Košarka
SPORTOVI
Košarka
Jedna drugačija Hrvatska

Prvotni cilj je ostvaren: Karakterom do drugog mjesta

Četvrta utakmica u pet dana je odrađena. Hrvatska je osigurala drugo mjesto s kojega će čekati protivnika u osmini finala...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ponovno je trebalo da se naši košarkaši dobro zagriju. Kao da se reagira prema jačini protivnika. Iako je prvih pet posjeda uspješno realizirano, mlaki pristup u obrani zasjenio je sve ostvareno u napadu. Nizozemci su nekoliko puta poentirali preko Tomića, te su prvi put poveli s 12:10. Bio je to dio nizozemske serije od čak 12-0. Na ruku im je išao i dobar postotak šuta za tri poena, a u prvoj četvrtini nisu imali ni jednu izgubljenu loptu.

Ni početak druge četvrtine nije nudio obećavajuću sliku. Druga petorka je loše reagirala, a rijetka svijetla točka bio je Simonov napadački učinak. Srećom, slično kao u utorak, hrvatski košarkaši su se polako počeli dizati prije odmora. Najveće nizozemsko vodstvo od 34:22 brzo je pretvoreno u plus, a naš ključni čovjek kod tog preokreta bio je Bojan Bogdanović s deset uzastopnih poena. Malo se posložila i obrana, te je došlo do adaptacije u napadu na njihovu pokretljivu obranu s preuzimanjem i zonom.

Treba spomenuti da je tijekom prvog dijela nekoliko sudačkih odluka izazvalo ljutnju kod Perasovića i igrača, a impulzivno reagiravši u jednoj situaciji, Bogdanović je zaradio tehničku pogrešku. Dojma smo da su suci pogriješili u nekim situacijama, ali i igrači su mogli ostati smireniji.

Eurobasket 2015

Ono što se kod igrača definitivno razlikuje od nekih prijašnjih akcija, ponajprije SP-a u Španjolskoj, je karakter. Već drugu utakmicu zaredom vratili su se nakon lošeg otvaranja i rezultatskog zaostatka u prvom dijelu. To napominju i sami igrači. Nizozemska uopće nije odigrala lošu utakmicu. Radi se o jednoj organiziranoj reprezentaciji koja je mnogima zadavala glavobolje. Ipak, Perasovi momci znali su se nositi s njihovom borbenošću.

Poletni Kloof i Worthy de Jong, njihovi ponajbolji igrači, nisu toliko došli do izražaja. Najveći nered radili su Schaftenaar i Nicolas de Jong, koji su kažnjavali naše pogreške. No, još većom mjerom uzvratili su Tomić i Šarić. Oba naša visoka igrača bila su vrlo svestrana te su uz opet napadački briljantno raspoloženog Simona, koji je jednakom mjerom asistirao i zabijao, održali Hrvatsku iznad vode. Uporni i ustrajni Nizozemci dugo su držali neizvjesnost. Tek je u posljednjim minutama osigurana pobjeda i drugo mjesto u skupini.

Peras je napomenuo kako je to bio tipičan dvoboj u rangu onih koje viđamo na cijelom prvenstvu. I nije bio u krivu. Trebalo se doći do treće pobjede, unatoč malom zamoru materijala zbog strahovitog tempa utakmica (četvrta u pet dana) i pehovima s ozljedama. Nije se paničarilo kad se Nizozemska ponovno približila (na minus dva četiri minute prije kraja) te je sačuvano pozitivno ozračje. Ono kakvo će nam trebati u nastavku natjecanja, u Lilleu.

Francuska, pak, ‘visi u zraku’ za Marka Tomasa. Izbornik nije potvrdio da je siguran putnik, ali da bi trebao nastaviti s reprezentacijom. Očekivalo se da će zaigrati barem dvije utakmice u skupini, no zdravstveno stanje očito je lošije nego se prvotno mislilo. Ne treba napominjati koliko je važna njegova prisutnost na terenu. I da bi njegov izostanak mogao nedostajati u rotaciji. U svakom slučaju, s vedrinom se gleda prema naprijed. Ostala je još jedna utakmica u kojoj će se sigurno ići po dva boda.

Eurobasket 2015

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider