Košarka
SPORTOVI
Košarka
Rasterećen i moćan

Ne morate ga voljeti, ali morate mu odati priznanje

Dalo bi se raspravljati o najboljem europskom košarkašu svih vremena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Naravno, za mnoge Hrvate to je Dražen Petrović. No, plejada velikana proteže se kroz nekoliko generacija.

Razlika je u tome što su u novijoj eri neki izgradili impresivne karijere u NBA-u, a to prije nije bilo moguće. Ako ćemo gledati sve parametre, malo ih je koji mogu uz bok Dirku Nowitzkom.

''Plavi anđeo'' ima prsten s Dallasom, titulu MVP-a i medalje s njemačkom reprezentacijom i ''samo'' je šesti najbolji strijelac u povijesti NBA-a. Međutim, ono što bi mogao postići Pau Gasol u europskoj košarci je u najmanju ruku impresivno. Također NBA prvak i to dvostruki, a nećemo ni nabrajati što je sve osvojio sa španjolskom reprezentacijom.

No, Gasol bi na ovom EuroBasketu ponovno mogao ispisati povijest. Ono što je sigurno da će postati najbolji strijelac svih vremena. Protiv Crne Gore je prestigao Nowitzkog na drugom mjestu, a ispred njega ostao je samo Tony Parker s 1.104 poena. Gasol je uoči drugog kola na 1.054 i ne dogodi li se neka iznenadna ozljeda, ništa ga neće spriječiti da zasjedne na tron.

Španjolski centar je ujedno odigrao svoju 200. utakmicu u nacionalnom dresu, a njegova momčad slavila je u njih 168. Nemojmo zaboraviti i kako je odigrao prošli EuroBasket, ponajbolji turnir u njegovoj karijeri. Bila je to prezentacija za čistu peticu, mala škola košarke.

Ovdje u Cluj-Napoci otvorio je prvenstvo s deset poena, osam skokova, pet asistencija i dvije blokade, ali ima duplo bolju podršku, s obzirom na široku kvalitetu španjolskog rostera.

Braću Hernangomez Španjolci su već prozvali ''novim Gasolima'', a s takvim zamjenama i bratom Marcom uza sebe Pau će sigurno biti rasterećen. Međutim, ode li Španjolska do kraja, a najveći je favorit za zlato, nije nerealno da stariji Gasol po treći put u karijeri ponese nagradu za MVP-a prvenstva.

U ovom trenutku samo su Gasol i naš Krešo Ćosić po dva puta bili najbolji igrači EuroBasketa. Skine li i taj rekord, neće mu biti ravnog u Europi i još neko vrijeme će stajati ime Paua Gasola kao najtrofejnijeg europskog centra ikad. Pod time ne mislimo da je najbolji europski košarkaš. Kod nas čak nije ni previše omiljen, no morate mu odati priznanje za sve što je dosad napravio i što će još napraviti.

Centar koji sa svojih 37 godina jednako korektno razgovara s medijima i nađe vremena za navijače kao što se odaziva za svoju reprezentaciju. A takvih je malo. Igrač koji će bez obzira na svoju veličinu uvijek na prvo mjesto staviti momčad ispred osobnih postignuća. I bit će s dvije noge na zemlji.

Španjolska lovi četvrto zlato u zadnjih pet Eurobasketa. Ostala je kratka jedino u Sloveniji, a za to je bila potrebna spektakularna partitura Tonyja Parkera u onom već legendarnom polufinalu. No, španjolska reprezentacija je prvenstveno skupina dobrih prijatelja, a tek onda igrača i otud izvlače dodatni motiv da se natječu. S Gasolom na čelu, jasno.

Najbolje koeficijente ostvarite u Kladionici Hrvatske Lutrije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider