Košarka
SPORTOVI
Košarka
Irving opet stradao

VIDEO Cavsi ispustili Warriorse: Golden State poveo nakon produžetka

Golden State Warriorsi momčadskim su naporom iščupali pobjedu nad Clevelandom 108-100 u produžetku prve utakmice NBA finala i ukrali slavlje LeBronu Jamesu koji je s 44 poena postavio osobni rekord u dvobojima finalne serije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

 

 

Više od 19.500 u žuto odjevenih navijača Golden Statea zanijemilo je kad je na isteku regularnog dijela utakmice lopta Imana Shumperta putovala prema košu. Zanijemila je i cijela klupa Warriorsa ispred koje se sve događalo.

"Iz naše perspektive je vidjelo se da je putanja lopte dobra. Izgledalo kao da će ući u koš. Na našu sreću bila je nekoliko centimetara prekratka. Sretno smo došli do produžetka", priznao je trener pobjedničke momčadi Steve Kerr.

Spomenuti šut uslijedio je nakon što je prethodno LeBron James pucao za pobjedu. Andre Iguodala mu nije dao da ode u prodor, pa se James odlučio uputiti šut koji je bio gotovo na udaljenosti trice.

"Napravio sam sve što sam želio. Dobio loptu, napravio korak unazad i šutnuo. Pogodio sam dosta takvih šuteva na utakmici. Ovaj nisam", prepričao je James akciju koja bi se mogla pokazati ključnom za cijelu seriju iz više razloga.

Andre Iguodala u toj je akciji, kao i u nekoliko prethodnih, a potom i u produžetku, pokazao zašto uživa status ponajboljeg obrambenog igrača u ligi. Jest, James je završio utakmicu s 44 poena (šut 18/38), ali se za većinu morao dobro namučiti.

"To su me naučili iskusni suigrači kad sam tek došao u ligu. Rekli su mi da neću moći sve obraniti, ali da je važno ne dopustiti lagane koševe. I ne raditi faulove. To sam pokušavao učiniti i u ovoj utakmici", rekao je Iguodala koji je ne samo obrambenim, već i napadačkim učinkom (15 koševa) dao veliki doprinos u pobjedi Golden Statea.

Cleveland je u dodatnih pet minuta ostao na nuli. Jamesov koš u posljednjoj minuti, kod 108-98 za Warriorse, bio je potpuno nevažan. No, Cavsima se u tom razdoblju dogodila još jedna lošija stvar od samog poraza, iako statistika pokazuje da su u dosadašnjih 68 finala pobjedinici u prvoj utakmici 48. puta osvojili naslov. Naime, nakon sudara koljenima s Klayom Thompsonom, Kyrie Irving je šepajući napustio teren i otišao u svlačionicu.

"Osjećaj boli je drugačiji nego prije. Zabrinut sam", rekao je razigravač Clevelanda koji je bio u odličnom izdanju (23 koša, 7 skokova, 6 asistencija, 4 ukradene lopte).

Ne samo što je jedini uz Jamesa i ruskog centra Timofeja Mozgova (16 poena, 7 skokova) bio napadački raspoložen, već je igrao odličnu obranu na Stephenu Curryju. Između ostaloga, sjajnom je blokadom spriječio njegovo polaganje pri rezultatu 98-98 i omogućio svojoj momčadi napad za pobjedu. Njegovo lijevo koljeno će u petak biti pregledano, a magnetska rezonanca će pokazati o koliko ozbiljnoj ozljedi se radi.

"Vidio sam koliko je naporno radio da bi bio spreman za finale. Teško je bilo vidjeti ga kako na štakama odlazi iz svlačionice. To je težak udarac za našu momčad", rekao je LeBron James.

Trener Warriorsa Steve Kerr nada se da će Irving ipak biti spreman već za sljedeću utakmicu.

"Stvarno to mislim. Pretpostavljam da mi ne vjerujete, ali ja to stvarno želim", rekao je Kerr čiji su Warriorsu još jednom pokazali momčadsku snagu i nisu paničarili čak ni onda kad im nije sve polazilo za rukom.

Ovo nije bila pobjeda koju su zaradili lepršavom napadačkom predstavom. Stephen Curry nije pogađao sve što je zamislio, ali je povukao momčad u drugoj četvrtini, nakon što je Cleveland na kraju prve dionice imao +10 (29-19) te donosio prave odluke u produžetku.

"Bilo je to naših klasičnih pet minuta kakve smo trebali za pobjedu", izjavio je Curry koji je završio utakmicu s 26 poena (šut 10-20) i osam asistencija.

Snaga Warriorsa bila je u tome što je nakon prve četvrtine Kerr u svakom trenutku mogao računati da će netko iskočiti i povući ostale, bilo da se radilo o Klayu Thompsonu (21 koš), već spomenutom Iguodali, Draymondu Greenu (12 poena), Harrisonu Barnesu (11 koševa) ili povratniku Marreeseu Speightsu (8 poena) koji je propustio osam utakmica zbog ozljede, ali je pokazao da izbivanje nije utjecalo na njegov šut. Kerr je koristio desetoricu igrača, a njegov nesuđeni pomoćnik David Blatt samo osmoricu. Klupa Warriorsa postigla je 34 koša, a rezervisti Cavsa samo devet i svi su bili djelo J. R. Smitha čiji je posljednji ubačaj bila trica na isteku prvog poluvremena.

"Vjerujem u dužinu naše klupe. Igrali smo s dosta igrača i cijelo se vrijeme borili. Na kraju smo za to bili nagrađeni u produžetku", rekao je Kerr.

David Blatt je, naravno, bio potpuno drugačijeg raspoloženja.

"Svi oko LeBrona moraju dati više", rekao je Blatt.

Nakon ovakvog poraza Clevelanda ozbiljno se nameće pitanje kako Cavsi mogu do pobjede, ako nisu uspjeli nakon ovakve Jamesove partije.

"Ne mislim da sam briljirao. Svi moramo biti bolji, uključujući i mene", tvrdi James.

Iako se činilo da će plan "James sam protiv svih" donijeti pobjedu, možda bi u Clevelandu trebali pronaći novu strategiju kojom bi rasteretili LeBrona i dali malo više prostora ostalima, uključujući i pravo na pogrešku.

Do noći s nedjelje na ponedjeljak (3 sata iza ponoći) i novog sudara u Oracle Areni dovoljno je vremena. No, ostaje pitanje ima li Blatt dovoljno arsenala kojim se može suprotstaviti Warriorsima, koji bi s pobjedom iz prvog dvoboja i "probijanjem leda" trebali postati još opasniji suparnik.

 

NBA finale - 1. utakmica:

Golden State - Cleveland 108-100 (pro.)

(Golden State je poveo u seriji s 1-0)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider