Košarka
SPORTOVI
Košarka
Otpadaju dvojica

Repeša otkriva adute: 'Nemamo više što skrivati'

Do početka Svjetskog prvenstva za košarkaše u Španjolskoj i prve utakmice hrvatske reprezentacije, u kojoj će snage odmjeriti s Filipinima, ostalo je još 13 dana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Reprezentacija se ovih dana priprema u Zagrebu što smo iskoristili za razgovor s izbornikom Jasminom Repešom.

Izborniče, je li stanje u reprezentaciji bolje nego što je bilo prošle godine uoči nastupa na Europskom prvenstvu u Sloveniji?

"Je. Ako se sjećate, u ovo vrijeme prošle godine imali smo dosta problema, jer nam se na turniru u Strasbourgu, zbog tvrdoće parketa, ozlijedila nekolicina igrača. Mislim da je bolje i u smislu samopouzdanja, na što je utjecao rezultat iz Slovenije, ali i kvalitetne klupske sezone, što je bila dodatna injekcija igračima. Igrači se dobro osjećaju i vjeruju u sebe. Što se sustava igre tiče, mislim da smo na sličnoj razini, možda nešto i bolji nego lani. Zato nam je ovo razdoblje do odlaska na turnir u Španjolsku važno, da zaokružimo sustav igre u svim fazama i da to u Badaloni testiramo."

Na pripremnom turniru u Francuskoj, gdje je reprezentacija igrala protiv Francuske, Srbije i Grčke te ostvarila jednu pobjedu, rezultat vam nije bio u prvom planu. Hoćete li imati drugačiji pristup u Badaloni, gdje 20. kolovoza igrate protiv Španjolske, a dan kasnije protiv Meksika ili Ukrajine?

"Rezultat je kod mene uvijek u drugom planu, ali naravno da želimo pobijediti. Međutim, pobjeda u pripremnoj utakmici ne znači ništa, ako ne radimo ono što smo dogovorili i ne treniramo ono što trebamo poboljšati. U tom slučaju nitko od toga nema koristi i to je varanje samog sebe. To, prije ili kasnije, dođe na naplatu. Mi ćemo probati pobijediti Španjolce i pripremat ćemo se za to. Imat ćemo priliku igrati protiv centara koji su u unutarnjoj igri nadmoćniji od naših, koji su dobri dodavači. Imat ćemo protiv sebe dobre šutere i tu utakmicu treba iskoristiti za uvježbavanje tih segmenata.''

''Hoće li ona završiti pobjedom ili porazom, to ćemo vidjeti. To je sekundarno. U Francuskoj smo imali jedan filter, vidjeli što je dobro u sustavu igre, što moramo zadržati, što moramo odbaciti i što moramo pridodati od onoga što smo imali lani. Sad imamo priliku kroz treninge stabilizirati sustav igre, da točno znamo što želimo."

Hoćete li na tim utakmicama i dalje skrivati neke taktičke postavke?

"Puno toga ćemo sigurno pokazati. Nema se tu više što skrivati."

Skrivaju li i drugi što pripremaju za Svjetsko prvenstvo?

"Vjerojatno da. To je pitanje iskustva i pristupa pojedinog trenera."

Je li Hrvatska od Amerikanca Olivera Lafayetta dobila ono što ste očekivali?

"Je. Dobili smo u fazi obrane pritisak na loptu od čega sve počinje. Dobili smo igrača koji je odličan na otvorenom terenu i koji daje ravnotežu momčadi u napadu. Zasigurno ima stvari koje bi mogle biti bolje, ali nema idealnih igrača."

Je li za našu reprezentaciju bolji sustav natjecanja koji je na Svjetskom prvenstvu u odnosu na onaj koji je bio u Sloveniji?

"Ne znam, teško je to reći. Sustav je jednak za sve.

Je li lakše pripremati momčad za sustav u kojem nakon pet utakmica u skupini odmah slijedi nokaut faza?

''Mi jesmo imali problema u Sloveniji zbog iscrpljenosti igrača klupskim sezonama. To je bio masakr. Mislim da će se svi složiti da je sustav koji je bio u Sloveniji, gdje nismo imali mogućnost na dispoziciji imati 14 igrača, bio nehuman. Nismo imali mogućnost zamijeniti ozlijeđene igrače, a igralo se dan za danom, 11 utakmica u 17 dana, i svaka je bila važna. U Španjolskoj ćemo imati manje utakmica pa možemo reći da je ovaj sustav humaniji, nego što je bio onaj lani."

Do kada ćete čekati s objavom konačnog popisa 12 igrača koje ćete voditi na Svjetsko prvenstvo?

"U fazi smo kad su treninzi naporni i intenzivni. Ne daj Bože da nam se netko ozlijedi, moramo imati igrača koji može uskočiti. Tako da ćemo u Badalonu putovati sa 14 igrača. Tek nakon toga ćemo raditi konačnu listu."

Izbornik Repeša na raspolaganju ima Roka Ukića, Olivera Lafayettea, Bojana Bogdanovića, Krunu Simona, Damjana Rudeža, Luku Babića i Marija Hezonju na vanjskim pozicijama, te Damira Markotu, Darija Šarića, Lukšu Andrića, Marija Delaša, Miru Bilana, Antu Tomića i Luku Žorića na unutarnjim pozicijama. S tog popisa dvojica igrača neće putovati na Svjetsko prvenstvo.

Do odlaska u Badalonu, 19. kolovoza, reprezentacija će se pripremati u Zagrebu. Nakon turnira u Španjolskoj slijedi povratak u Hrvatsku te 26. kolovoza još jedna, posljednja provjera pred odlazak na Svjetsko prvenstvo, kad će u zagrebačkoj Areni gostovati Litva, reprezentacija koja je prošle godine nadigrala Hrvatsku u polufinalu Europskog prvenstva i osvojila srebrnu medalju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider