Košarka
SPORTOVI
Košarka

VIDEO: Kako je nekad velika Cibona došla do ruba...

Od kraljevića do prosjaka u 20 i nešto godina. Istina, taj put neki su prevaljivali i znatno brže, ali slaba je to utjeha jednom od najjačih hrvatskih sportskih brendova - Ciboni.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je samo dno dotaknuo naš najbolji košarkaški klub svih vremena te službeno najbolji europski klub 20. stoljeća - KK Split, i drugi hrvatski i europski velikan na rubu je provalije. Klub koji je sredinom 80-ih dva put bio europski prvak danas je na koljenima. Nakon pobjede protiv Žalgirisa u Euroligi, igrači su postavili ultimatum. Ili novac ili štrajk.

>> Rozić nakon pobjede: Štrajk od 21. studenog!

>> I Marca se sažalila nad sudbinom Cibone!

U neka davna vremena okršaji Cibone i Žalgirisa iščekivali su se kao skorašnji nogometni sudar Barcelone i Intera. Košarkaški divovi s neponovljivim majstorima Draženom Petrovićem i Arvidasom Sabonisom bili su pojam cijeloj Europi. Danas drukčija, otužna slika. Nakon prve europske pobjede, najmanje je priče bilo o utakmici.

Slučaj Cibone idealan je primjer katastrofalne poslovne i sportske politike. Klub koji godinama nije proizvodio vlastite igrače, nego za veliki novac dovodio strance često upitne kvalitete dotakao je dno. U kasi je pustoš, sponzori bježe k'o da ih se bičem juri, a apeli prema gradu zasada su tek zaglušujuća jeka.

'Nažalost, u Ciboni se godinama nije radilo na proizvodnji, zato sada nema igrača ni za vlastiti pogon, niti imamo što prodati pa na tome zaraditi. Dakle, plaćamo sad ceh dugogodišnjoj lošoj sportskoj politici Cibone', rekao je predsjednik kluba Ivo Jelušić.

Bože Miličević, koji je godinama vedrio i oblačio pod Tornjem, zasad šuti. Bivši direktor - kojeg će mnogi nazvati 'grobarom Cibone' - najavio je presicu, no još čekamo. Velikan europske košarke klati se na konopcima, gard je odavno spušten. Kao i u većini slučajeva, spas donosi samo gradski novac.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider