Košarka
SPORTOVI
Košarka
Idemo po četvrtfinale!

Učinili ste nas ponosnima, a sada imate priliku ispisati povijest

Hrvatski košarkaši upisali su četiri uzastopne pobjede na velikom natjecanju po prvi puta od 1995. godine, kada smo osvojili i posljednju medalju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svaki hrvatski navijač ponosan je napustio celjsku dvoranu nakon trijumfa protiv Češke. Bila je to predstava koja je zadivila i sve one ispred malih ekrana. Tako malo je bilo potrebno da košarka u Hrvata ponovno zaživi. Rekli bi od pakla do raja u manje od tjedan dana. Kao što smo pisali nakon drugog kola, trebala nam je jedna velika pobjeda. Okidač koji bi zapalio masu. Slovenija pred punom dvoranom. I dogodilo se na veličanstven način - u produžecima.

Skupili smo snage i za Češku, odigrali briljantno drugo poluvrijeme i napravili najveći niz na velikom natjecanju u posljednjih 18 godina. Sprema li se nešto veliko? Moguće. Uz neku drukčiju Hrvatsku u kojoj se probudio inat i stvorila kemija kakva već dugo nije viđena, sve je moguće. Pa i medalja. Naravno, još smo daleko od toga, a povijest nas je naučila kako jedna lopta može sve baciti u ponor.

Najviše od svega raduje činjenica kako igrači dišu kao jedan, kao momčad. Bore se za svaku loptu i nikome više ne pada na pamet blamaža protiv Španjolske. Ispraćeni su na Eurobasket bez prevelikih očekivanja, označeni kao gubitnici koji samo odrađuju posao. Danas bi stavili ruku u vatru kako neće izgubiti, a da pritom ne ostave srce na parketu. Danas bi svima bilo žao da natjecanje završi. To je razlika u odnosu na prijašnje godine.

''Odavno nisam igrao u boljoj momčadi. Odnosno, ovo je najbolja momčad u kojoj sam ikad igrao'', izjavio je najbolji hrvatski košarkaš u Sloveniji Bojan Bogdanović. I to valjda nešto govori. Stalo im je. Vjeruju kako mogu daleko, samo još neće javno priznati. I ne moraju, neka samo nastave rasti iz utakmice u utakmicu. Rezultat će doći.

Pred nama je drugi krug i nove tri utakmice dokazivanja. Dosad su nas učinili ponosnima, razuvjerili i one koji su imali najmanje vjere u njih i njihove sposobnosti. Dežurni kritičari više ne mogu stati u istu rečenicu s hrvatskim košarkašima. Barem ne na ovom natjecanju. Ne s tim momcima. Njima se danas ipak skandira i čini se kako se tek počelo.

Sada se treba potući za četvrtfinale. Prva, ona protiv Finske, će biti najvažnija. Tom pobjedom bi otvorili vrata eliminacijske faze i ponovno došli u priliku da jednom utakmicom promijenimo povijest. Razbijemo prokletstvo i vratimo košarku na velika vrata. Ulog je opet golem, još jedna stresna epizoda kojoj je potreban sretan završetak. Ali ovaj put s optimizmom izvan parketa, s vojskom navijača koja će sigurno biti dodatni poticaj.

Šibica se zapalila, kako bi rekao izbornik Repeša. Neka vatra gori što dulje, jer smo previše godina živjeli u mraku. Predugo da bi se plamen ponovno ugasio u samo jednom danu. Igrači su u sjajnom raspoloženju, a na valu euforije i samopouzdanja mogu se napraviti čuda...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider