Košarka
SPORTOVI
Košarka
Novi obračun s Cibonom

Ukić: Još sam veći optimist nego prije

Dva dana uoči službenog početka nove sezone i novog obračuna s Cibonom za Kup Dražena Petrovića, košarkaši Cedevite imali su dan otvorenih vrata za medije, što su kao euroligaška momčad bili obvezni učiniti...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedan od najtraženijih bio je onaj od kojeg se u novoj sezoni i najviše očekuje. Roko Ukić je nakon deset godina opet u dresu jednog hrvatskog kluba, a nakon dvogodišnjeg boravka u Panathinaikosu kao najveću promjenu na koju se još privikava vidi sustav igre na kojem inzistira Jasmin Repeša.

"Gotovo dvije godine sam igrao u drugačijem sustavu, s iskusnim igračima, u pedeset posto sporijem ritmu, puno neagresivnijem i s drugačijom ulogom u momčadi. Koliko će mi trebati, hoće li to biti tjedan ili mjesec dana, da se vratim načinu košarke kakvu sam igrao prije, to ne znam. Bit ću maksimalno pozitivan, truditi se. Važno je pozitivno razmišljati, čak i onda kad me neće ići, ali sigurno će s vremenom sve sjesti na svoje mjesto. Meni ovakva, brža košarka više odgovara", istaknuo je Ukić.

Svoju vjeru u Cedevitine mogućnosti istaknuo je još na predstavljanju, prije nego što je s reprezentacijom otputovao na Svjetsko prvenstvo, a ona je sada još izraženija.

"Nakon ovog turnira u Zadru i nakon treninga koje smo prošli, još sam veći optimist nego što sam bio prije. Osjeća se da su momci željni trofeja, fokusirani na treninge. Odlična je radna atmosfera. Za mene je ključno da podignem svoje stanje, svoju igru. To je ono na što mogu utjecati. Ako se sve kockice poslože, sve će biti kako bi trebalo biti."

Jedna od tih kockica mogao bi biti i Ukićev veliki prijatelj Marko Tomas, koji je 25. listopada 2013. na utakmici s Cibonom zaradio rupturu Ahilove tetive i gotovo godinu dana poslije još uvijek čeka povratničku utakmicu.

"Već sam pet, šest mjeseci u treningu, ali ne toliko s loptom. Odrađivao sam bazične, dosadne treninge, gdje treba paziti na svaki detalj i uspostaviti ravnotežu tijela, tako da mi je već dosta toga. Jedva čekam kad ću zaigrati", rekao je Tomas.

Možda će dobiti priliku već u subotu i to baš protiv Cibone. S obzirom na jednogodišnje izbivanje, u Cedeviti bi i Tomasa mogli smatrati pojačanjem za sljedeću sezonu.

"Sigurno mogu pomoći ekipi. Ne znam koliko će mi trebati vremena da prebrodim taj osjećaj nelagode zbog dugog izbivanja s parketa, ali iz utakmice u utakmicu sigurno će mi biti lakše. Neću srljati kao proteklih godina, sigurno ću čekati pravi trenutak za povratak na parket."

Nekada je bio jedan od glavnih oslonaca reprezentacije i vjeruje da opet može dosegnuti nekadašnju razinu igre.

"Ako bude zdravlja, ne vidim zašto ne bih igrao kao što sam igrao nekad. Možda ću malo fizički pasti, ali ne drastično. Napravio sam dobar oporavak i vjerujem u sebe."

Marko Tomas u pravom izdanju može biti velika pomoć u euroligaškim okršajima.

"Treba zaboraviti priču o budžetima i ne treba o njima govoriti, ako se izgubi od Makabija, CSKA ili Unicaje. Ne igra novac, a ima tu i dosta lažnih vrijednosti. Možemo se "potući" za ulazak u drugu fazu Eurolige. Naravno, mora se poklopiti dobra igra, ali svoju šansu imamo."

Uz Tomasa, Tomislav Zubčić je jedan od sedmorice igrača u postavi iz prošle sezone. Unatoč brojnim igračkim promjenama, Zubčić ne očekuje bitnije korekcije u sustavu igre.

"Sigurno će nas krasiti, kao i prošle godine, brza igra i agresivnost po cijelom terenu. Imamo mladu ekipu i toga se trebamo držati."

Zubčić i novi mu suigrač Mario Delaš bili su dio sjajne reprezentativne generacije koja je 2009. na Svjetskom prvenstvu do 19 godina osvojila brončanu medalju. Zubčiću i Delašu su 24 godine i još uvijek svi čekaju eksploziju njihvog talenta.

"Naše vrijeme tek dolazi. Iz te generacije smo nešto napravili Leon Radošević, Mario Delaš i ja. No, zapravo tek je sad vrijeme da pokažemo koliko stvarno vrijedimo", zaključio je Zubčić.

Prvu će priliku imati već u subotu, kad će Cedevita pokušati Ciboni preoteti Kup Dražena Petrovića. U novu sezonu regionalne lige Cedevita će krenuti 4. listopada gostovanjem kod Krke u Novom Mestu, dok će prvu euroligašku utakmicu momčad pod vodstvom Jasmina Repeše odigrati 16. listopada, kad u Zagrebu gostuje španjolska Unicaja Malaga. (Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider