FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Peta medalja za Hrvatsku

Iva Radoš nova europska prvakinja u taekwondou

Iva Radoš je nova europska prvakinja u taekwondou u kategoriji do 73 kilograma. U finalu je sa 6:3 pobijedila olimpijsku pobjednicu, Srpkinju Milicu Mandić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Peto odličje na europskom seniorskom prvenstvu koje se održava u Bakuu u Azerbajdžanu Hrvatskoj je donijela Iva Radoš iz zagrebačkog Metalca koja je odradila četiri izvrsne borbe.
Vrijedi istaknuti da je upravo Ivin otac, Ivan Radoš osvojio prvu hrvatsku taekwondo medalju na velikim natjecanjima u povijesti, prije pune 22 godine na europskom prvenstvu u Valenciji, a isto mu je pošlo za rukom i dvije godine kasnije u Zagrebu. Ovom medaljom Hrvatska je povela u ekipnom poretku kod seniorki sa čak četiri odličja i dva peta mjesta od šest kategorija koliko ih je do sada odrađeno. Upravo će posljendjeg dana Ana Zaninović i Petra Matijašević u direktnom dvoboju s Francuskinjama odlučivati i pitanje ekipnom pobjednika europskog prvenstva.

Prava drama odvijala se na početku obje ženske kategorije trećeg dana natjecanja. Ivu Radoš je ždrijeb već u prvom susretu namjerio na drugu nositeljicu, Nizozemku Reshmie Oogink koju je članica zagrebačkog Metalca pobijedila u ekstra rundi na zlatni bod, točnije na tri zlatna boda jer ju je pogodila u glavu. Borba u kategoriji do 73 kilograma u regularnom dijelu je završila 3:3. Paralelno s njom na drugom tatamiju odvijao se gotovo identičan meč između Tanje Rastović iz splitskog Marjana i Poljakinje Magdalene Leporowske koji je također otišao u dodatnu rundu, a Hrvatica je i ovog puta slavila na zlatni bod nakon 7:7 u prve tri runde.

Iva Radoš je u četvrtfinalu odličje osigurala pobjedom 7:3 protiv Slovenke Dunje Lemajić, a još bolju predstavu mlada Radoš je pokazala u polufinalu protiv Turkinje Asene Furkan Aydin kojoj nije dala niti mrvicu nade. Uvjerljiva pobjeda od 9:3 zvuči još bolje kad se spomene podatak da su sva tri boda reprezentativke Turske u biti kazne zbog opomena hrvatskoj reprezentativki.

U četvrtfinalnoj borbi Rastović se za medalju borila protiv druge nositeljice, Španjolke Eve Calvo Gomez no nije uspjela. Do polovice borbe Rastović je vodila, u posljednjih nekoliko sekundi ušlo se sa 9:7 za Španjolku nakon čega je Rastović udarcem u glavu pokušala preokrenuti dvoboj. Na koncu je uspjela primiti još jedan udarac te je konačni rezultat 13:7 za odličnu Španjolku. Tanji je ovo bio prvi nastup na europskom seniorskom prvenstvu i plasman na peto mjesto je dobra najava za budućnost.

Dinko Šegedin je u prvom kolu kategorije do 80 kilograma razmontirao Čeha Jakuba Skorepa prekidom pri vodstvu 22:6. U drugom je kolu izgubio od Talijana 22:14.... imao je Dinko 12:13 i Talijan devet opomena, Korčulanin je krenuo na sve ili ništa, ali sudac nije dodjelio Talijanu desetu, diskvalifikacijsku opomenu....
Deni Andrun Razić je nastavio dominaciju Hrvata protiv Češke u prvom kolu još jednim prekidom protiv 63 kilograma teškog Mareka Trieba sa 18:6, no u osmini finala nije imao rješenja za Portugalca koji nije bio pretjerano atraktivan, ali je više nego učinkovito zaustavio i umrtvio Razića.

Posljednjeg dana natjecanja na tatami će i posljednje četiri nade za hrvatski rekord. Do sada je taekwondo reprezentacija dva puta osvajala po šest odličja, u Zagrebu 1994. i u Manchesteru 2012. godine. Oba puta jedno zlato, tri srebra i dvije bronce..... U Bakuu smo već na pet odličja (dva zlato, dva srebra i bronca.......), a u nedjelju su na rasporedu Ana Zaninović do 53, Petra Matijašević do 67, Filip Grgić do 68 i Tin Solenički do 74 kilograma.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider