Košarka
SPORTOVI
Košarka
za svaku pohvalu

Unikatni hrvatski proizvod za svjetsku sportsku elitu

Hrvatski stakleni pokali, unikatni proizvod Muzeja Antičkog Stakla iz Zadra krasit će domove europskih košarkaških zvijezda koje sudjeluju na najvećem europskom klupskom pripremnom turniru Zadar Doğuş Basketball Tournament...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Suradnja Muzeja i Turnira rezultirala je jedinstvenim hrvatskim proizvodom koji u staklu prikazuje dvoranu Krešimira Ćosića te košarkašku loptu.

“Čast nam je surađivati na ovom zajedničkom projektu i da smo u stanju to izvesti, kao i da možemo napraviti nešto za sport. Da na neki način “izguramo” te limene pehare koji se masovno produciraju u Kini ili Italiji. Ovo je autohtoni proizvod, zadarski, muzejski, spoj sporta, kulture i turizma!”, izjavio je ravnatelj MAS-a Ivo Fadić.

Tehnika kojom su proizvedeni pokali, zahtjeva grijanje stakla osamanest sati prije na 1200 stupnjeva, a kristal se izrađuje na način da temperatura nikad ne smije pasti ispod 480 stupnjeva. Nakon izrade predmet ide u posebne peći za hlađenje koje su na 500 stupnjeva kako bi se staklo stabiliziralo. Kako je kod pehara debljina stjenke veća od 2 cm staklo se mora hladiti više od 48 sati nakon čega se tek vide rezultati. Pehare izrađuje zadarski puhač Marko Štefanac.

“Sudionicima turnira htjeli smo ponuditi nešto jedinstveno, unikatni zadarski proizvod. Ravnatelj Fadić je prepoznao našu ideju, te smo uspjeli ideju pretvoriti u ove divne pokale koje će košarkaške zvijezde ponijeti svojim kućama. Iako je pri samom iznošenju ideje bilo početne skepse, kada smo pokazali kalupe te kako će izgledati finalni proizvod promijenio se stav, pa je tako i Hrvatska turistička zajednica, kojoj se jako svidjela ideja, pozdravila ovaj pothvat”, izjavila je Zdenka Zrilić ispred organizatora turnira tvrtke Sport Event i dodala:

“Na ovaj način promoviramo sport i kulturu koje imamo napretek i mislim da je to ključni naglasak – spojiti sve zajedno te se i na ovaj način predstaviti svijetu, naročito u periodu posezone koji privlači velik broj gostiju u Zadar”

Zadar Doğuş Basketball Tournament održava se od 24. do 27. rujna. Drugo izdanje turnira održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, a u Hrvatsku dovodi neke od najboljih momčadi Europe. Finalist ovogodišnje završnice Eurolige - grčki Olympiakos u Zadar dolazi po prvi puta, kao i njemački Bayern te beogradska Crvena zvezda, a za pobjednika prestižnog turnira borit će se i prošlogodišnji pobjednik Fenerbahçe, turska Darüşşafaka te KK Zadar.

Ususret turniru 23. rujna u dvoravni Krešimir Ćosić koncert će održati regionalna pop diva Severina i najpopularniji grčki pjevač Antonis Remos.

Više informacija o turniru i smještaju možete pronaći na službenoj web stranici: www.s-event.hr, dok se ulaznice za turnir i koncert mogu kupiti na: www.ticketshop.hr.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider