Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi zakon o navijačima

Nogometni huligani: Može li im se napokon stati na kraj?

Svoju ljubav prema klubu pokazuju odlaskom na skupa gostovanja i bodrenjem kluba, ali i sukobima s policijom ili suparničkim navijačima. Baklje su im postale sredstvo borbe, a ne vizualan ukras tribine. Može li se huliganima u Hrvatskoj stati na kraj?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svako 'profesionalni' navijač reći će vam isto: bakljada će uvijek biti koliko god se oni to trudili spriječiti. Također, izdvojit će odlazak na gostovanja kao dokaz najveće ljubavi prema klubu. Njima su nove mjere policije, popisivanje osoba koje kupuju baklje u dućanima, jednostavno smiješne.

'Uvijek će postojati crno tržište i uvijek će se na crnom tržištu moći sve nabaviti', kaže jedan od BBB-a. 

>> BBB peticijom krenuli u borbu protiv Mamića

>> Uvijek plavi, ali i uvijek zločesti

Utakmica Dinama u Udinama gotovo je prekinuta upravo zbog baklji, a Dinamo je mogao ispasti iz svih inozemnih natjecanja sljedeće godine. No navijači se sastanu s gradonačelnikom, svi zajedno osude nerede i nikome ništa. Tako je bilo nakon Praga i nakon Udina. Često se ističe kako su mlađi navijači povodljivi i lako ih je nagovoriti na izgrede. Stariji navijači krive ih da su željni dokazivanja na krivi način.

'Tramvaj neće razbiti stariji navijač tko je malo duže na tribini', kaže jedan stariji BBB.

Oni se protiv uprave bore upravo neredima, jer misle kako štetu kod UEFA-e neće platiti klub već onaj koji profit trpa sebi u đep. S druge strane, direktor Dinama Vrbanović kaže kako revolt navijača prema Zdravku mamiću ne može biti razlog ua uništavanjem kluba. 

Navijači misle da igračima nije stalo do pobjede

Goran Vlaović ima iza sebe dugu inozemnu karijeru. Igrao je u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj, a najneugodnije iskustvo s navijačima doživio je u Ateni. Igrali su utakmicu s Olyimpiakosom. Navijači njegovog kluba bili su zbijeni na jednoj tribini, prema njima su letjele baklje i raznorazni predmeti. Danas Goran poručuje navijačima da griješe kad misle da igračima nije stalo do pobjede.

'Koliko god oni mislili da je u glavama igrača samo sjesti u svoj skupi auto, otići doma zabavljati se sa svojom djevojkom i primati dobru plaću - to sve nije istina.'

Za naše navijače kaže kako postoji grupica stalnih izgrednika. 'Bio sam na nekim utakmicama i na europskom i na zadnje svjetskom prvenstvu i8 bio sam doslovce ponosan što sam bio dio hrvatskih navijača.'

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić dugo godina bavi se problemom nasilja među navijačima. Zbog zadnjeg incidenta u Udinama novac ćemo, kaže, ponovno darivati UEFA-i, a mogao se potrošiti u Hrvatskoj: '200.000 eura je ogroman novac koji je dovoljan da se uredi video-nadzor Dinamovog stadiona.'

Huliganima se do sada nije uspjelo stati na kraj. Novi prijedlozi zakona, prema najavama, bit će još stroži. Zabrana izlaska izvan zemlje oduzimanjem putovnice ili zadržavanjem u postaji za vrijeme utakmice, model je koji se preuzima od Engleza, a najrigorozniji je prijedlog do sada.

I Talijani su uveli stroge kazne zatvora za svoje prijestupnike, ali svatko tko kupuje ulaznicu za utakmicu u Italiji mora predati osobnu ili putovnicu. Na ulaznicama piše njihovo ime. U Poljskoj su počeli objavljivati fotografije izgrednika. 

Krivi su 'mekani' zakoni

Vrbanović za nerede izvan stadiona i na njima krivi mekane zakone. 'Ovog časa znam da postoji nedostatnost u legislativi hrvatske, nemamo do kraja definirane propise kad su u pitanju prekršaji a naročito kaznena dijela.'

Za sve prekršaje koji se dogode u inozemstvu trenutačni zakon nemoguće je primjeniti u Hrvatskoj. 'U međunarodnoj policijskoj suradnji i razmjeni podataka mi njih obavijestimo o osobama koje su evidentirane za takva protupravna ponašanja za koje imamo saznanja da će otići na ta športska natjecanja u inozemstvu', kaže Stjepan Cavrić, voditelj odsjeka za osiguranja javnih okupljanja

Unutar RH evidentirani prekršitelji imaju zabranu dolaska na stadione. Ta zabrana može biti najviše dvije godine. Šest i pol tisuća navijača privedeno je od 2003. do danas zbog izgreda na utakmicama. Ozlijeđena su 54 policijska službenika, a 140 automobila uništeno. Iz godine u godinu povećava se broj osoba kojima je zabranjen pristup stadionima. Hoće li hrvatske vlasti uspjeti naći model borbe protiv domaćih huligana? Možda će ova priča magazina Provjereno pomoći u tome.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider