FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
bit će više akcije

Ako ste ljubitelj MMA-a ovo morate znati: Nova pravila koja mijenjaju sport!

Prošlog vikenda u Phoenixu su primijenjena nova MMA pravila koja su stupila na snagu s 1.1. 2017. godine...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prošlog vikenda u Phoenixu je održan prvi ovogodišnji UFC event na kojem su primjenjena nova pravila, tzv. Unificirana MMA pravila. Riječ je o pravilima koja su stupila na snagu s prvim danom 2017. godine, a koja su definirana još prošlog ljeta. Za one koji nisu upoznati s pravilima u nastavku donosimo najveće i najvažnije promjene koje bi mogle uvelike utjecati na konačni ishod mečeva.

Ocjenjivanje rundi

Nova pravila poticat će suce da budu slobodniji u dodjeljivanju rundi 10-8 u korist jednog od boraca što je do sada bila prava rijetkost. Naime, dodjeliti jednom borcu rundu s 10-8, a borba je predviđena na maksimalno tri runde, stavlja drugog borca u nezavidan i vrlo težak položaj jer će se morati jako dokazati u preostale dvije runde kako bi okrenuo meč u svoju korist.

Suci odsada mogu slobodnije presuditi rundu s 10-8 u korist jednog borca, ukoliko je on bio dominantan i konkretan tijekom cijele runde, a suparnik vrlo suzdržan. To je dobra stvar za navijače jer će borci morati biti aktivniji tijekom dvoboja, jer su do sada neki dobivali runde na osnovu tzv. kontrole borilišta i agresivnosti, iako tijekom runde nisu uputili nijedan ozbiljniji udarac.

Kontrola borilišta i agresivnost

Do sada su suci znali dodjeljivati runde na osnovu kako borac kontrolira oktagon i koliko je agresivan. Od 1.1. to pada u drugi plan! Čak i da borac bude u kontroli borilišta i bude agresivniji u svojim pokušajima, on će izgubiti rundu ukoliko mu je suparnik nanio veću štetu (čisti udarac, nokdaun itd).

Neće biti, kao do sada, dovoljno stisnuti borca uz kavez ili ga baciti na parter. Bitnija će biti akcija koja se događa u toj situaciji. Čak i borac koji je na leđima u parteru, u defanzicnoj poziciji, može dobiti rundu ukoliko bude aktivniji i ukoliko nanese štetu svom suparniku.

Ovo pravilo trebalo bi doprinjeti atraktivnosti MMA mečeva jer će hrvački orijentirani borci morati evoluirati. Morat će se više orijentirati na udaranje, a to će svakako otvoriti mogućnost njihovim protivnicima da lakše pobjegnu iz nezavidnih pozicija. Lako je zaključiti da bi novim pravilom MMA mečevi trebali dobiti na dinamici, tempu i atraktivnosti.

Udarci nogom i koljenom u glavu

Do sada je bilo zabranjeno udarati borca koljenom ili nogom u glavu ukoliko je ovaj na podu s obje noge i jednim prstom dodiruje podlogu. Ukoliko će odsada htjeti da ga suparnik ne udara u glavu koljenom ili nogom, borac će na podu morati imati obje noge (ili koljena) i oba dlana okrenuta prema parteru. Promjena pravila je nastupila jer su mnogi borci zloupotrebljavali ranije spomenutu, puno liberalniju regulu.

Prsti u oči, udaranje u bubrege i hvatanje za ključnu kost

Jedno pravilo najviše se neće svidjeti braći Diaz. Riječ je o zabrani i kažnjavanju usmjeravanja prstiju prema očima suparnika, odnosno udaranje u glavu otvorenim dlanom. To istovremeno znači da poznati "Stockton slap", šamar koji koriste braća Nate i Nick Diaz odlaze u povijest. Pri idućem pokušaju svog prepoznatljivog poteza braća će biti kažnjena.

Od 1.1. dozvoljeni su udarci petom u bubrege i hvatanje suparnika za ključnu kost. Recimo i da je iz MMA riječnika izbačena riječ šteta (damage) koja je do sada korištena u "Unificiranim MMA pravilima" kao kriterij za bodovanje. Taj je termin zbog svoje pretjerane brutalnosti i neželjenih konotacija promjenjen u "impact" što se na naš jezik može doslovno prevesti kao "utjecaj". I dok su prije suci instruirani da honoriraju "štetu koju su udarci jednog borca učinili drugom", od sada će se govoriti "utjecaj koji su udarci jednog borca imali na drugog". Sve izmjene pravila na svojem je portalu otkrio hrvatski Fightsite.

Svaka promjena pravila u početku će biti pomalo čudna, možda i kontroverzna u nekim situacijama. Međutim trebala bi imati pozitivan utjecaj na cijeli sport slobodne borbe. Trebalo bi biti više akcije, manje dosadnih borbi i poštenijih ishoda. Test u Arizoni prošao je sasvim u redu, pa nema razloga da tako ne bude i ubuduće...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider