruxellesu gdje policija nije tako organizirana i iskusna kao u Amsterdamu. Upravo je 'glavni grad Europe', sljedeća postaja BBB-a gdje ih se planira uputiti velik broj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider