FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Pobjeđivali najveće

Braća Kličko najopakija braća u svijetu boksa? Varate se...

Prvaci svijeta. Sva trojica. Muhamed Ali, Larry Holmes dva puta, Zab Judah...svi ti velikani su padali pod šakama opake obitelji iz St. Louisa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Neon, Jinx i ''iduća generacija''. Tako su kronološki poredali nadimke. Jedan je karijeru završio krezub. Bez četiri zuba, famozni hokejaški osmijeh. Ali kada je pogledao trofejnu sobu, bila je tamo negdje, između zlatne olimpijske medalje u poluteškoj kategoriji i pojasa prvaka svijeta u teškoj, glava najveće lovine svih vremena - Muhammada Alija.

Samo osam mečeva, još dan danas najmanje u povijesti. Toliko je samo trebalo Leonu Spinksu da dođe do prvaka svijeta u teškoj kategoriji. 1976. godine je postao olimpijski pobjednik poluteške kategorije u Montrealu da bi sljedeće godine u profi vodama kao teškaš dobio prvih sedam mečeva. Osmi, 15. veljače 1978., nosio je priliku za svjetski naslov. S druge strane je stajao tada 36 – godišnji Ali koji je boksao posljednje mečeve najveće karijere.

Pobjeda protiv Alija

Javnost i 'Najveći' su očekivali odrađivanje posla ali... Ali je nakon 15 rundi izašao iz ''reciklažnog otpada Spinks'' i produžio u rehabilitacijski centar. Sedam mjeseci poslije nakon novih 15 rundi najveći teškaš svih vremena slavio je jednoglasnom sudačkom odlukom i upisao svoju posljednju pobjedu u karijeri.

Leon Spinks je kasnije ''razvodnio'' karijeru. Gubio je od Larrya Holmesa u naponu snage, no kod obitelji Spinks je sve došlo na naplatu tako i ta pobjeda Holmesa nad Leonom u Detroitu 1981. Najstariji Spinks je završio karijeru s najgorim omjerom od trojice. 26 pobjeda, 17 poraza i 3 remija. No kad se pogleda lista imena, i amaterski dio karijere, Leonov omjer dobiva potpuno drugačije konture.

Čekali su Spinksi osvetu – četiri godine

Najbolji među njima pobrinuo se za najimpresivnije stvari. Na istim Olimpijskim igrama kao i brat osvojio je zlato, ali u srednjoj kategoriji. I onda kreće jedna velika priča.

''Želio sam istući Leona. Toliko sam puta dobio batina od bandi u St. Louisu zbog njega, jer je on prije mene istukao sve te likove pa su mu se osvećivali preko mene. Nakon toga sam naučio primati batine, ali i kako se tući...''

Čovjek je osvojio olimpijsko zlato i nakon toga čistio WC-e. U amaterskoj karijeri je odradio 100 mečeva i izgubio samo sedam. Nije ulazio u profi vode odmah nakon Olimpijskih igara, a brat Leon je tada bio velika zvijezda. Michaelu Spinksu su prognozirali velike stvari, ali na ulazak u ring bez kacige nagovorio ga je promotor Ronald ''Butch'' Lewis. On je odigrao veliku ulogu u Michaelovoj karijeri, Jinx je počeo skromno da bi u posljednjoj borbi karijere protiv Tysona dogurao do honorara od 13 i pol milijuna dolara.

Brkati, šutljivi dugonja poharao je sve u poluteškoj kategoriji. Prije meča za titulu prvaka protiv Eddija Muhammada Mustafe 1981. u četvrtoj je rundi rušio aperkatom legendarnog Marvina Johnsona koji je nanio jedan od tri poraza našem najvećem boksaču Mati Parlovu.

Naslov je uzeo kao i brat, u borbi na 15 rundi protiv Muhammada koji je osim sjajne karijere, poznat i po ulozi u ''Razjarenom biku'', kultnom filmu Martina Scorsesea s nezaboravnom rolom Roberta De Nira.

Obranio titulu deset puta

Kulminacija karijere tek je dolazila, obranio je titulu deset puta i odvažio se ući u ring s do tada neporaženim teškašem – Larryjem Holmesom. Holmes koji je pobjeđivao Alija, Nortona, Shaversa naravno i Leona. Uspoređivali su ga tada s Rockyjem Marcianom koji je neporažen završio karijeru, a Holmes se u najavi borbe sa Spinksom osvrnuo na tu usporedbu -''Marciano mi ne bi mogao nositi ni suspenzor.''

Spinks je slavio na bodove kao veliki „underdog“ slavivši 8-7 u rundama. U uzvratu je pobijedio podijeljenom sudačkom odlukom i postao prvi polutešaš koji je uzeo naslov i u teškoj kategoriji. Nije to bio kraj Spinksa koji je dobio još dvije borbe u teškoj kategoriji. Jedna od tih je bila protiv vrlo dobrog Irca Gerryja Cooneya, bila je to posljednja pobjeda Michaela Spinksa u karijeri.

Mike Tyson za kraj

Posljednji suparnik je bio, tada 22-ogodišnji Mike Tyson. Obojica neporaženi, borba koju je svijet čekao. Zavrtjela se ogromna lova, za titule WBA, WBC i IBF prvaka svijeta. Tresla se brda da će Tyson konačno dobiti dostojnog protivnika, no Iron Mike je posao završio nakon minutu i pol.

Cory Spink je Leonov sin. Jedan od trojice. Nažalost, bez jednog su ostali jako rano. Leon Calvin ubijen je 1990. kada je postao profi boksač, a i treći brat Darryl također je bio u ringu. No, Cory je bio najtalentiraniji. Sjajna ljevica je rušila, a prvi naslov, u velteru, osvojio je 2003. protiv Talijana Mauricia Piccirilla.

Ipak glavni ''highlighti'' karijere bili su mečevi protiv Ricarda Mayorge i Zaba Judaha. Mayorgu je pobijedio iako je bio veliki autsajder, a Judaha je u prvom meču pobijedio jednoglasnom sudačkom odlukom. U uzvratu, u njegovom St. Louisu pred 22 tisuće gledatelja Judah je slavio nokautom u devetoj rundi.

Karijeru je završio s omjerom od 34 pobijede i sedam poraza, a okidač za izlazak iz ringa bili su porazi od Corneliusa Bundragea, kojeg je ''počastila'' Coryjeva supruga.

''Kada te Cornelius Bundrage pobijedi dva put, nešto definitivno nije dobro jer taj tip nema talenta. Moj muž je dao sve u karijeri. Kao njegova supruga ne dopuštam mu da se više bori. Obitelj Spinks nema što više dokazivati, svi znaju naše ime i našu povijest...''

Žena je završila karijeru supruga i sažela ono najbitnije. Svi ih respektiraju, i imaju zašto. Mislim da smo vam dali dovoljno argumenta.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider