Košarka
SPORTOVI
Košarka
Playoff na Zapadu

Cijeli svijet čeka povijesni dvoboj, veliko iznenađenje ovisi o Nurkiću

Počinje NBA playoff, događaj koji svi košarkaški sladokusci s nestrpljenjem očekuju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pred nama su dva mjeseca koja svi košarkaški sladokusci, ali i ostali zaljubljenici u sport, cijelu godinu čekaju s nestrpljenjem. NBA playoff napokon počinje, a zadnja moguća utakmica finala na rasporedu je 18. lipnja. Donosimo najavu prve runde Zapadne konferencije koja nudi nekoliko velikih dvoboja. Kompletnu analizu možete pogledati i u našem podcastu Triple-double.

1. Golden State Warriors – 8. Portland Trail Blazers

Repriza prošlosezonskog polufinala Zapada u kojem su Warriorsi slavili s 4-1. Ove sezone imaju 4-0, a iako su veliki favoriti u ovom dvoboju, situaciju bi mogao zakomplicirati Jusuf Nurkić. Njegov dolazak je preporodio Trail Blazerse koji su bili veliko razočaranje nakon dobre prošle sezone, a šanse za eventualnu senzaciju ovisit će o njegovom zdravlju.

Krajem sezone se ozlijedio, ali počeo je trenirati i čeka zeleno svjetlo za povratak na parket. U ožujku su Trail Blazersi s omjerom 13-3 bili najbolji u ligi i uhvatili su zadnji vlak za doigravanje, ali povratak Kevina Duranta nakon ozljede ipak daje više argumenata Warriorsima. Ipak, bitno je spomenuti da su Warriorsi sve pobjede protiv Blazersa ostvarili prije dolaska Nurkića s kojim su bitno jača momčad.

Ključni obračun odvijat će se između dva elitna bekovska para – Damiana Lillarda i C.J. McColluma protiv Stepha Curryja i Klaya Thompsona. Ključ za Blazerse će biti zaustaviti ili barem usporiti Duranta, dok Warriorsi moraju zaustaviti Nurkića koji bi mogao napraviti nered u reketu.

2. San Antonio Spurs – 3. Memphis Grizzlies

Bit će ovo pravi festival ''old school'' košarke i četvrti susret dvije vrlo konstantne momčadi u sedam godina, a najviše se pamti onaj iz 2011. kada je osmi Memphis senzacionalno izbacio prve Spurse. Prošle sezone su Spursi lako izbacili desetkovani Memphis, ali ove je sezone omjer 2-2 što samo pokazuje koliko se ove momčadi dobro poznaju.

Ključan će biti okršaj dvije visoke linije koji donosi i prvi bratski playoff sudar Marca i Paua Gasola. Bit će ovo serija tvrdih obrana i fizičke igre; Spursi su prvi u ligi po defanzivnom rejtingu, dok je Memphis u tom poretku šesti. Prednost Spursima daje Kawhi Leonard i činjenica da su drugi u ligi po broju pobjeda u gustim završnicama kojih bi u ovoj seriji moglo biti.

3. Houston Rockets – 6. Oklahoma City Thunder

Dvoboj koji će biti u centru pažnje zbog susreta Jamesa Hardena i Russella Westbrooka, dva MVP kandidata koja su obilježila ovu sezonu nevjerojatnim individualnim predstavama. Oni će sigurno biti na visini zadatka i nosit će svoje momčadi u ovoj seriji. U regularnoj sezoni bolji je bio Houston s 3-1.

Ključ za Oklahomu bit će obrana. Momčad velikog atletskog potencijala mora zaustaviti ubojiti Houston, čija prednost je šira klupa s dva kandidata za najboljeg šestog igrača lige. Iskustvo je također na strani Rocketsa, dok Oklahoma ima tri rookieja u sastavu. Velika briga Rocketsa je trener Mike D'Antoni koji nikad nije bio poznat kao uspješan playoff trener, dok je Billy Donovan Oklahomu prošle sezone doveo do finala Zapada.

4. Los Angeles Clippers – 5. Utah Jazz

Još jedna serija koja donosi sudar divova pod koševima i fizičku košarku. Omjer u sezoni je 3-1 za Clipperse, a u dva od tri poraza Jazzeri su ostali ispod 80 koševa. Popravljanje napadačke efikasnosti bit će ključ ako žele izbaciti Clipperse; Utah je treća najgora momčad lige u koševima po utakmici, dok su Clippersi šesti najbolji.

Najjača snaga Jazza je obrana; po utakmici primaju najmanje koševa po utakmici, ali Clippersi su također vrlo dobra obrambena momčad. Ključni dvoboji bit će između kombinacija bekova i centara – na jednoj strani Chris Paul i DeAndre Jordan, a na drugoj George Hill i Rudy Gobert. Paul i Hill nisu nikad bili bliži kvalitetom i formom, dok Gobert i Jordan igraju slično ako ne računamo slobodna bacanja koja francuski centar solidno pogađa.

Ne treba zaboraviti ni Gordona Haywarda koji igra sezonu karijere i Blakea Griffina na drugoj strani. Zanimljiv će biti i dvoboj s klupe na kojoj Clippersi imaju trostrukog najboljeg šestog igrača lige Jamala Crawforda, dok je uzdanica Jazza iskusni strijelac Joe Johnson.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider