Košarka
SPORTOVI
Košarka
Imaju veliki potencijal

U dvije godine od najgore momčadi lige do najperspektivnijeg rostera NBA-a

U sjeni pregrupiranja najboljih momčadi NBA lige i potpisivanja najvećih zvijezda prijelaznog roka, jedna ekipa posebno može biti zadovoljna smjerom u kojem se kreće...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Milwaukee Bucksi su svjetlosnom brzinom došli od najgore momčadi lige do jednog od najperspektivnijih NBA rostera. Nakon što su prije dvije sezone upisali samo 15 pobjeda iz 82 utakmice, nekadašnja momčad Kareema Abdula-Jabbara na dobrom je putu da se vrati na stare staze slave.

Tijekom prošle godine stigli su novi vlasnici, jako dobrog i mladog trenera dobili su u vidu Jasona Kidda, a ove godine odlučili su riješiti pitanje oko nove dvorane. Navodno bi i NBA liga mogla kupiti klub i preseliti ga u Las Vegas ili Seattle, koji ima bazu košarkaških navijača još od vremena legendarnih Sonicsa. A Bucksi ne bi imali problema s promjenom imena.

Preobrazba Bucksa

U periodu kadrovske i infrastrukturne preobrazbe Bucksi su nešto napredovali i na parketu. Kidd je odlično iskoristio potencijal koji posjeduje i praktično bez sjajnog 'rookieja' Jabarija Parkera, o kojem će se još puno pričati, došao do 41 pobjede samo godinu dana nakon najgore sezone u klupskoj povijesti.

Da stvar bude intrigantnija, Milwaukee je s napretkom od čak 26 pobjeda uhvatio doigravanje i pokazao kako bi tamo mogao provesti narednih nekoliko godina. No, ambiciozni Bucksi na tome nisu stali. U prijelaznom roku su pred nosom planetarno poznatim Lakersima 'oteli' odličnog centra Grega Monroea. Nešto što je prije nekoliko godina bilo teško izvedivo, a u vrijeme Jabbara nezamislivo.

Upravo je jedan od najvećih igrača u povijesti u svoje vrijeme napustio Milwaukee kako bi preselio u glamurozni Los Angeles, gdje je kasnije s Lakersima bio dio veličanstvene generacije s Magicom, Worthyjem i Patom Rileyjem. Međutim, vremena su se promijenila, a Bucksi izrasli u klub s jasnom vizijom.

Danas su nadomak potpisivanja ugovora s nadarenim centrom Johnom Hensonom, jednim od šestorice perspektivnih igrača koji čine najbolju mladu jezgru u ligi. Procvat 20-godišnjeg Giannisa Antetokounmpa tek se očekuje, Parker će samo rasti, Michael Carter-Williams je prije dvije sezone bio 'rookie' godine, a 23-godišnji Khris Middleton je već sada među deset najboljih šutera lige.

Priču je zaokružio fenomenalan posao s Monroeom, najstarijim od svih šestorice, a tek je napunio 25 godina i imat će priliku još godinama odrastati uz grupu koja već sljedeće sezone može istaknuti kandidaturu za vrh Istoka. A za koju godinu mogli bi gledati preporod poput onog aktualnih prvaka Warriorsa. Pogotovo jer je Istok znatno slabiji od Zapada.

Vremena su se promijenila

U NBA-u nije više dovoljno imati klub s tradicijom. Igrači su promijenili razmišljanje i puno više osim, naravno, zarade gledaju gdje će se boriti za naslov ili barem biti konkurentni. Gdje imaju dugogodišnju perspektivu i trenera uz kojeg mogu napredovati. To je najbolje pokazuje primjer današnjih Lakersa i Bucksa.

Iako je teško prognozirati u kojem će se smjeru razviti mladi igrači i kako će izgledati kao momčad kad sazriju, nedvojbeno je da talent postoji. Njihove projekcije će se mijenjati tijekom sezona, no ukoliko Kidd ostane vjeran svom kursu i nastavi napredovati kao i dosad, Milwaukee će i dalje rasti.

Petorku u kojoj vjerojatno nitko neće imati više od 25 godina i 20-godišnjake ('Greek Freaka' i Parkera) kao nosioce poželio bi svaki trener čija je momčad u izgradnji. NBA je nerijetko puta pokazao kako je od dna ili čak sredine jako teško doći do realnog kandidata za naslov. Tim više dvogodišnji proces obnove Milwaukeeja zaslužuje sve pohvale.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider