Košarka
SPORTOVI
Košarka
"Ubio" staru tradiciju

Evo kako je jedan Gruzijac ni kriv ni dužan promijenio NBA povijest

Radi se o prosječnom igraču čije će ime ostati upamćeno zbog akcije njegovih sunarodnjaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Biti izabran na All Star utakmicu je velika čast i individualno priznanje za NBA igrače. Već više od 40 godina navijači biraju prve petorke All Star NBA momčadi, a sada je liga odlučila prekinuti tu tradiciju.

Krivac za to je ni kriv ni dužan postao jedan Gruzijac. Zaza Pačulia, 32-godišnji centar Golden State Warriorsa, je prošle sezone kao igrač Dallasa skoro završio u prvoj petorci Zapada. Razlog tome nisu njegove igre budući da se radi o tek prosječnom centru, nego mobilizacija gruzijskih glasača koji su svog igrača umalo ugurali u startnu petorku.

Njegovo ime je već postalo sinonim za novo pravilo

Mjesto mu je izbjeglo za svega 14 tisuća glasova. Gruzijci su uspjeli prikupiti čak 768 112 glasova, što je impresivan rezultat kad se uzme u obzir da se radi o državi od 3.7 milijuna ljudi. Pačulia je tako skupio više glasova od zvijezda poput Blakea Griffina, Tima Duncana i Anthonyja Davisa, a igrač koji je „spasio“ utakmicu je Kawhi Leonard koji je zauzeo peto mjesto.

NBA je stoga odlučila oduzeti navijačima polovicu utjecaja. Njihovi će glasovi nositi 50 posto udjela, dok će po 25 posto dobiti igrači i novinari. Glasanje po nacionalnom ključu datira još iz vremena Yao Minga koji je zbog potpore Kineza imao rezervirano mjesto u prvoj petorci All Star momčadi.

Međutim, liga tada nije osjetila potrebu za promjenom pravila jer je Yao doista bio NBA zvijezda. Okidač za povijesne promjene na kraju je bio Pačulia, a novi je sistem glasovanja već dobio naziv „Zazino pravilo.“

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider