Košarka
SPORTOVI
Košarka
Gesta za pamćenje

'Volim Dražena, a sada će za mene navijati i mnogi Hrvati'

Kada je objavio da će na All-Star vikendu pucati trice u dresu Dražena Petrovića, Anthony Morrow ni slutio nije da će od toga nastati velika priča.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

''Odjednom sam dobio sljedbenike iz Hrvatske, vidim ih s obilježjima svoje zemlje, bodre me. I ljudi iz kluba su to pozdravili, kažu da je to lijep potez. Nisam očekivao takvu reakciju, no to samo govori koliko je Dražen bio voljen i priznat košarkaš. Razgovarao sam o njemu i s ljudima iz kluba. Osim što je bio vrhunski igrač, rekli su mi da je bio i veliki čovjek.''

Na ideju je došao onoga dana (2010.) kada je potpisao ugovor s Netsima.

''Kad sam ugledao taj dres u našem trening-centru pomislio sam da bih ga volio nositi na All-Star natjecanju.''

Nisu ga zvali lani, iako je u jednom trenutku bio najbolji tricaš svih vremena, no sada jesu. Drugi je na all-time listi s 43,9 postotnom preciznošću za tricu, iza Stevea Kerra (45,5%).

''Trudio sam se da me to ne pogodi previše. Znao sam da ću i ja kad-tad dobiti poziv.''

Poput njegova idola Dražena Petrovića, koji je samo jednom bio sudionik All-Star svečanosti i to baš u Orlandu, prije 20 godina. Tada je u natjecanju u tricama bio četvrti, ispred Curryja, Stocktona, Hornaceka... Pobijedio je Hodges. I sljedeće godine Dražen je bio pozvan da se natječe za najboljeg tricaša, no on je to odbio je ga nisu uvrstili među 24 All-Star igrača. Iako je te sezone izabran u treću petorku sezone, dakle među 15 najboljih!

Kad su Morrowa pitali zna li iz koje je zemlje Dražen Petrović, razmišljao je pet sekundi i odgovorio ispravno.

''Ne mogu zamisliti kako mu je bilo igrati dok se u njegovoj zemlji vodio rat. Kakav li je to samo pritisak bio! Trebalo je to podnijeti. Kada se moja majka ozbiljnije prehladi, ja sam već u panici, a mogu misliti kako je bilo njemu kada na telefon nije mogao dobiti roditelje.''

Nažalost, All-Star subota u Orlandu nije nam donijela rasplet o kakvom smo sanjarili. Šuter Netsa Anthony Morrow nije uspio opravdati sveti dres (trojku Dražena Petrovića) koji je nosio u natjecanju u tricama. No, nije mu za zamjeriti. Bilo mu je prvi put pa se nije najbolje snašao pod svjetlima tolikih iščekivanja i pritiska koji si je odabirom dresa sam nametnuo.

''Žao mi je što nisam uspio, no tijekom šutiranja osjetio sam neki umor. Nadam se da nisam puno razočarao svoje hrvatske navijače, meni je bila čast nositi taj dres.''

Morrow je pogodio samo dvije od pet šarenih lopti, takozvanih "money ball", koje donose dva boda.

Na koncu je slavio, neočekivano, centar Minnesote Kevin Love. Nakon što se provukao u finale, a potom s Kevinom Durantom otišao u produžetke, u dodatnom je raspucavanju pobijedio najboljeg strijelca lige.

(Agencija VLM)

Nastavi čitati

Nastavi čitati