Košarka
SPORTOVI
Košarka
Traži se karta više

Veljko Mršić - čovjek zbog kojeg je Cedevita veliki hit Eurolige

U Zagrebu se ponovo traži ulaznica više, zamislite, za košarku. Teško se sjetiti kada se zadnji puta dogodila takva stvar. Košarka je ponovo u modi i to zahvaljujući sjajnim nastupima mlade momčadi Cedevite koju vodi Veljko Mršić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Danas je ta momčad, bez velikih zvijezda, na pragu plasmana među 16 najboljih u Europi. Među europskim velikanima u Euroligi zagrebačka momčada ima skor 4-3. Računajući Euroligu i nastupe u ABA lige u 10 utakmca upisala je devet pobjeda. No, prije samo mjesec dana stvari su bile drugačije.

Uoči gostovanja u Istanbulu upravo protiv Efesa, turska je momčad bila prva na ljestvici skupine, jedna je od najskupljih europskih momčadi, dok su zagrepčani u Istambul stigli kao zadnji u skupini. I onda napravili prvo malo čudo, igrači Veljka Mršića svladali su zvijezde velikog Dušana Ivkovića i pokrenuli jednu lijepu priču.Momčadi koju je nakon iznendanog odlaska Jasmina Repeše, preuzeo Veljko Mršić, nitko nije davao previše šanse u Euroligi.

Mršić, inače dotada dvije sezone asistent seniora Cedevite za sobom nije imao preveliko trenersko iskustvo. Kao prvi trener kratko je vodio Split, Varese i Cibonu a prije postanka pomoćnim trenerom Jasmina Repeše s juniorima Cedevite osvojio je naslov prvaka Hrvatske. Nakon sjajne igračke karijere koju je obilježio medaljama s hrvatskom reprezentacijom, dvije bronce na europskim prvenstvima i svjetskom broncom 1994., dok je kao igrač trofeje osvajao s Cibonom, Splitom, Vareseom i Unicajom, odlučio se posvetiti trenerskom poslu i kako sada stvari stoje nije pogriješio.

Padne li i Efes...

Odmah na početku pokazao je odlučan stav, izbacivanjem jednog od ključnih članova momčadi, Tomislava Zubčića, čije ponašanje nije želio tolerirati. Iako je uz Bilana i Žorića trebao biti jedan od najvažnijh karika hrvatskog prvaka, Mršić se nije libio udaljiti ga iz momčadi. Kemija koju je očito stvorio, ali i znanje koje očito ima, doveli su Cedevitu na mali korak do 16 najboljih u Europi. Taj korak mogli bi prijeći možda već u četvrtak, uspiju li još jednom, ovog puta na svom terenu pobijediti veliki Efes.

Prepozanali su to i ljubitelji košarke, košarka je ponovno tema razgovara, navijači traže ulaznicu više i Draženov Dom ponovo ima pune tribine. Pobijedi li, Cedevita će biti prva hrvatska momčad, nakon sezone 2009./2010. i Cibone, kojoj je to pošlo za rukom. Ne uspiju li, imati će još dvije prilike. Bivši trener Repeša i njegov Armani stižu u Zagreb 11.prosinca, dok u posljednjem kolu Cedevita gostuje kod Baskonie.

No, čak i ako ih nećemo gledati na proljeće u Euroligi treba im zapljeskati, jer su nastupima u jesenskom dijelu prvenstva oživjeli košarkaške dvorane i definitvno pokazale onu lijepu stranu sporta. U vremenu kada se hrvatski sportski novinari moraju više koristiti terminima poput: privođenje, uhićenje, istražni zatvor, USKOK. U vremenu kada su glavne sportske priče sumnjivi transferi, stečajevi nekada velikih klubova, prosvjedi navijača, nogometna prepucavanja i odgode, Cedeviti možemo svi zajedno samo zapljeskati i nadati se da će ta lijepa sportska priča što duže trajati, jer već sutra naslovnice će ponuditi priče koje nemaju ili ne bi trebale imati previše veze sa sportom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider