Košarka
SPORTOVI
Košarka
Krcat trofejima

Ovo je košarkaški put novog hrvatskog izbornika

Novi izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, 50-godišnji Splićanin Velimir Perasović, jedan je od najtrofejnijih hrvatskih košarkaša iz zlatne generacije splitske Jugoplastike s kojom je osvojio sva tri naslova klupskog prvaka Europe, a s Hrvatskom je osvojio olimpijsko srebro u Barceloni i dvije europske bronce.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Velimir Perasović je u ponedjeljak imenovan desetim izbornikom hrvatske košarkaške reprezentacije od osamostaljenja Republike Hrvatske. Rođen je 9. veljače 1965. godine u Stobreču, a ovo će mu biti prvo izborničko mjesto u bogatoj košarkaškoj karijeri.

Perasović: Imamo reprezentaciju za velike stvari

Kao igrač je bio neizostavnim dijelom zlatne generacije splitske Jugoplastike koja je pod vodstvom trenera Bože Maljkovića i s genijalnim Tonijem Kukočem kao glavnim kreatorom na terenu, osvojila dva naslova europskog prvaka 1989. i 1990., a potom i treći uzastopni 1991. kad je Maljkovića na klupi zamijenio Željko Pavličević.

Kao član moćne reprezentacije Jugoslavije Perasović je osvojio naslov svjetskog prvaka u Argentini 1990. i europsko zlato 1991. u Rimu. Reprezentativne uspjehe nastavio je nizati i u dresu hrvatske reprezentacije s kojom je odigrao povijesno finale na OI 1992. godine u Barceloni protiv originalnog američkog Dream Teama. Osim tog srebra, Perasović je bio neizostavni član reprezentacije na Europskim prvenstvima 1993. u Njemačkoj i 1995. u Ateni, kad je Hrvatska osvajala brončana odličja. Ono iz Atene bilo je posljednje koje su hrvatski košarkaši osvojili na velikim natjecanjima.

Nakon Jugoplastike 11 godina Španjolske

Po odlasku iz Splita, 27-godišnji Perasović je ostatak igračke karijere, sljedećih 11 sezona proveo u Španjolskoj, s uspjehom igrajući za Breogan (1992-93.), Taugres (1993-97.), Fuenlabradu (1997-02.) i Alicante (2002-03.).

Trenersku je karijeru također započeo u Španjolskoj i većim dijelom proveo trenirajući španjolske klubove. Prva mu je stanica bila Sevilla (2004-05.), potom je preuzeo TAU Ceramicu, s kojom je u dvije sezone osvojio Kup Kralja i stigao do Final Foura Eurolige. Nažalost, zbog problema sa srcem morao je prekinuti rad u TAU Ceramici pa je preuzeo i od ispadanja iz prve lige spasio madridski Estudiantes.

Nakon toga je uslijedio povratak u Hrvatsku, gdje je Cibonu vodio do trijumfa u domaćim natjecanjima i finala regionalne lige u kojima je doživio dva poraza od Partizana. Posebno je upamćen ostao onaj iz 2010. kad je Dušan Kecman u zagrebačkoj Areni košem preko cijelog igrališta 'oteo' trofej Ciboni

Nakon što je napustio Cibonu Perasović je preuzeo turski Efes Pilsen u kojem se zadržao do ožujka 2011. Od siječnja 2012. do siječnja 2015. vodio je Valenciju s kojom je ostvario najveći trenerski uspjeh - naslov pobjednika Eurokupa u sezoni 2013/14.

Kao član hrvatske reprezentacije iz Barcelone 1992. dobitnik je državne nagrade za sport "Franjo Bučar".

Perasović je na mjestu izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije naslijedio Jasmina Repešu koji je osvajanjem 10. mjesta na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj zaključio svoj drugi izbornički mandat.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider