Košarka
SPORTOVI
Košarka
Neslavan kraj slavne ekipe

Španjolska zavijena u crno: Je li došao kraj europskog 'Dream Teama'?

Poraz Španjolske u četvrtfinalu najveća je senzacija košarkaškog Svjetskog prvenstva, ali i mogući kraj jedne sjajne generacije…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Španjolskoj je dan žalosti. Njihova 'nepobjediva' reprezentacija doživjela je šok. Braća Gasol i društvo ne da neće igrati dugo sanjano finale s Amerikancima, nego neće osvojiti ni medalju. Tako nešto ni u ludilu nisu očekivali. Oslabljena Francuska bez Parkera priredila je prvoklasnu senzaciju pobijedivši posljednjih godina najjaču generaciju Starog kontinenta.

Iako su Francuzi europski prvaci i prošle su sezone po prvi put sredili Španjolsku u jednoj velikoj utakmici, pobjeda u četvrtfinalu SP-a spada u sasvim drugu kategoriju. Razlika je u tome što su Španjolci na ovo prvenstvo doveli sve najbolje što imaju i cijelo prvenstvo su izgledali kao nezaustavljivi stroj. Sve do četvrtfinala i francuskog bedema. To što su napravili Colletovi igrači apsolutni je podvig.

Francuski bedem nepremostiva prepreka

Francuska je odličnom obranom uništila napadački arsenal europskog 'Dream Teama', momčadi koja u napadu ima toliko rješenja da su je se i Amerikanci pribojavali od samog početka priprema. Gobert je odigrao obrambenu rolu karijere, Diaw povukao u napadu, a Huertel izgledao kao da je uskrsnuli Parker. Španjolska, koju su mnogi vidjeli na tronu, jednostavno nije imala rješenja. Prvi put susreli su se s pritiskom i pukli pred svojim navijačima.

Međutim, nije poraz jedina stvar koja je zabrinula naciju. Osim što neće gledati svoje idole u već zacrtanom finalu s američkim 'Dream Teamom', Španjolci se pitaju je li ovime došao kraj jednoj veličanstvenoj generaciji. Naime, Pau Gasol i Juan Carlos Navarro su blizu reprezentativne mirovine, a najavljivano finale trebalo je obilježiti njihov konačni zbogom.

''Vrijeme je da počnem razmišljati o prekidu. Zaredom već 12 ili 13 godina svakog ljeta odlazim nastupati za reprezentaciju. Jednom to mora stati'', izjavio je Navarro još prije dvije godine i tako dao nagovijestiti da bi Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj moglo biti zadnje reprezentativno ljeto.

Odlazak Paua Gasola i Navarra?

Eventualnim odlaskom dvojice najboljih igrača u posljednjih desetak godina Španjolska bi definitivno izgubila na kvaliteti. Ni Calderon više nije u najboljim igračkim godinama, a njih trojica ipak su mentalna snaga kakvu je gotovo nemoguće nadomjestiti.

''Ovo je bio bolan poraz, jako razočaravajuće. Imali smo velika očekivanja, igrali nevjerojatan turnir i onda je došla ta noć. Jednostavno nije bila naša večer'', poručio je Pau Gasol. A hoće li biti još večeri u španjolskom dresu znat ćemo kada se malo slegnu dojmovi i vide osobne želje i mogućnosti. U Sloveniji smo dobro vidjeli koliko su ranjivi bez najvećih zvijezda.

Sljedeće godine je Eurobasket ujedno i kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Riju 2016. Do tada je još puno vremena i ostaje za vidjeti u kakvom će sastavu biti Španjolska, ali evidentno se bliži kraj generacije koja je ušla u povijest europske i svjetske košarke. Sve je počelo onom krađom u Beogradu protiv Hrvatske 2005. godine, a moglo bi završiti dvostrukim prizemljenjem od Francuske.

34-godišnji centar Chicago Bullsa ostavio je otvorenim mogućnost da je ovo bila njegova posljednja utakmica za Španjolsku, s kojom je bio svjetski prvak 2006., osvojio dvije srebrne olimpijske medalje te dva puta bio europski prvak.

''Nikad ne znaš kad će biti tvoja zadnja utakmica ili turnir. Želio bih igrati do 50., ali čisto sumnjam. Imamo sjajnih mladih igrača koji dolaze i siguran sam da ćemo imati dobru momčad u budućnosti'', zaključio je Gasol.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider