FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Kolumna Željka vele

Mirkova dodatna runda: Od 'prestani se sramotiti' do povratka među elitu

Mirko Filipović treći put u karijeri u UFC-u! Vijest koja je zazvučala iznenađujuće, možda pomalo i šokantno, ali vijest na koju, bez ikakve sumnje, nije ravnodušan ostao nijedan ljubitelj borilačkih sportova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I vijest koja je, opet očekivano, u trenutku užarila internet i formirala dva uobičajena bloka komentatora: „fanove“ i „hejtere“. Oštra blokovska podijeljenost oko ljudi i pojava i inače je hrvatska konstanta, posebno kad je riječ o Cro Copu, posebno kada se može biti zaštićen blaženom internetskom anonimnošću. U takvim okolnostima, svježi UFC angažman djeluje kao benzin bačen na vatru.

VIDEO Cro Cop: Prije je bio motiv isključivo novac, a sada želim samo pobjedu!

S „pokapanjem“ Mirkove borilačke karijere svi se intenzivno susrećemo već nekoliko godina. Tri vezana UFC poraza (Mir – Schaub – Nelson) i oproštaj od te organizacije, formirali su većinsko mišljenje da bi se Cro Cop trebao umiroviti. Uz česti dodatak „...i prestati se sramotiti.“

Mirko se odbio umiroviti i opet dobio poziv među elitu

Realno, prije par godina izgledalo je da je Mirkova karijera u padu i da i ide prema svom prirodnom smiraju. No, hrvatski se borac odbio umiroviti jer jednostavno nije bio spreman za to, ma što ostatak svijeta mislio. Nažalost, kod nas se često smatra da je promjena mišljenja ili stava o nečemu, bez obzira na nove momente ili informacije u priči, izraz kolebljivosti ili slabosti.

Za ostrašćenog forumaša najvažnije je sačuvati aureolu proroka ili čovjeka koji je davno vidio u kojem smjeru će se stvari razvijati. Tako je pobjeda na zagrebačkom K-1 Grand Prix Finalu od mnogih obezvrjeđivana („namještaljka“, „morao je pobijediti kad je bilo kod nas“...), a porazi od neglamuroznih boraca poput Oleynika isticani kao konačni i objektivni dokaz „eto, jesam li ti rekao?“ teorije.

Mišljenje je, kaže stara narodna, poput stražnjice. Svatko ga ima. Srećom, Mirko Filipović imao je svoj zacrtani put i svoje ciljeve. I imao je stalnu i vjernu publiku, o čemu zorno govore izvještaji o gledanosti njegovih borbi ili čitanosti članaka o njemu. A kad je tako, godine su uistinu samo broj. Dvije pobjede protiv Satoshija Ishija, programirane velike japanske borilačke zvijezde, pokazale su da Cro Cop nikako nije za rezalište. Vjerojatno više ne može biti UFC prvak, ali svakako može odraditi još nekoliko zanimljivih borbi.

I što je u cijeloj priči ključno, Mirko, sudeći po izjavama, u najnoviji angažman ulazi potpuno čiste glave. Ne brine previše o tome što misle ili pričaju drugi. Egzistenciju je osigurao, ne bori se za preživljavanje. Jedno priznanje je već dobio, a to je da mu UFC nudi angažman u 40-toj godini. Sad mu još ostaje odraditi srčano i hrabro, revanš protiv nekog od boraca koje u „maloj crnoj bilježnici“ bilježi u rubrici „dužnici“. I onda mirno uživati u zasluženoj mirovini. Zato, daj nam taj high-kick, majstore!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider