Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sabor podržao izmjene zakona

'Krajnje je vrijeme za odlučan obračun s huliganizmom'

Saborski klubovi podržali su danas predložene izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima koji bi trebao razdvojiti navijače od huligana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prijedlog izmjena zakona u Saboru je predstavila potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

'Imamo dvije krajnosti - huligane koji narušavaju ugled Hrvatske i navijače koji su najbolji na svijetu', kazala je Adlešič, ističući kako je posljednji derbi između Hajduka i Dinama u Splitu pokazao kako je krajnje vrijeme za odlučni obračun s huliganizmom.

Adlešić je još jednom istaknula poraznu statistiku od stupanja zakona na snagu - 4217 prekršajnih prijava, 324 ozlijeđenih u navijačkim obračunima, od čega 54 policajca, 38 razbijenih autobusa, 31 policijsko vozilo, 141 automobil i sedam željezničkih vagona.

>> Hrvatski navijači: Velika podrška i novčane kazne

>> Kontranapad: 20 tisuća navijača najavilo ustavnu tužbu protiv države
 

'No, štete koje su nanijete Hrvatskoj daleko su veće od onih koji se mogu mjeriti brojkama', napomenula je Adlešić te dodala kako su klubovi do sada zbog izgreda svojih navijača platili kazne od 800 tisuća eura, a uz nogometnu reprezentaciju to se penje do dva milijuna eura.

Iako je prvotno rješenje bilo do 0,5 promila, konačni tekst zakonskih izmjena predviđa granicu do 0,8 promila, a nacionalni sportski savezi, uz prethodnu suglasnost policije, mogu dozvoliti prodaju i distribuciju pića s koncentracijom alkohola do 6 posto u sportskim objektima, ali isključivo na natjecanjima koja nisu označena kao visokorizična.

Nadalje, maskiranje lica ne bi se smatralo protuzakonitim ako maskirana osoba ne napravi neko kazneno djelo, a ublažena je i odredba o oduzimanju putovnice - ako se registrirani izgrednici pola sata prije početka međunarodne utakmice budu uredno javljali u policijsku postaju, neće im se oduzimati putovnica.

Sa stranim policijama razmjenjivali bi se samo podaci o kažnjavanim osobama, a policija ni bi mogla sama prekidati susrete, već, po novom prijedlogu, tek predložiti organizatorima natjecanja da ga privremeno ili trajno prekinu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider