Košarka
SPORTOVI
Košarka
Okretanje budućnosti

Rađa za Dnevnik Nove TV otvorio dušu: "Da smo Stojko i ja problem, to bi bio najmanji problem"

Nakon što je hrvatska košarkaška reprezentacija praktički ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kini, a samim time i bez Olimpijskih igara 2020. godine, javnost je na odgovornost pozvala čelnike saveza Stojka Vrankovića i Dinu Rađu.

Dino Rađa (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

U razgovoru za Dnevnik Nove TV svoja razmišljanja otkrio je predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza Dino Rađa.

Gospodine Rađa, težak poraz u Litvi, praktički su kvalifikacije izgubljene, teorija je još ostala?

"Pa, naravno da je ostala, ali treba biti realan u svemu tome, šanse da nam se pomogne na način da Nizozemska dobije Poljsku u Poljskoj su po meni nikakve tako da mislim da se trebamo okrenuti budućnosti."

Kada pogledamo tu budućost kakva je ona prema Vama?

"Ono šta mi moramo raditi je krenuti dolje u mlađim kategorijama, međutim tu nema ništa ako to klubovi ne budu radili jer svi ti momci su u selekcijama mjesec dana i onda se vraćaju svojim klubovima i tu počinje sve, jer mi dovođenjem stranaca sumnjive kvalitete samo preskačemo u biti taj najvažniji faktor, a to je rad."

Kada pričamo o radu, U16 prvaci Europe, srebro sa U-20, za mlađe kategorije čarobno ljeto. Da li je to nekakav zalog za budućnost?

"Definitivno mi smo i kao Savez tipovali na te selekcije i obratili najveću pažnju na njih, napravili smo i kadetsku ligu radi njih, reformirali smo prvu ligu radi njih da bi se dalo igračima ovima U-20 dalo prostora da igraju. Mislim što se toga tiče mislim da je jedan veliki napredak postignut, mislim da nam igrači, ti mlađi koji izađu iz juniora su počeli dobivati ozbiljnu minutažu i sad jedino treba imati malo strpljenja jer ne stvaraju se igrači preko noći niti se sustav radi preko noći, vjerujte mi kad bi Stojko i Dino bili problem onda je to najmanji problem. Da se nas dvojica pokupimo i odemo ništa se promijenilo ne bi."

Ruku na srce situacija osim Šarića i Bogdanovića u NBA-u ne izgleda dobro. Niti Hezonja ne igra, niti Bender ne igra, čini mi se da njihov razvoj ne ide onako kako se zamišljalo.

"Oni svi preranu odu u NBA, dok nemaju neki status. Odu tamo i sjede na klupi. NBA ima takav ritam da treninga nema, malo i ništa i jednostavno to je izgubljena godina. Umjesto da ostanu tu godinu dana duže, da tu uspostave neki status, da igraju i kad dođu tamo da su spremni za to. Međutim, oni svi poslušaju izazov nekog novca, nekog menadžera koji gleda sebe i nekakav svoj sitni interes, a ne interes igrača", zaključio je Rađa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider