Košarka
SPORTOVI
Košarka
U znaku Darija Šarića

VIDEO 10 stvari po kojima ćemo pamtiti košarkašku 2014. godinu!

Iza nas je još jedna košarkaška godina koje je ponudila pregršt iznenađenja, ali i razočaranja. Ove godine dobili smo potvrdu kvalitete Darija Šarića i povijesne uspjehe Cibone i Cedevite...

Najvažnije momente u košarkaškoj 2014. donosimo vam prema kronološkom redoslijedu:

1. Cibona prvi put u povijesti osvojila ABA ligu, Šarić MVP

Košarkaši Cibone su sasvim neočekivano i senzacionalno došli do naslova 13. izdanja ABA lige. 'Vukovi' su nakon tri dosadašnja poraza u finalu napokon dočekali trijumf u ovom natjecanju. I to usred Beograda. Do tog uspjeha i pobjeda protiv favoriziranih protivnika (Partizana i Cedevite) predvodio ih je briljantni Dario Šarić. Spomenimo i da je Cibonin naslov tek drugi za hrvatsku košarku u ABA ligi, nakon onoga koji je 2003. osvojio Zadar pobijedivši u finalu Maccabi. Nažalost, Cibona je zbog financijskih razloga kasnije odustala od Eurolige.

Pozitivna vijest je novi iskorak Darija Šarića. Veliki i svestrani talent izabran je za najboljeg igrača Final Foura i ABA lige. Nitko s 19 godina nije tako vodio Cibonu još od nekih starih vremena i drugih sistema. Šarić je predvodio ligu po valorizaciji, bio najbolji strijelac i najbolji skakač. Jednostavno nedodirljiv.

2. Maccabi osvojio Euroligu, Blatt prvi europski trener u NBA-u

Još jednu senzaciju u klupskoj košarci priredio je izraelski Maccabi. Momčad Davida Blatta prvo je u četvrtfinalu Eurolige pobijedila Armani Milano, koji je imao prednost domaćeg terena. Zatim je u polufinalu na Final Fouru pao bogati CSKA pa iznenađujuće u finalu nakon produžetaka i favorizirani Real Madrid. Bio je to iznimno trnovit put za trenera Blatta koji se okitio svojim prvim europskim klupskim naslovom.

54-godišnji stručnjak kasnije je još senzacionalnije preselio u NBA ligu i to ravno u dvorište Lebrona Jamesa. Blatt je time postao prvi europski trener (rođen je u SAD-u, ali je cijeli trenerski vijek proveo u Europi, op.a.) koji je zakoračio u najjaču košarkašku ligu svijeta.

3. Cedevita prvi put prvak Hrvatske

Po prvi put u povijesti Cedevita je postala prvak Hrvatske! Povijesni trenutak dogodio se nakon što je Repešina momčad s uvjerljivih 3-0 slavila u finalnoj seriji protiv Cibone. Cedevita je 'pomela' gradskog rivala i konačno dočekala svoj trenutak sreće. Nakon nekoliko godina čekanja i razočaranja, od početka finala bila je to jednosmjerna ulica u kojoj je Cedevita željela oprati i gorak okus nakon poraza u finalu ABA lige.

4. San Antonio Spursi NBA prvaci

San Antonio Spursi po peti put postali su prvaci NBA lige. Iako su im LeBron i društvo godinu dana prije slomili srce onom čuvenom šestom utakmicom finala i čuvenom tricom Raya Allena, 'osveta' je bila nemilosrdna. U reprizi finala iz 2013. godine razbili su Miami Heat i ušli u povijest s jednom od najbolje viđenih napadačkih partitura svih vremena.

Leonard (22) je postao najmlađi osvajač MVP nagrade finala još od 1999. godine i današnjeg suigrača Tima Duncana, te je sveukupno četvrti najmlađi u povijesti s ovim trofejem u rukama. Magic Johnson je 1980. bio najmlađi s tek 20 godina (Los Angeles Lakers).

5. NBA draft – Dario Šarić

Najveći hrvatski košarkaški talent u posljednja dva desetljeća izabran je kao 12. na NBA draftu od strane Orlando Magica koji ga je odmah proslijedio u Philadelphiju 76erse. Šarić je time postao najbolje plasirani hrvatski košarkaš u povijesti drafta. Dosadašnji najviši izbor bio je Zoran Planinić kojega su 2003. godine tadašnji New Jersey Netsi izabrali kao 22., a na ovogodišnjem draftu Šarić je bio najviše izabrani košarkaš i iz Europe.

6. Povratak 'kralja' LeBrona Jamesa kući

Nakon četiri uzastopna NBA finala i dva prstena s Miamijem, najbolji košarkaš današnjice LeBron James vratio se u svoj Cleveland. U razgovoru za Sports Illustrated James je potvrdio da se odlučio vratiti kući.

"Moj odnos sa sjeveroistočnim Ohiom je veći od košarke. To nisam shvaćao prije četiri godine. Sada shvaćam", rekao je LeBron.

Tim potezom James je promijenio kompletni poredak na Istoku i još jednom pokazao da je možda i najbolji generalni menadžer u ligi. Jer osim što je ponovno svojim prelaskom od posrnule momčadi odmah stvorio kandidata za naslov, postao je i najomiljeniji od kada je pristupio u ligu.

7. SP u Španjolskoj

Hrvatska košarkaška reprezentacija krenula je put Španjolske na SP s velikim željama. Nakon odličnog nastupa na Euru u Sloveniji, ambicije su porasle, a navijači priželjkivali još jedan dobar turnir koji bi pokazao kako Slovenija nije bila izolirani slučaj. Međutim, dogodilo se upravo suprotno.

Hrvatski košarkaši na čelu s Jasminom Repešom su potpuno podbacili i odigrali tek jednu i pol dobru utakmicu. Pobjeda protiv Argentine i prvo poluvrijeme protiv Francuske u osmini finala jedino je vrijedno pamćenja.

Za razliku od nas, iznenađujuće dobar turnir odigrale su reprezentacije Srbije i oslabljenje Francuske. Ovi potonji isprašili su domaćina i samoproglašenog finalistu Španjolsku, a Srbi su na krilima preporođenog Teodosića stigli sve do finala i velikog okršaja s Amerikancima. Za senzaciju nije bilo ni snage ni kvalitete, jer i druga američka reprezentacija bila je jednostavno prejaka. Francuska je na kraju osvojila broncu.

8. Dominacija 'Dream Teama'

Način na koji je SAD pokorio konkurenciju u Španjolskoj otklonio je svaku sumnju u kvalitetu NBA lige i njenih klubova. Mnogi europski treneri znali su se uvrijediti na spomen da je NBA prvak ujedno i svjetski prvak, ali nakon što je Mike Krzyzewski očitao kolegama lekciju, rijetko tko će se usuditi ponovno dovoditi to pod upitnik. Amerikanci su se prošetali do zlata. I kad bi naišli na poneku minu, bilo bi to kratkoga vijeka. A bio je to 'Dream Team' bez Jamesa, Duranta, Paula, Westbrooka, Howarda, Lovea, Anthonyja, Georgea, Griffina i Aldridgea.

9. Bogdanović i Rudež u NBA-u

Nakon više od četiri godine 'posta', Hrvatska je ponovno dobila igrača u NBA ligi. I to dvojicu. Bojanu Bogdanoviću i Damjanu Rudežu ostvario se dječački san te su na ljeto preselili 'preko bare'. Netsi su izabrali Bogdanovića još 2011. godine u drugoj rundi drafta, a sada mu pružili priliku da se dokaže u najjačoj svjetskoj ligi. S više iznenađenja odjeknula je vijest da su Indiana Pacersi i legendarni Larry Bird angažirali Damjana Rudeža iz španjolske Zaragoze. Nakon što nije uspio na draftu 2008., Rudežov vrhunac karijere stigao je potpisom trogodišnjeg ugovora s Indianom.

10. Šarić najmlađi MVP Eurolige u povijesti, Tomić prvi dva puta uzastopno

Kraj dostojan cijele godine koja je definitivno obilježena njegovim uspjesima. Dario Šarić proglašen je najkorisnijim košarkašem Eurolige za mjesec studeni. To i ne bi bila neka novost da se ne radi o njegovoj prvoj takvoj nagradi te o povijesnom momentu za Euroligu. Naime, Šarić je time postao najmlađi MVP u povijesti ovog natjecanja.

Šarić je imao sjajne brojke u studenom – 15,5 koševa, dvije asistencije, 7,8 skokova, jednu ukradenu loptu i 0,5 blokada po utakmici. Novi je to povijesni uspje za hrvatske košarkaše jer, podsjetimo, Ante Tomić je prvi košarkaš u povijesti koji je dva puta bio MVP mjeseca Eurolige u istoj sezoni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider