Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bilo je dosta!

HNS će tražiti da huligani plate kaznu FIFA-i

Navijačko blaćenje ugleda Hrvatske nastavilo se i u Andori. Baklje koje su sinoć letjele po terenu umalo su uzrokovale prekid utakmice, što bi štetu nanijelo i nogometašima u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo. U HNS-u zato ozbiljno razmišljaju o traženju naknade štete od navijača izgrednika.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novi Zakon o navijačima uskoro bi trebao izaći iz Sabora, no u HNS-u ne vjeruju kako će on sprečavati nemile događaje na gostovanjima poput sinoćnjeg. Ozbiljno razmišljaju o traženju naknade štete od navijača izgrednika za FIFA-ine kazne koje stižu na njihovu adresu.

Očito će se morati upustiti u proceduru individualiziranja odgovornosti. To je neminovno jer inače se govori se o navijačima iz Hrvatske i svi nose teret

- Zorislav Srebrić
>> Marković: J... mi se za uvrede navijača

>> Bilić: Bilo me strah prekida, sudac je prijetio

>> FOTO: Baklje padale po hrvatskim igračima

Nema pomoći, kad pomislimo da će shvatiti koliku štetu čine nogometu i ugledu države, incident se opet ponovi. Dok su baklje letjele na teren, sudac je razmišljao o prekidu susreta - izbornik Bilić bijesan, igrači razočarani.

'Pogotovo ona prva baklja kad je pala, nije ju nitko vidio i moglo je doći do neke ozljede što izaziva i prekid utakmice, a sigurno nismo za to', rekao je stoper reprezentacije Hrvoje Vejić.

Uz baklje, letjele su i uvrede prema čelnicima Saveza, Markoviću i Srebriću. 'Bilo je tu apsolutno neukusnih dobacivanja', kaže tajnik HNS-a Srebrić.

Kreće se u individualizaciju odgovornosti

Navijači bez osiguranih ulaznica navodno su bili revoltirani što im HNS nije sredio ulazak na maleni stadion. Ugled Hrvatske ponovno je narušen. Slične istupe pamte i na Malti, u Austriji, Sarajevu, Pragu... Klubovi su na kazne potrošili oko 750 tisuća eura, Savez više od 2 milijuna. Kažu vrijeme je za zaokret. Tražit će se naknada štete od huligana zbog kojih FIFA-i neprestano isplaćuju novac.

'Očito će se morati sad upustiti u proceduru individualiziranja odgovornosti. To je neminovno jer inače se to počne generalizirati i govori se o navijačima iz Hrvatske ili hrvatskim navijačima i svi nose teret', najavljuje Srebrić.

Novi Zakon o navijačima putovnice neće oduzimati. Mjere za obračun s domaćim huliganima u inozemstvu, kažu u policiji, ipak postoje.

'Zakonom će se dati mogućnost da predložimo, a sud da izrekne zabranu odlaska na športska natjecanja u inozemstvu na kojima sudjeluju hrvatska reprezentacija ili športski klubovi', kaže Ivica Porobić, načelnik Odjela za javni red.

Takvi navijači morat će u policiju pola sata prije početka utakmice. Andorsku skupinu tamošnja policija nije uhitila, no naša im poručuje da ima saznanja o tome tko su.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider