Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ostali na osam i pol igračica

Sramota HKS-a: Hrvatskoj se na Euru zbog ovog svi smiju!

Hrvatski košarkaški savez je još jednom pokazao o kakvom se neprofesionalnom savezu radi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatske košarkašice otvorile su Europsko prvenstvo teškim porazom od Rusije. A to je najmanji problem reprezentacije na europskoj smotri. Ono što se događalo posljednjih dana spada u red potpunog amaterizma.

Nakon što je Hrvatska ostala bez Antonije Mišure, Marije Režan, Ane Lelas i Emanuele Salopek, izbornik Turić je glavni optimizam gradio na američkoj košarkašici Shavonte Zellous. I to ne bi bio problem da je sjajna Amerikanka uspjela dobiti državljanstvo.

Doduše, zahtjev za njezinu putovnicu podnesen je 'pet do dvanaest', kao u slučaju s Draperom i Lafayetteom, a u KHS-u su se ''nadali da će se to uspjeti riješiti''?! Toliko o ozbiljnosti i komunikaciji s izbornikom koji odlučuje na koga će računati.

Na kraju Zellous ipak nije uspjela dočekati državljanstvo do 10. lipnja, kada je bio posljednji rok za prijavu igračica. HKS se potom obrušio na Ministarstvo unutarnjih poslova, a ministar Ostojić krivnju prebacio na košarkaški savez. 

"Nisam htio ništa potpisati dok cijela procedura nije napravljena, a nije. Ako je HKS htio pojačati hrvatsku reprezentaciju, trebao je na vrijeme početi proceduru za dobivanje hrvatskog državljanstva", izjavio je prije koji dan Ostojić.

Najgore je, naravno, prošla sama košarkašica koja je tako nakon određenih priprema morala ostati u Zagrebu. U HKS-u, pak, tvrde da su sve napravili. Njihovo priopćenje možete pogledati ovdje.

Da stvar bude gora, izbornik Turić je neposredno prije puta na pomalo neprofesionalan i nekorektan način otpisao Mateu Vrdoljak koja je bila u statusu zamjene za Zellous. Ona je ostala uplakana ispred autobusa, pa se na prvenstvo u Mađarsku otišlo s 11 igračica.

No, tu nije kraj noćnim morama. Već u prvoj utakmici Hrvatskoj su se ozlijedile čak tri igračice, od kojih bi za dvije prvenstvo moglo biti gotovo. A jedna od njih je i kapetanica Jelena Ivezić. Vrhunac svega je što su naše košarkašice otputovale na Europsko prvenstvo bez liječničkog tima, a izbornik je trenutno ostao na osam i pol igračica.

"Ovo je sramota, kao seniorska reprezentacija ne zaslužujemo da nam se događaju takve stvari. Cijela FIBA nam se smije, to se valjda samo nama može dogoditi, riječ je o krajnjoj neprofesionalnosti", izjavila je Ivezić, koja je navodno i prijetila bojkotom priprema zbog katastrofalnih uvjeta u kojima su igračice morale trenirati.

Tužno i žalosno, ali istinito. I dok se oni prepucavaju tko je odgovoran za Zellousovo državljanstvo, neke stvari očito od samog početka nisu bile na nivou dostojnom hrvatskih reprezentativki. I za to jedinu i isključivu odgovornost snosi Hrvatski košarkaški savez.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider