Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Sve oštrije reakcije na navijačka skandiranja

'Za dom spremni', 'Ubij Srbina' i slovo U na zastavama uobičajeni je folklor hvatskih stadiona. Nakon nepisane 'dozvole' koju su takve stvari imale dugi niz godina, poslije utakmice Hrvatska - Andora nadlažne institucije nešto je potaklo na reakciju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na Malti su bili neredi, kukasti križ u Palermu, vrijeđalo se crnoputog Emila Heskeya... HNS na ponašanje navijača ne može utjecati ali redovito plaća cijenu divljanja.

'Možemo reći i da podnosimo prijavu zbog najnovijeg ponašanja na utakmici protiv Andore protiv nepoznatog počinitelja i nadamo se da ćemo u suradnji s ostalim institucijama uspjeti djelovati da se takvi oblici smanje', rekao je Zorislav Srebrić.

>> Vlada osudila skandiranje na Maksimiru

>> Adlešič: Navijanje sramota za Hrvatsku

No, do krivaca zapravo nije teško doći jer i za utakmice reprezentacije su postavljene nadzorne kamere.

'Upravo koristeći informacije od videonadzora već smo identificirali neke od izgrednika, ne ove utakmice nego prijašnjih, te koncerata, i to je metoda koja se koristi i koristit će se i u ovom slučaju', izjavio je Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije.

No zabranjene parole redovito uzvikuju stotine, pa čak i tisuće ljudi, što bi značilo i mnogobrojne prekršajne prijave, što danas ne odgovara realnom stanju. Nakon što su se počele podizati prijave za ikonografiju na koncertima, čini se da je došlo vrijeme i za stadione.

'Jačanje represije, povećanje novčanih i zatvorskih kazni...', po Borovcu je to rješenje problema.

Koji je razlog za akciju baš sad, i zašto tek sada znaju vladajući. Je li riječ o prijetnjama UEFA-e ili FIFA-e? Zasad možemo biti sretni da se zbog verbalnih ispada u slučaju Andora u najgorem slučaju mogu očekivati novčane kazne, jer u povijesti kvalifikacija nijedna reprezentacija zbog toga nije izbačena.

No zabranjena ikonografija i skandiranja često idu ruku pod ruku s fizičkim obračunima: najeklatantniji nedavni primjer bila je utakmica Zrinski-Partizan u Mostaru, kada su provokativni transparenti i skandiranja doveli da velikih nereda i izbacivanja Partizana iz kupa UEFA.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider