Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ispisuje povijest

Westbrook na korak do besmrtnosti: Ovakva sezona nikad prije nije viđena

Russell Westbrook ispisuje povijest ove sezone, a obaranje velikog rekorda nikad nije bilo bliže.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči sezone je bilo potpuno jasno da će se igra Oklahoma City Thundera vrtjeti oko Russella Westbrooka. Monstruozna statistika i MVP kandidatura je bila očekivana, ali Westbrook je napravio i više od toga – cijelu je sezonu održao konstantu i u preostalih pet utakmica ima priliku ispisati povijest i postaviti teško oborive rekorde.

Westbrook je protiv Milwaukee Bucksa odigrao, za svoje prilike, skromnu utakmicu sa skromnih 12 koševa uz 13 skokova i asistencija. Međutim, taj je triple-double jedan od najvažnijih u sezoni jer se njime izjednačio s Oscarom ''Big O'' Robertsonom, do ove sezone apsolutnim rekorderom s 41 triple-doubleom u sezoni i jedinim igračem koji je sezonu završio s triple-double prosjekom.

Westbrook je na dobrom putu da postane drugi igrač s takvom sezonom – trenutno je na prosjecima od 31.9 koševa, 10.6 skokova i 10.4 asistencije. Big O je svoju povijesnu sezonu odigrao još davne 1961./1962.. Bio je to rekord u rangu 100 koševa Wilta Chamberlaina – jedan od onih za koje se smatralo da će ih teško ikad itko oboriti.

Westbrook nije ni sanjao da će jednog dana izjednačiti ovaj rekord

"To je nešto o čemu nisam mogao ni sanjati odrastajući u Los Angelesu. Nisam nikada sanjao o ovakvom trenutku, o tome da ću biti sposoban to učiniti", kazao je nakon utakmice Westbrook.

Robertsonovom rekordu do ove sezone nitko nije ozbiljno zaprijetio. Najbliže je bio Wilt Chamberlain koji je u sezoni 1973./1974. upisao 31 triple-double, a sljedeća tri mjesta zauzima Robertson s dvije sezone s 26 i jednom s 22 takva učinka. Osim Westbrooka, od aktualnih igrača se u top 10 ugurao i James Harden koji je u aktualnoj sezoni na 20 triple-doubleova. Zanimljivo, 10 najboljih zatvara Westbrook s prošlom sezonom u kojoj je skupio 18 triple-doubleova, jednako kao i Magic Johnson u sezoni 1981./1982..

Nakon ovakvih predstava Westbrooka teško je očekivati da do kraja sezone neće ostvariti i taj jedan koji mu nedostaje za rekord. U sjeni ovog rekorda ispod radara je ostao jedan drugi koji će Westbrook također vrlo vjerojatno srušiti.

Riječ je o usage rateu, naprednoj statistici koja računa postotak posjeda koje igrač iskorištava dok je na parketu. Dosadašnji rekorder je bio Kobe Bryant, koji je u sezoni 2005./2006. imao 38.74 posto usage ratea. Westbrook je trenutno na 41.9 posto i vrlo je izvjesno da će i pasti i taj rekord, a on samo pokazuje koliko je Oklahoma ovisna u svojoj prvoj zvijezdi.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider