Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Poruke nogometnih legendi navijačima

Štimac navijačima: Izbacite 'ubijanje' Srbina, tovara i purgera

Derbi Hajduka i Dinama nikada nije dobio toliku medijsku dimenziju. Tenzije su velike, strah od sukoba navijača još veći. Jedan od glavnih nogometnih 'čunki' u Hrvata - Igor Štimac posvetio se malo više navijačima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Splitski Europski pokret danas je, nekoliko dana uoči derbija između Hajduka i Dinama, koji će se odigrati na Poljudu 22. veljače, organizirao okrugli stol pod nazivom 'Recimo ne nasilju i rasizmu u sportu' a na kojem su ugledni sportski javni djelatnici u svojim diskusijama pozivali na pošteno navijanje bez vrijeđanja protivnika.

Predsjednik Udruge prvoligaša Igor Štimac je pozdravio medijske istupe igrača i stručnih stožera Hajduka i Dinama za koje je kazao da su 'oprezni i korektni', što je, po njegovim riječima vrlo bitno i preduvjet je da derbi protekne u redu.

>> 'Prepucavanje Štimca i Mamića dobro za nogomet'


'Nadam se da će tako biti i idućih dana prije utakmice, a ja bih poželio dobar nogomet na toj utakmici', kazao je Štimac. Po njegovim riječima 'svi smo odgovorni' za stanje na stadionima ali 'najodgovorniji su čelnici navijačkih udruga'.

'Nikad čelnici navijačkih udruga nisu sami evidentiralipočinitelje izgreda . Nisu do sada napravili nijedan korak kako bi nama iz drugih struktura društva pokazali da žele konstruktivno sudjelovati u sprječavanju nasilja. Nisu iz svojih sjećanja izbacili ni povike 'Ubij Srbina', 'Ubij tovara', 'Ubij purgera'. Nisu doprinijeli ničim kako bi se počelo smanjivati to nasilje, a protiv svega su što mi radimo na stvara početak eliminiranje nasilja', istaknuo je Štimac. Pri tomu je pozvao čelnike navijačkih udruga na suradnju rekavši da su 'oni predstavnici većih skupina mladih ljudi koji traže svoj put i koji mogu otići na krivi put sa takvim nju temelja za vođama što ih imaju ispred sebe'.

Nekadašnji košarkaš i aktualni zastupnik u splitskom Gradskom vijeću sa Liste Velog Mista Željko Jerkov je također istaknuo kako na suzbijanju nasilja na stadionima odgovornost moraju preuzeti navijačke skupine.

Zastupnik SDP-a u splitskom Gradskom vijeću Veljan Radojković je naglasio kako bi izgrednici na sportskim stadionima trebali dobivati manje medijske pozornosti. 'Politika ni na koji način ne smije zloupotrebljavati sport u smislu promicanja vlastitih vrijednosti', upozorio je Radojković.

Bivši nogometaš Hajduka Dragan Holcer je rekao kako se navijači trebaju ponašati pošteno - bodriti svoju momčad a ne vrijeđati protivnika.

Diskutanti su u svojim istupima pozitivnim ocjenjivali Zakon o ponašanju na sportskim borilištima, ali su pri tomu i isticali kako je nužno preventivno djelovanje cjelokupne društvene zajednice na sprječavanju nasilja na sportskim priredbama.

Današnjem skupu u Splitu na kojem se raspravljalo o potrebi eliminiranja nasilja na sportskim borilištima nisu primjećeni predstavnici Torcide (najvijača Hajduka) iako su, kako su rekli organizatori, bili pozvani.

Poziv navijačima da na utakmici Hajduk - Dinamo ne vrijeđaju protivnika

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider