Košarka
SPORTOVI
Košarka
Prvi Eurobasket nakon 1999.

Nisu mađarska ''laka konjica'', ali vraćaju se na veliku scenu

Mađarska košarkaška reprezentacija vratila se na Eurobasket po prvi put nakon 1999. godine, a smještena je u skupini zajedno s Hrvatskom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za razliku od Rumunjske, koja ima dva manje poznata igrača izvan svoje lige, Mađarska ima nekoliko igrača koji igraju u respektabilnim europskim klubovima. Najzvučnije ime je kapetan i novopečeni član Barcelone Adam Hanga, kojeg su inače na draftu 2011. izabrali Spursi i koji u novom 7,2 milijuna eura vrijednom ugovoru do 2020. ima uključenu izlaznu klauzulu (1,5 milijuna eura) u slučaju poziva San Antonija.

Hanga je prošle sezone u dresu Baskonije ponio nagradu za najboljeg obrambenog igrača Eurolige. Radi se o svestranom igraču koji može igrati na pozicijama dva i tri, a širok raspon ruku omogućuje mu da bude jednako kvalitetan na obje strane parketa. Uostalom, čovjek koji je na radaru Spursa mora imati smisla za košarku.

Drugi važan igrač mađarske reprezentacije je bek šuter David Vojvoda, koji je prošlo ljeto bio među najboljim igračima s 19 poena po utakmici. I na pripremama je bio među vodećim strijelcima. Vojvoda igra za Szolnoki Olaj, gdje je i naš Lukša Andrić. Mađari također puno nade polažu u krilnog centra Rosca Allena, koji se smjestio se u španjolskoj ACB ligi i Iberostar Tenerifeu. Allen je prije toga igrao američku sveučilišnu košarku za Stanford.

Očekivali su i dolazak naturaliziranog Amerikanca DeAndrea Kanea, ali on je potpisao za euroligaša Maccabi iz Tel Aviva i nije se pojavio na pripremama. Na kraju je to mjesto popunio Kemal Karahodžić. Na poziciji ''petice'' trebao bi startati Akos Keller, ali to nije razina kvalitete koja bi trebala Hrvatskoj raditi previše problema.

Mađarska već dugi niz godina čeka da izađe na veliku scenu. I konačno je u tome uspjela. Od 1969. godine nastupila je na samo jednom Eurobasketu, ovaj će joj biti tek drugi. Izborničkom palicom od 2013. dirigira crnogorski trener Stojan Ivković, a želja mu je iznenaditi nekoga u hrvatskoj skupini te ući u borbu za drugi krug. Iako nemaju veliku širinu, svoju šansu vide u utakmicama s Rumunjskom, Češkom i Crnom Gorom.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider