Košarka
SPORTOVI
Košarka
"obećao sam da neću plakati"

Emotivna noć u San Antoniju: Dres jednog od najvećih košarkaša svih vremena otišao u povijest

Nakon uspješnih 19 sezona od košarke se oprostio Tim Duncan, peterostruki NBA prvak sa San Antonio Spursima...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Košarkaši San Antonio Spursa su u noći s nedjelje na ponedjeljak u svojoj AT&T Areni svladali New Orleans Pelicanse sa 113-100, ali taj dvoboj neće biti upamćen zbog 22. pobjede u novoj sezoni, već zbog onoga što se dogodilo uoči utakmice, kad je Tim Duncan postao osmi igrač u povijesti San Antonija čiji je dres završio pod krovom dvorane.

Prije Duncana, Spursi su umirovili brojeve Georgea Gervina (44), Johnyja Moorea (00), Jamesa Silasa (13), Averyja Johnsona (6), Brucea Bowena (12), Seana Elliotta (32) i Davida Robinsona (50).

Majica Spursa s brojem 21 koju je jedan od najboljih centara u povijesti nosio 19 godina, u kojoj je odigrao 1392 utakmice, postigao 26.496 koševa, ostvario 15.091 skok i imao 3020 blokada te osvojio pet naslova NBA prvaka, odlazi u povijest.

"Budući sam dobio priliku, reći ću - hvala ti Timmy. Hvala ti za sve ove godine. Hvala za četiri prstena koja imam u svojoj kući zahvaljujući tebi. Hvala ti što si me učinio boljim i sve druge koji su igrali s tobom", rekao je Duncanov dugogodišnji suigrač i vršnjak, još uvijek aktivni 39-godišnjak Argentinac Manu Ginobili.

Tim Duncan, budući član košarkaške Kuće slavnih, u kojoj će vjerojatno završiti već 2021. godine, kad će se stvoriti uvjeti za njegovo uvrštenje (najmanje pet godina od završetka karijere), bio je omiljen u svlačionici Spursa i među navijačima San Antonija, ali jednako tako izazivao poštovanje kod suparnika.

Koliko je Duncan utjecao na karijere i živote mnogih ljudi najbolje će pokazati popis onih koji su svojim dolaskom u AT&T Center odlučali uveličati nedjeljnu svečanost. Recimo, glavni menadžer Brooklyn Netsa Sean Marks, koji je bio Duncanov suigrač (2003 - 06.) i radio kao pomoćni trener u Spursima (2013 - 16.), odlučio je propustiti gostovanje svoje sadašnje momčadi u Philadelphiji i doći u San Antonio. Bio je tu i aktualni trener Atlante Mike Budenholzer, također jedan od bivših suradnika Gregga Popovicha. Naravno, pojavili su se i gotovo svi bivši suigrači iz šampionskih momčadi, poput Davida Robinsona i Bruce Bowena, čiji su dresovi već podignuti dobili svoje mjesto pod krovom.

"Obećao sam da neću koristiti maramicu. I neću. Želim samo reći jednu stvar pokojnim roditeljima Tima Duncana. Vaš sin je ostao isti čovjek od prvog trenutka kada je ušao u dvoranu i sve do posljednjeg dana kada je rekao kako je kraj", rekao je trener Gregg Popovich.

Svima njima se Duncan zahvalio u oproštajnom govoru.

"Hvala svim navijačima, svima u San Antoniju. Preplavljen sam osjećajima zbog iskazane mi ljubavi i podrške, posebno posljednjih tjedana. Čuo sam se sa suigračima, i s onima s kojima sam bio otkad znam za sebe, pa do onih s kojima sam se družio sezonu, dvije. Od svih sam dobio nevjerojatnu količinu ljubavi, dok su mi govorili što sam im značio. No, meni je nemoguće objasniti koliko su oni meni značili i koliko sam ja od njih dobio, mnogo više nego što oni misle da su dobili od mene."

Naravno, posebno je mjesto ostavio za svog jedinog NBA trenera Gregga Popovicha, s kojim je dijelio "dobro i zlo" kroz 19 sezona i osvojio svih pet naslova, a za što velike zasluge ima i glavni menadžer Spursa R. C. Bufford.

"Hvala R. C. i Pop. Svi smo mi dio slagalice koju ste vas dvojica složili. Dolazili smo godinama, osvajali naslove, kreirali atmosferu za što si želimo pripisati neke zasluge, ali vi ste bili ti koji ste nas sastavili. Hvala, Pop, zato što si mi bio više od trenera, zato što si mi bio poput oca."

Govor koji je trajao četiri minute i 18 sekundi, Duncan je zaključio šalom na svoj i račun svojih suigrača.

"Reći ću vam još i ovo: dobio sam mnogo oklada večeras. Nisam nosio traperice, obukao sam sako i držao govor duži od 30 sekundi. Hvala, San Antonio. Hvala vam", bile su riječi kojima je Duncan uz ovacije zaključio najznačajnije i najduže poglavlje u profesionalnom životu.

"Ako se ikad poželi vratiti, skinut ćemo dres s krova i moći će ga opet nositi", zaključio je Manu Ginobili čiju "20-icu" čeka mjesto pokraj Duncanovog dresa, kad jednog dana odluči krenuti stopama svog prijatelja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider