Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
VIDEO: Za smrt navijača krivi su - svi

Što se zapravo dogodilo u Širokom Brijegu?

Upadanje u obiteljske kuće, noževi, rafali, upotreba vatrenog oružja, kamenovanje...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

24-godišnji Vedran Puljić žrtva je huliganskih nereda koji su jučer izbili u Širokom Brijegu. Još su neki navijači teže ranjeni na obje strane, a nadamo se skorašnjem oporavku. Izvještaji govore kako je još nekoliko navijača ranjeno iz - vatrenog oružja. Bilnca je sljedeća: 31 ozlijeđen od čega šest teško, zapaljeni automobili, porazbijani izlozi, kuće...

>> 'Vedran mi je rekao da ide makar poginuo'

>> Ustrijeljeni navijači stabilno, brat ubijenog prerezao vene

>> VIDEO: 'Horde Zla su došle raditi nerede'

>> BiH mediji: Divljanje se mora zaustaviti

Koja je prava istina i čija je prava istina danas se pita cijela BiH. Huliganski neredi sigurno će postati političko pitanje broj 1 u još uvijek nesređenoj državi koja je u posljednje vrijeme prožeta novim međunacionalnim napetostima. Dakle, što se jučer točno dogodilo? Teško je to reći, no postoje dvije strane, hrvatska i bošnjačka. I TV postaje i novine i internet portali podijelili su se oko viđenja cijelog incidenta.

Službeno policijsko izvješće kaže kako su Horde Zla došli s jednom namjerom – rađenjem nereda. Došlo ih je 500 umjesto najavljenih 150. Znali su i oni kako je, potpuno opravdano, većina specijalne policije 20 km dalje, u Mostaru gdje se u isto vrijeme igrao gradski derbi koji je daleko rizičniji od ove utakmice. Iskoristili su to huligani za velike nerede, no policija je tu teško zakazala što nije osigurala područje oko stadiona za dolazak gostujućih navijača.

Sarajevska strana priče kaže kako je jedan dio navijača pred Širokim odvojen kako ne bi svih 500 u isto vrijeme došlo pred stadion. Vjerojatno je policija zaključila kako ne bi bilo dobro da pred Pecaru u isti tren izađe toliko navijača Sarajeva. Oni pak kažu kako je tu prvu, malobrojniju grupu napalo 200-injak domaćih navijača uz nijemo promatranje policije, a kada su došli ostali nastao je kaos. Tada su Horde Zla počele svoj rušilački pohod i obračun sa svima na koga su naišli, pa i sa stanarima okolnih kuća i zgrada.

No domaćini tvrde da su sarajevski navijači došli naoružani palicama, noževima, čak i pištoljima te da su odmah pri izlasku iz autobusa napali sve na koje su naišli pri čemu su stradala i djeca na pragovima svojih domova.

Tko je prvi počeo nije ni važno, jer je jedan ubijen i deseci ranjenih navijača, građana i policajaca ne može se opravdati ničime. Gosti su upadali u kuće i ranjavali ljude u svojim domovima, domaćini su vatrenim oružjem pucali na Sarajlije… sramotne su to slike iz ratnih 90-ih i povratak međunacionalnoj mržnji. Paradoksalno u svoj toj tragediji je što je ubijeni navijač Sarajeva Hrvat Vedran Puljić.

Također, žalosno je što su huligani koji su demolirali Široki Brijeg i napadali građane u kućama u Sarajevu imali doček i što ih se promovira u nekakve heroje, a isto je u Širokom gdje su heroji oni koji su 'branili' svoj grad. Krivnja je na jednima i drugima, ali i na policiji koja je potpunosti zakazala, kao i na Nogometnom savezu BiH koji je dopustio da se utakmica Široki – Sarajevo igra u isto vrijeme kao i mostarski derbi između Zrinskog i Veleža gdje je bila većina specijalne policije.

Krivi su, dakle, svi upleteni i nadamo se da će se ovaj događaj na taj način i tretirati. Sve drugo bio bi ratni poklič koji ovoj zemlji više ne treba…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider