Košarka
SPORTOVI
Košarka
Spektakl na otvorenju

VIDEO Najveći užitak i sramota: Ovo su najslavnije 'banane'!

U košarci od blokade nema poteza koji više „napaljuje“ suparnike i podiže atmosferu kako na parketu tako i na tribinama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nova sezona NBA lige otvorena je s nekoliko atraktivnih utakmica, a najspektakularniji potez dogodio se na utakmici Cleveland Cavaliersa i Chicago Bullsa. Nekoliko sekundi prije kraja utakmice Pau Gasol je kod vodstva Chicaga od dva poena razlike zalijepio strašnu blokadu LeBronu Jamesu.

Bilo je jedan na jedan, oči u oči. James je krenuo u njemu karakterističan prodor, prilikom ulaska tijelom je odgurnuo Gasola i digao se na polaganje, no iskusni Španjolac ga je pričekao i potom mu punim dlanom „opalio bananu“. United Center je eksplodirao, na noge se digao i predsjednik SAD-a Barack Obama koji je gledao utakmicu u prvim redovima.

Ova blokada dugo će se vrtjeti. U prvom planu bila su dvojica velikih košarkaša, a „bananu“ je „popila“ najveća NBA zvijezda. Em je atraktivna, em je važna, u trenutku kada se utakmica odlučivala. James je u karijeri udijelio puno „južnog voća“, ali znao ga je i sam dobiti. Primjerice, još uvijek se pamti blokada koju mu je postavio Marcian Gortat prije pet-šest godina.

U košarci od blokade nema poteza koji više „napaljuje“ suparnike i podiže atmosferu kako na parketu tako i na tribinama. U Americi je obrana zakon, a blokada vrhunac umijeća i atrakcije. Još ako je postavite najvećim zvijezdama, nema većeg užitka i sramote u isto vrijeme. Podsjećamo da su blokade bile zaštitni znak legende hrvatske košarke Stojka Vrankovića, možda i najboljeg europskog blokera svih vremena, čiju slavnu blokadu u finalu Eurolige 1996. i danas pamte navijači Panathinaikosa.

Najviše blokada u povijesti NBA lige upisao je Hakeem Olajuwon (3830), odmah iza njega su Dikembe Mutombo (3289) i veliki Kareem Abdul-Jabbar (3189). Preko 3000 otišli su još Artis Gilmore i Mark Eaton. Na šestom mjestu je David Robinson. Od aktivnih igrača najviše ih ima Tim Duncan, bivši Robinsonov suigrač u San Antonio Spursima, koji je sedmi na vječnoj listi s 2945 blokada.

U povijesti NBA lige pamte se brojne slavne blokade: Billa Russella nad Jerryjem Westom, u legendarnim nadmetanjima Celticsa i Lakersa, pa blokada Wilta Chamberlaina nad Abdul-Jabbarom, Olajuwona nad Robinsonom, Shaquillea O'Neala nad Michaelom Jordanom i obratno, LeBrona Jamesa nad Kobeom Bryantom, Mutomba nad Lucom Longleyjem, Shawna Kempa nad Jordanom, Natea Robinsona nad Yao Mingom, serije blokada Alonza Mourninga nad igračima Lakersa, Tayshauna Princea nad Reggiejem Millerom... Pogledajte naš izbor i uživajte.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider