Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nevjerojatni i nesvakidašnji

VIDEO Deset najboljih košarkaških poteza 2015. godine

Kako to obično biva, koncem godine biraju se najbolji u protekloj godini kao i događaji koji su obilježili svijet sporta. Mi vam u sljedećem pregledu donosimo deset najboljih košarkaških akcija i poteza godine…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U godini na izmaku možemo reći da je košarka itekako ponudila zanimljivosti i neizvjesnosti, kao i rezultatskih senzacija koje će se još dugo pamtiti. Svijet je upoznao čudesnog Curryja i Warriorse. Znali smo da su dobri, ali ne i da su toliko dobri kao što izgledaju ove sezone. S obzirom na pregršt njihovih akcija, za ovu priliku izdvojili smo dvije Curryjeve koje su stvarno maestralne.

Isto tako pozabavili smo se potezima i poenima koji su nesvakidašnji i teško ponovljivi. Ali i ponešto smo obratili pažnju na važnost određenih koševa koji su utjecali na konačni ishod. Kako u NBA-u, tako i u Euroligi te na prvenstvu Amerike.

Redoslijed nije nužno od najboljeg prema najlošijem ili obrnuto.

1. Isaiah Canaan protiv Miami Heata

Jedan od nevjerojatnijih, ali i boljih šuteva u 2015. izveo je igrač Philadelphije 76ers Isaiah Canaan početkom godine protiv Miami Heata. Njegova trica s istekom druge četvrtine zaslužila je svoje mjesto u top 10 zbog fantastične snalažljivosti u trenucima kad je rijetko tko očekivao da će uopće šutnuti na koš, a kamoli i pogoditi.

2. Kyrie Irving protiv San Antonio Spursa

Kyrie Irving dugo će pamtiti utakmicu protiv Spursa iz prošle sezone. Naime, Cleveland i San Antonio odigrali su ponajbolju utakmicu regularnog dijela u sezoni 2014-15, a Irving je na kraju završio susret s osobnim rekordom od 57 poena. Zabio je tricu za produžetak, odlučio pobjednika i još stigao 'provozati' Splittera i Belinellija vanserijskom kontrolom lopte. Irvingova utakmica sezone.

3. Stephen Curry protiv Los Angeles Clippersa

Nema boljeg od pokazivanja moći protiv najvećih rivala. A Warriorsi i Clippersi su na Zapadu među najmrskijima. Potez kojim je Curry bacio na pod jednog od najboljih playmakera NBA-a Chrisa Paula za svaku je pohvalu. Još danima nakon toga mnogi su pričali samo o tome. Dvojica vrhunskih igrača, ali jedan je svijet za sebe. Kao što je to, uostalom, cijelu godinu.

4. Matt Janinng protiv Real Madrida

Igrala se završnica treće utakmice četvrtfinala Eurolige između Efes Pilsena i Real Madrida. Turska momčad vodila je tri razlike deset sekundi prije kraja, ali Real je odbijao izgubiti te je Carroll sedam sekundi prije isteka vremena stavio tricu za izjednačenje. Međutim, Matt Janinng pobrinuo se za potez kola kada je u zadnjoj sekundi zabio za pobjedu i erupciju oduševljenja domaćih navijača.

5. Georgios Printezis protiv Barcelone

Još jedna dramatična završnica u Euroligi. Ovaj put u izravnoj borbi za Final Four. Olympiacos je po tko zna koji put iznenadio favorita i tricom Printezisa sa zvukom sirene donio grčkoj momčadi još jednu veliku pobjedu i plasman među četiri najbolje ekipe Europe. Do kraja utakmice ostalo je pet sekundi pri rezultatu 68:68, a zadnji napad imao je Olympiacos. Spanoulis je brzo udvojen pa je loptu dodao do Sloukasa, koji je odmah pronašao usamljenog Printezisa na trici za Barcin neslavan europski završetak.

6. Trevor Booker protiv Oklahome Thunder

Ponovno povratak na NBA parkete. Malo poznati igrač Utah Jazza Trevor Booker proslavio se nesvakidašnjim košem protiv Oklahome. Više sretno nego spretno. No, pošlo mu je za rukom nešto što mnogi ne bi ni pokušali. Ili bi ubrzo nakon toga bili zamijenjeni. Booker je uspio zabiti za samo 0,2 sekunde koliko je preostalo do isteka napada. Hayward je izveo loptu sa strane, a krilni centar Utahe uspio puknuti bez da je pogledao koš. Njegov ubačaj preko glave nesumnjivo je među zabavnijima u protekloj godini.

7. Gustavo Ayon protiv Argentine

Atraktivnih poteza nisu ostali zakinuti ni gledatelji na prvenstvu Amerike. Među onima koji su oduševljavali bio je Meksikanac Gustavo Ayon, koji je protiv Argentine bio nezaustavljiv. Bivši NBA centar završio je utakmicu s 38 koševa, 14 skokova i četiri blokade, potpuno demoliravši 'Gaučose'. Ayon je zakucavao, lijepio blokade i bio među prvima u tranziciji – jednostavno ga je bilo svuda po terenu.

8. James Anderson protiv Crvene zvezde

Ovo je zapravo ponajbolja momčadska akcija Eurolige u prošloj sezoni. Domaći košarkaši spasili su već izgubljenu loptu u završnici utakmice protiv Crvene zvezde te potom odigrali akciju koja je cijelu dvoranu podigla na noge. Bio je to sjajan završetak 'alley-oopom', kada je James Anderson zakucao na asistenciju Willa Cherryja.

9. Andrew Wiggins protiv Urugvaja

NBA zvijezda u dolasku Andrew Wiggins razlog je za zadovoljstvo Kanađana. Osvojili su broncu na prvenstvu Amerike, ali najviše mogu biti zadovoljni potencijalom za budućnost. Jer, u igraču poput Wigginsa mogli bi dobiti zamah za velike stvari. Protiv Urugvaja je demonstrirao dio te sile.

10. Stephen Curry protiv Los Angeles Clippersa

Za kraj smo vam ostavili još jednu majstoriju Stephena Curryja, koja najbolje opisuje njega i Warriorse u 2015. godini. Nečuveno. Zvijezda Golden Statea oslobodila se četiri igrača prije nego je napravila korak unatrag i za obične igrače zabila poprilično divlji šut. I ovaj put u pratnji Chrisa Paula, za koga su Warriorsi postali noćna mora. Što reći? Steph Curry.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider