Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ruši sve barijere

VIDEO Prvo je ispisala povijest, a sada ide po titulu: 'Ovo je velika stvar'

San Antonio Spursi pišu još jednu stranicu košarkaške povijesti. Iako se radi o ljetnoj NBA ligi, eksperiment s prvom trenericom u 'rookie' ligi pokazao je kako žena može biti jednako dobra kao i muški trener...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Becky Hammon nije bilo tko. Bivša košarkašica nastupila je na šest All-Star natjecanja u WNBA-u i u dugoj 16-godišnjoj karijeri nastupala za New York Liberty i San Antonio Starse. Nakon što je 2013. godine ozlijedila koljeno, prošle sezone joj se ukazala prilika da bude pomoćnica ni manje ni više nego Greggu Popovichu.

Sudjelovala je na treninzima, sastancima stručnog stožera i utakmicama, da bi ove godine dobila povijesnu priliku. Hammon je postala prva trenerica u Ljetnoj ligi. Premijernu utakmicu na klupi Spursa je izgubila, ali onda je posložila momke i zaredala pet pobjeda zaredom. I sada se nalazi jedan korak od prvog naslova u karijeri. Iako ne izgleda impozantno i mnogi su se pitali kako će igrači reagirati na nju, Popovicheva štićenica brzo uči i još brže nadmudruje svoje kolege trenere.

Igrači je poštuju. Kod 'time-outa' se okupe oko nje kao da se radi o samom 'Popu'. Dobiva maksimalnu pozornost i odlično koristi svaku priliku. Doduše, nije sve išlo preko noći. Godinu dana iskustva uz klupu Spursa dovoljno je za steći respekt kod igrača, ali nije isto biti u pomoćnoj ulozi jednom Popovichu i onda odjednom sam voditi momčad.

Upravo na tome je Hammon položila najveći ispit. Uspjela je otkloniti sve predrasude i otvoriti vrata nekim budućim trenericama. A ako ovako nastavi, možda u bližoj budućnosti ugledamo prvu ženu na klupi jedne NBA momčadi.

''Ovo je velika stvar, pogotovo kad ste na 'vrućoj stolici'. Mislim da sam puno naučila. Vaš um se neprestano kreće, razmišljajući o različitim scenarijima ne samo o svojoj momčadi nego i o protivniku. Puno je više izazova nego kada ste samo igrač. To mi otvara nove horizonte'', rekla je trenerica Spursa.

Hammon je uspjela učiniti da je igrači razumiju. Prošlogodišnji 'rookie' Kyle Anderson proglašen je za MVP-a ovogodišnje Ljetne lige. Napravio je iskorak koji bi mu mogao donijeti minutažu u prvoj momčadi iduće sezone, a mnogo zasluga za to ima njegova nova mentorica.

Njezin jezik je košarkaški i ništa drugo nije bitno. Svatko tko razumije igru i ima radnu etiku neće mu biti važno tko je trener. Ona je zasad svoj posao obavila fenomenalno, a košarka dobila novu stranicu povijesti. Još jednu u režiji San Antoniove obitelji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider