Košarka
SPORTOVI
Košarka

Zadar kreće ispočetka: Giergia (napokon) potjeran!

Već je dulje vrijeme svima bilo jasno kako je nešto trulo u zadarskoj košarci. Shvatili su to i najvjerniji košarkaški navijači koji su napokon dobili što su htjeli – odlazak Pina Giergije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kriza u košarkaškom klubu Zadar doživjela je svoj vrhunac. Nije pomogla ni posljednja pobjeda Zadrana nad Cibonom. Nakon niza odlazaka, uz etiketu neuspješnog direktora, otjerana je i klupska legenda Pino Giergia.

Zadar je na rubu provalije. Zaključak je to sinoćnje izvanredne sjednice uprave kluba nakon koje je još jedan visoki dužnosnik upućen prema izlaznim vratima. Deset milijuna kuna duga i loš sportski rezultat pripisuju se generalnom direktoru Giergiji. A kako i ne bi…

>> Konačni obračun: Tornado traži ostavke uprave i direktora

Giergia je imao takvu funkciju u klubu da je bio nedodirljiv. Na početku svake sezone upravo bi on izabrao roster igrača, a trener bi bio doveden kasnije. Ako je treneru išlo, slavio se Giergia, a ako bi rezultati bili loši – letio bi trener. To je bio jedan od mnogih sporova između otjeranog Ace Petrovića i Giergije. Aco to nije trpio…

No Giergiji je odzvonilo i zbog nekih drugih stvari.

'Koja bi to firma loše poslovala, imala minus i takvu dubiozu, a da generalni direktor ne bi za to odgovarao', kaže Branko Ljubičić, glasnogovornik kluba.

No Pino kao razlog otkaza isključuje financijske dubioze. Kaže postojale su prije, postojat će i poslije njega. Cinično odgovara i na optužbe o lošim rezultatima. Kaže u šali da je smijenjen...

'…samo zato što sam sa svojim suradnicima postigao toliko sportskih uspjeha kojih košarka nije imala zadnjih 20 godina.'

Ovakve riječi Giergije ne čude, čovjek je to koji se znao uzdići iznad najvećih - Kreše i Dražena. Neki će reći kako je Krešo Ćosić upravo zbog njega napustio Zadar, a većina trenera, uključujući Zadranina Dražena Anzulovića, zbog njega nije htjela preuzeti klubu kluba.

Ni ostatak uprave više neće uživati blagodati posla u zadarskoj košarci. Plaće će biti skresane i za 50 posto. 'Nije to više krava muzara koja se muze kako tko misli. Ljudi će morati shvatiti da se plaća svugdje, pa i u košarkaškom klubu mora zaraditi', kaže Ljubičić.

Igrači su navodno namireni. Dobrim dijelom i navijači Zadra. Otvoreno su tražili otkaze Aci Petroviću, Deanu Ivanovu, Kristijanu Magašu i Pinu Guergiji. Uvrede za Giergiju na svakom su koraku.

'Mene ntko ne mora voljeti, ali vrijeđati je primitivno', kaže Giergia.

Kao njegovi nasljednici spominju se Stojko Vranković i Emilio Kovačić. Obojica zasada nemaju komentara. Zadar je klub s najviše direktora u državi. Već na kraju ove sezone, znat će se govorimo li o stabilnom europskom sastavu ili samo o košarkaškoj provinciji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider