Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nekoliko iznenađenja

Perasović objavio širi popis za Eurobasket: Ne želim komentirati, ovo je moj izbor

Hrvatski košarkaški izbornik Velimir Perasović objavio je širi popis kandidata za Eurobasket koji će se od 5. do 20. rujna igrati u Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Latviji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Svi igrači koji su na popisu izrazili su želju za igranjem u reprezentaciji", izjavio je hrvatski izbornik koji je obznanio popis od 24 kandidata za nastup na ovogodišnjem Europskom prvenstvu.

Trećinu popisa Perasovićeva popisa čine igrači hrvatskog prvaka Cedevite (Ukić, Babić, Pilepić, I. Ramljak, Arapović, Barać, Bilan i Zubčić), dvojica pozvanih su iz Zadra (M. Ramljak, Sobin), a samo jedan iz Cibone (Siriščević). Ostali reprezentativci igraju po stranim klubovima, a od lica koja smo posljednjih godina navikli gledati u reprezentativnom kadru na popisu nema Damira Markote i Lukše Andrića.

"Ne želim to komentirati. Ovo je moj izbor", odrešit je bio Perasović u odgovoru na pitanje zašto na popisu nema spomenute dvojice iskusnih košarkaša.

Na popisu nema ni Marka Tomasa i Marka Popovića, koje je Perasović želio vidjeti u reprezentativnom kadru.

"Obojica su ozlijeđeni. Stekao sam dojam da kod njih postoji želja, ali im ozljede onemogućavaju da se odazovu."

Perasovićeva želja bili su i Cibonin centar Ante Žižić, kao i Zadranin Lovre Bašić. No, Žižić ovo ljeto ima dvije reprezentativne akcije u mlađim kategorijama, a Bašić ima problema s ozljedom koljena. Najveći potencijalni problem je moguće odustajanje Leona Radoševića, krilnog centra berlinske Albe, koji je u srijedu javio da ima problema s kroničnom ozljedom skočnog zgloba.

Većina reprezentativaca s popisa, među njima i Radošević, pojavit će se 10. srpnja na liječničkom pregledu i testovima fizičke spremnosti. Tada će liječnička komisija HKS-a pogledati o kakvoj se ozljedi radi i može li se na Radoševića računati ili ne. Ovisno o rezultatima tih testova neki će igrači dobiti produženi odmor, a 12 do 14 igrače zaputit će se na prvi dio priprema koji će reprezentacija imati u Sv. Martinu na Muri.

U tom će dijelu priprema uglavnom sudjelovati oni igrači koji će time dobiti priliku izboriti se za svoje mjesto među 12 košarkaša koji će predstavljati Hrvatsku na ovogdišnjem Eurobasketu od 5. do 20. rujna te utakmice u prvom krugu igrati pred hrvatskim navijačima u zagrebačkoj Areni.

Iako su na popisu, Stanko Barać i Hrvoje Perić neće biti na pripremama.

"To su igrači koje nećemo vući na pripreme, ako nisu sigurni, a nisu. Na popisu su za svaki slučaj, ako bi došlo do ozljeda dvojice, trojice važnih igrača", pojasnio je Perasović.

Popis od 24 imena bit će poslan u FIBA-u te će se samo igrači s tog popisa moći naći u reprezentaciji. Perasović je najavio da će skraćeni popis od 16 imena obznaniti početkom kolovoza, kad se pripremama službeno mogu priključiti i svi igrači koji imaju angažman u NBA ligi. Zasad su to Bojan Bogdanović i Damjan Rudež, koji bi željeli, ali prema pravilima NBA lige ne smiju sudjelovati u pripremama od prvog dana, a mogli bi im se pridružiti Mario Hezonja, Dario Šarić pa i Duje Dukan, ako bude draftiran i potpiše ugovor.

"Volio bih ja sve imati na pripremama od prvog dana, ali svjestan sam da to nije moguće pa ćemo se prilagoditi", rekao je Perasović.

Među onima koji će se kasnije priključiti pripremama je i Amerikanac Oliver Lafayette čija supruga ima termin poroda između 25. srpnja i 1. kolovoza.

Onaj koji će sigurno biti s reprezentacijom od prvog dana je bivši Perasovićev suigrač iz Splita i reprezentacije Aramis Naglić, kojeg je hrvatski izbornik odredio za svog drugog pomoćnika, uz već ranije najavljenog Darija Gjergju.

POPIS KANDIDATA ZA EUROBASKET 2015.:

1. Toni Katić 1992. Široki Primorka

2. Oliver Lafayette 1984. Olympiakos

3. Rok Stipčević 1986. Virtus Acea Roma

4. Roko Leni Ukić 1984. Cedevita

5. Luka Babić 1991. Cedevita

6. Bojan Bogdanović 1989. Brooklyn Nets

7. Mario Hezonja 1995. Barcelona

8. Fran Pilepić 1989. Cedevita

9. Ivan Ramljak 1990. Cedevita

10. Marko Ramljak 1993. Zadar

11. Damjan Rudež 1986. Indiana Pacers

12. Krunoslav Simon 1985. Lokomotiv Kuban

13. Ivan Siriščević 1987. Cibona

14. Marko Arapović 1996. Cedevita

15. Stanko Barać 1986. Cedevita

16. Miro Bilan 1989. Cedevita

17. Duje Dukan 1991. Wisconsin Badgers

18. Hrvoje Perić 1985. Umana Reyer Venezia

19. Leon Radošević 1990. Alba Berlin

20. Josip Sobin 1989. Zadar

21. Dario Šarić 1994. Efes Pilsen

22. Ante Tomić 1987. Barcelona

23. Tomislav Zubčić 1990. Cedevita

24. Luka Žorić 1984. Fenerbahče Ulker

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider