Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nastavi li ovako...

VIDEO 'Nehumani' Westbrook radi ono što NBA liga nije vidjela 34 godine!

Sjajni razigravač Oklahome City Thundera Russell Westbrook postao je u noći sa srijede na četvrtak prvi igrač nakon Michaela Jordana i 1989. godine koji je u četiri uzastopne utakmice zabilježio 'triple-double', te također prvi nakon MJ-a s dva uzastopna 'triple-double' u kojima je zabilježio najmanje 40 poena...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još je 41 dan ostao do kraja regularnog dijela sezone NBA lige, a utrka za najkorisnijim igračem (MVP) sve je oštrija. Prošlosezonskog MVP-ja Kevina Duranta ozljede su spriječile da se upusti u borbu za obranu naslova, no zato je tu njegov 'partner u zločinu' - Russell Westbrook. Durant je ove sezone nastupio u svega 27 utakmica i to je glavni razlog zbog kojeg se Oklahoma City grčevito bori za doigravanje. Bez fenomenalnog Westbrooka doigravanje bi vjerojatno bilo miljama daleko, a trenutno Thunder drži osmo mjesto Zapada s omjerom pobjeda i poraza 34-27. Samo jednu pobjedu iza njih nalazi se New Orleans, a jednu i pol Phoenix Suns.

Monstruozni 'triple-doubleovi'

Westbrook je u posljednjoj utakmici Thundera ubacio 49 poena (rekord karijere), upisao 16 skokova (rekord karijere) i 10 asistencija. Utakmicu prije toga, protiv Portlanda, upisao je 40 poena, 13 skokova i 11 asistencija, Phoenixu je ubacio 39, te upisao 14 skokova i 11 asistencija, dok je Indiani utrpao 20 koševa, 11 skokova i 10 asistencija.

Nakon svih partija koje je pružio ove sezone, pri čemu možemo nadodati i MVP naslov na All-Star utakmici Istoka i Zapada, postavlja se logično pitanje: može li Westbrook ponijeti naslov najkorisnijeg igrača NBA lige u regularnom dijelu sezone?

Samo dvojica kroz povijest poput Westbrooka

Poučeni rezultatima kroz povijest, teško, no ne i nemoguće. Kroz povijest NBA lige samo su dvojica igrača ponijela laskavu individualnu titulu, a da pritom njihove momčadi nisu bile u samom vrhu poretka.

U sezoni 1975/1976 MVP je bio Kareem Abdul-Jabbar (Los Angeles Lakers), iako njegova momčad s omjerom pobjeda i poraza 40-42 nije ni izborila doigravanje.

Westbrookova situacija ipak najviše podsjeća na sezonu 1980/1981 kada je Moses Malone (Houston) ponio MVP titulu, a Rocketsi su u doigravanje ušli kao posljednji (šest momčadi u konferenciji izborilo je doigravanje).

Prednjači među ostalim kandidatima

Trenutno su u igri četiri igrača za naslov MVP-ja. Westbrook je jedan od njih, a preostala trojica su LeBron James, Stephen Curry i James Harden.

Curryju (Golden State Warriors) stručnjaci daju najviše šansi, pogotovo ukoliko njegov klub bude prvi na kraju regularnog dijela NBA sezone (trenutno drugi). Curry je u dosadašnjih 58 utakmica u prosjeku bilježio 23.8 poena (48.4 posto šuta), 4.5 skokova, 7.8 asistencija, 2.1 ukradenu loptu po susretu. Njegova momčad trenutno je na omjeru 47 pobjeda i 12 poraza.

James se nakon slabog ulaska u sezonu počeo dizati u formi, a to istovremeno znači i da se Cleveland Cavaliersi dižu na tablici. Četverostruki osvajač ove nagrade bilježi ove sezone prosjek od 26.3 poena (49.1 postotak šuta), 5.7 skokova, 7.3 asistencije i 1.6 ukradene lopte. Cleveland je pak na omjeru pobjeda i poraza 39-24, te drži tek četvrto mjesto Istoka, ali ima identičan omjer kao i Toronto i Chicago ispred njega.

Najmanje šansi za osvajanje naslova po mnogima ima James Harden (Houston), koji praktički samostalno vuče Rocketse u ovoj sezoni. U izostanku Dwighta Howarda tijekom većeg dijela sezone Harden je na prosjeku od 26.9 poena (44.7 posto šuta), 5.8 skokova, 7 asistencija i 1.9 ukradenih lopti po susretu.

Westbrook je pak ove sezone najefikasniji igrač lige s u prosjeku 27 poena, ali uz najniži postotak šuta iz igre (43.4 posto). Od četvorice preostalih kandidata najbolji je skakač sa sedam u prosjeku, te je istovremeno najbolji asistent s 8.2 isporučene lopte za koš. Westbrook je uz Curryja i najbolji kradljivac lige s 2.1 ukradenom loptom po susretu.

Ima mana, ali...

Ukupno gledajući Westbrook je najveći potrošač lopti od četvorice kandidata. U prosjeku troši 21.2 lopte, James 19.1, Harden 18, a Curry 17 po susretu. To mu je jedina mana u odnosu na preostale kandidate, no ista mu ne bi trebala uskratiti osvajanje prvog MVP naslova.

Westbrook neće predvoditi svoju momčad do visoke pozicije na tablici na kraju regularnog dijela sezone, ali bez njega, pa čak i uz Duranta, ova momčad bi možda upisala 25 pobjeda dosada. Takva energija i strast s kojom Westbrook igra rijetko se viđa. Ista bi se trebala nagraditi s laskavom titulom jer ju nitko osim njega, iako su u konkurenciji još četiri vrhunska košarkaša, nije zaslužio više.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider