Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ta pusta obećanja...

Ponajveći dragulj hrvatskog sporta gubi svoj sjaj

Imati u svom dvorištu jednog od najtraženijih mladih igrača Europe vjerojatno je san svakog kluba koji iza sebe nema petro/američko/ruske novčanice. S takvim draguljem mogu se graditi temelji svakog sportskog kluba. Osim hrvatskog.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Šira hrvatska sportska javnost već se upoznala s velikim talentom kojega posjeduje mladi košarkaš Zagreba Dario Šarić. Ovo je trebala biti prva njegova ozbiljna seniorska sezona u kojoj je trebalo samo nastaviti brusiti dragulj kakav na ovim prostorima već dugo nije viđen.

Sad je vrijeme za njihovo igračko sazrijevanje, vrijeme da se na njihova leđa spusti odgovornost igre u NLB-u. Bar trojica od njih će dobiti priliku

- Tomislav Karamarko
Dapače, njemu uz bok aktualni hrvatski košarkaški prvak ima još barem dvojicu vrlo perspektivnih mladića. Dominika Mavru i Marija Hezonju. Generaciju koja je na čelu sa Šarićem prošle sezone postala juniorski prvak Europe! Grandiozan uspjeh koji su 'mali mravi' ostvarili proizveo je euforiju i vjeru u bolje sutra.

''Apsolutno, sad je vrijeme za njihovo igračko sazrijevanje, vrijeme da se na njihova leđa spusti odgovornost igre u NLB-u. Bar trojica od njih će dobiti priliku'', rekao je prije nešto manje od godinu dana potpredsjednik KK Zagreb Tomislav Karamarko za GOL.hr.

U Dariju Šariću, koji je proglašen najkorisnijim igračem turnira, mnogi su odmah prepoznali buduću NBA zvijezdu. A neki koji su u mašti otišli dovoljno daleko, i nasljednika velikog Dražena Petrovića. Potvrdu njegove kvalitete dobili smo ove godine, kada je Šarić proglašen četvrtom nadom u izboru najboljeg mladog igrača Europe za 2011. godinu. I to u konkurenciji s barem dvije godine starijim igračima.

Danas, u vrijeme kad smo već trebali slušati koliko je tko napredovao, što još mogu popraviti za sljedeću sezonu i može li spomenuti trojac dobiti veće uloge u svom klubu, problemima se ne nazire kraj. Zagreb, koji je ove sezone zacrtao velike ciljeve, nije ni blizu njihovih ostvarenja. Prije bi se moglo reći kako je ova sezona prohujala s vihorom.

''Imamo velike ambicije, ali realne. Sljedeće godine ćemo biti još čvršći i još jači'', izjavio je Karamarko prošle godine nakon povijesne sezone Zagreba.

U Euroligi su se propisno osramotili težeći nerealnim ciljevima, NLB je odavno već završena priča, izgubili su finale Kupa, a za barem dostojanstven kraj sezone morat će obraniti titulu prvaka Hrvatske. A razvoj mladih igrača? U klubu tvrde da je to i dalje klupski prioritet. Ali tvrde oni koji su u klubu ove sezone proveli manje dana nego su Šarić, Mavra i Hezonja skupili utakmica – zajedno!

I dok je Hezonju zadesila nezgoda s ozljedom gležnja, pa se na to nadovezala mononukleoza, Šarić je odigrao deset NLB utakmica, a Mavra samo jednu. Kako rezultata nema ni na vidiku, postavlja se pitanje što se radilo cijelu sezonu. I tko je odgovoran za sramotan razvoj prve Šarićeve ozbiljne seniorske sezone. Jer, primjerice jedan Nikola Ivanović iz Budućnosti, koji je isto godište kao Šarić, ili Boris Barać u Širokom, odigrali su sve utakmice i dobivaju sve veće uloge. U momčadima koje imaju puno manji budžet, a bolje rezultate od Zagreba?!

Iz kluba su se ne tako davno oglasili priopćenjem čiji je zaključak bio: Ne uništavamo Darija Šarića.

Ako se deset utakmica s prosjekom od 15 minuta, s umalo ostvarenom posudbom u niži rang natjecanja, neshvatljive promjene u ponašanju igrača i konstantne izostanke s treninga ne smatra uništavanjem ponajvećeg košarkaškog talenta Europe, onda je netko zalutao u ovaj sport. Odgovornost se ne može kompletno svaliti na Šarića. I da postoji, a vjerojatno postoji i dio njegove odgovornosti, ne može se tako indolentno ponašati onaj tko bi trebao, i koji je na sebe preuzeo voditi brigu o njemu. Od mentalnog do igračkog sazrijevanja.

Za Šarića, kao i Mavru i Hezonju, nije kasno. Njihovo vrijeme dolazi. Ali nevjerojatno je da se sve tako olako prepušta slučaju po modelu 'razvit će se sami od sebe'. Za proces sazrijevanja treba imati strpljenja. I jasnu viziju. Onu koju ćemo vidjeti na parketu, a ne u uredu ili pred novinarima.

Međutim, kako se Zagreb odnosio prema cijeloj sezoni i kakvu je politiku razvoja mladih igrača vodio, tako će mu se vratiti. Ali s kamatama. Svakom nedorečenom sezonom gube najviše mladi igrači. A 'direktori' će jednostavno oprati ruke, kao i od svega u hrvatskom sportu kada se za nešto treba odgovarati.

Nastavi čitati

Nastavi čitati