Košarka
SPORTOVI
Košarka
Zanimljive brojke

VIDEO Kako se Bojan Bogdanović zasada snašao u NBA ligi

Brooklyn Netsi odigrali su 17 utakmica regularne sezone NBA lige, odnosno malo više od jedne petine...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako se dosada u usporedbi s ostalim Europljanima snašao naš Bojan Bogdanović? Pa sasvim dobro ako uzmemo u obzir da mu je ovo prva sezona i da se još mora naviknuti da, između ostalog, tricu šutira pola metra dalje nego što je to činio cijelu svoju dosadašnju karijeru (10 godina).

Bogdanović je nastupio u svih 17 utakmica Netsa, a u prosjeku je na parketu provodio 31.1 minutu. Na učinku je od 10.1 poena, tri skoka, jedne asistencije, 1.2 izgubljene lopte i 0.5 ukradenih lopti. U prosjeku po utakmici šutne 8.8 lopti, od čega pogodi 3.8.

S obzirom da je Bogdanović čisti šuter, koji se, zasada, ne 'trudi' asistirati i ne gura se previše pod koš kako bi lovio 'otpatke' (izuzev utakmice protiv San Antonija u kojoj je upisao osam skokova), usporedit ćemo ga s ostalim Europljanima prema tri statističke rubrike: broj poena, postotak šuta iz igre i postotak šuta s linije slobodnog bacanja.

1. Broj poena

Bogdanović je na prosjeku od 10.1 poena, što ga u odnosu na sve igrače svrstava na 144. mjestu u ligi. U usporedbi s Europljanima Bogdanović je 17. strijelac NBA lige. Vodeći je Španjolac Pau Gasol s prosjekom od 19.9 poena, a slijede Dirk Nowitzki (19.6 poena) i Marc Gasol (19.4). Ispred Bogdanovića su sve redom igrači koji nekoliko godina igraju u NBA ligi, odnosno nijedan europski rookie nije bolji od njega.

2. Postotak šuta

Kada je postotak šuta u pitanju, tu je Bogdanović nešto slabiji. Sveukupno zauzima 242. mjesto u cijeloj NBA ligi s 43.3 posto šuta, a takav slabiji postotak možemo opravdati činjenicom da mu je ovo prva sezona u novom košarkaškom svijetu. Bogdanović se još nije naviknuo na potpuno drugačiji stil igre u odnosu na europsku košarku, a tu je i 54 centimetara razlike kada je šut za tri poena u pitanju. Bogdanović je, kako smo spomenuli, izraziti šuter, koji polovicu svojih pokušaja za vrijeme susreta upućuje iza linije 7 metara i 24 centimetara.

Mnogo je europskih igrača ispred njega po postotku šuta, a Bogdanović zauzima 'nisko' 35. mjesto. Zanimljivo, vodeća su trojica Francuza u ovoj statističkoj kategoriji - Ian Mahinmi (63.2 posto), Alexis Ajinca (62.1) i Rudy Gobert (60.3). Riječ je o igračima centarskih pozicija za koje je logično da imaju viši postotak šuta od bekova (jer igraju bliže košu). Prvi pravi šuter na popisu europskih igrača je Nijemac Dennis Schroder, koji je trenutno na postotoku od 53.8.

Ispred Bogdanovića je i drugi Hrvat u NBA ligi, Damjan Rudež, koji je na 45.3 posto šuta, te zauzima 195. mjesto u cijeloj NBA ligi u toj statističkoj kategoriji.

3. Postotak slobodnih bacanja

Ovo je najbolja Bogdanovićeva kategorija, u kojoj kotira visoko i u cijeloj NBA ligi. Zauzima 83. mjesto s 86.4 posto ubačaja s linije slobodnog bacanja. Među Europljanima zauzima sedmo mjesto, a ispred njega su samo Sergej Karasev, Jose Calderon, Danilo Gallinari, Joel Freeland, Nikola Peković i Goran Dragić.

Ukupno gledajući Bogdanović se u svojoj prvoj sezoni, u prvih 17 utakmica NBA lige, snašao jako, jako dobro. 'Šteka' još malo taj postotak šuta, no treba mu dati vremena da mu sve sjedne na mjesto. Ruku ima, ima i veliki talent, a povrh svega je vrlo inteligentan igrač. Kad se u potpunosti privikne na brzinu, čvrstoću i snagu kojom se igra u NBA ligi, tek će tada njegov puni potencijal izaći na vidjelo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider