Košarka
SPORTOVI
Košarka
Čudna 'igra' trenera Pascuala

VIDEO Šikanira li Barcelona Marija Hezonju? NBA skauti razočarani

Mjeseca dana preostalo je do dana kada se najperspektivniji hrvatski košarkaš Mario Hezonja (20) mora izjasniti da li će sudjelovati na NBA draftu predstojećeg ljeta ili neće...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prošloga tjedna Hezonja je otvoreno rekao da želi biti prvi pick NBA drafta 2015. godine, međutim to se svakim danom sve više čini kao nemoguća misija. Razlog su njegove smanjene minute na parketu, koje mu, iz samo njemu poznatih razloga, uskraćuje Xavi Pascual, trener katalonskog diva.

Iako su na posljednjoj utakmici Barcelone na tribinama bili Mitch Kupchak iz Los Angeles Lakersa i John Hollinger iz Memphis Grizzliesa, generalni menadžeri momčadi, te još osam NBA skauta, Hezonja je na parketu proveo samo šest i pol minuta!? Za susret prije toga, kod Žalgirisa u Euroligi, nije ni kandidirao, dok je na utakmici protiv Seville u domaćem prvenstvu zaigrao spomenutih šest i pol minuta i praktički ostao bez učinka (asistencija).

Ne tvrdimo da bi Hezonja zbog toga što su skauti na tribinama trebao igrati 30 minuta da oni budu zadovoljni, ali da je prema svojoj kvaliteti, protiv suparnika koji Barceloni nije dorastao, zaslužio samo 6?! To uistinu nema logike...

Prema posljednjim projekcijama Hezonji se predviđa sedmo mjesto NBA drafta, iako je u jednom trenutku držao nestvarno visoko peto mjesto! Veliku prednost na NBA draftu Hezonja će imati u svom menadžeru Arnu Tellemu, čovjeku čiji su puleni NBA zvijezde poput Derricka Rosea, Russella Westbrooka i Marca Gasola.

Skauti dolaze, minutaža odlazi

Hezonjine minute na početku aktualne sezone bile su slične aktualnima, no kada su se ozljedili Juan Carlos Navarro, Brad Oleson i Alex Abrines njegove su minute znatno skočile. U nekoliko je utakmica igrao gotovo 30 minuta, no na posljednjih 8 minutaža mu je splasnula na prosjek od 11.5.

Ukupno gledajući, Hezonja ove sezone u Endesa ligi bilježi u prosjeku 14.8 minuta na parketu, te pridonosi s 4.7 poena, 2 skoka, 1.2 asistencije i 0.7 ukradenih lopti po susretu. U Euroligi je na prosjeku od 17 minuta, 8 poena, dva skoka, 1.2 asistencije i 0.7 ukradenih lopti.

Usporedimo li minutažu Marija Hezonje sa svojih 20 godina i minutažu koju su kao 20-godišnjaci u Endesa ligi imali Pau Gasol, Marc Gasol i Ricky Rubio, može se zaključiti da je to tu negdje.

Ponajbolji Europljanin u NBA ligi, Španjolac Pau Gasol, je kao 20-godišnjak dobivao u prosjeku 14.8 minuta po susretu. Njegov brat Marc je bio na prosjeku 16.3 minuta, dok je najviše vremena na parketu dobivao tadašnje 'čudo od djeteta' Ricky Rubio - 19.8. Jedina je razlika u tome što su spomenuti Španjolci konstantno igrali prosjek svoje minutaže, dok je Hezonja varirao od 2,3 minute, do čak 30 minuta provedenih na parketu.

Utakmica iz snova protiv Manrese

Hezonja je ove sezone odigrao čudesnu utakmicu protiv Manrese u domaćem prvenstvu, u kojoj je pogodio iz svih 8 pokušaja za tri poena. Hezonja je tako postao tek peti košarkaš u povijesti španjolskog prvenstva kojem je to uspjelo. Prije njega osam trica na jednoj utakmici zabili su legendarni Oscar Schmidt, Saša Đorđević, Igor Rakočević i Taquan Dean. Hezonja je na parketu proveo 23 minute, a imao je i šest asistencija uz dvije ukradene lopte i jedan skok, te samo jedan promašeni šut za dva poena.

Skauti i stručnjaci NBA lige vide ga kao jednog od najperspektivnijih košarkaša današnjice, no u Barceloni na njega gledaju kao na tek devetu ili desetu opciju u momčadi. Koji je razlog tome zna samo trener Xavi Pascual, koji ispred atletski nevjerojatnog Hezonje, punog samopouzdanja, gura 32-godišnjeg Brada Olesona, čovjeka koji u prosjeku ubacuje tek 1.5 poena više.

U nastavku je video koji sažima najbolje Hezonjine poteze u dresu Barcelone, te u najboljem svjetlu pokazuje o kako se talentiranom igraču radi. Neka netko kaže da to nije dovoljno dobro, pa čak i za veliku Barcelonu.

Recimo da Hezonja može već ovoga ljeta u NBA, no da se to dogodi momčad koja ga draftira mora će platiti oko dva milijuna dolara, koliko otprilike iznosi njegova odšteta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider